Το Bitcoin απέχει πολύ από το να γίνει ο «ψηφιακός χρυσός»

Το Bitcoin μπορεί να είναι μία από τις πιο καυτές τεχνολογίες της εποχής μας, αλλά για να γίνει ο «ψηφιακός χρυσός», πρέπει να επιδείξει κάποιες πραγματικές εφαρμογές, λέει ο CEO της Intercontinental Exchange (ICE). Το Bitcoin αναφέρεται ως ψηφιακός καθώς οι επιδόσεις και των δύο περιουσιακών στοιχείων έχουν σχεδόν παρόμοια εξέλιξη τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της εξάπλωσης και της εμβέλειας της ψηφιακής αφήγησης, το  Bitcoin εξακολουθεί να παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Πολλοί ειδικοί της βιομηχανίας, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πραγματικά πολύ μικρό κοινό έδαφος για ένα νόμισμα ηλικίας δέκα ετών, του οποίου η ύπαρξη έχει περιοριστεί σε αφηρημένα σχήματα στα δίκτυα υπολογιστών και ένα αιώνια παλαιό πολύτιμο μέταλλο, που είναι γνωστό ότι έχει κερδίσει το σεβασμό όλων των οικονομικών θεσμών που υπήρξαν ποτέ.

Είναι το Bitcoin ο «ψηφιακός χρυσός»; ΟΧΙ ακριβώς! Ο Jeffrey Sprecher, Διευθύνων Σύμβουλος της Intercontinental Exchange, που ασχολείται με τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας τριμηνιαίας συνάντησης επενδυτών, ότι «το Bitcoin για να γίνει στοιχείο αξίας, όπως ο παλιός καλός χρυσός, πρέπει να αποδείξει την αξία του μέσω των συναλλαγών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων,  είναι πιθανόν να μην παίξει κανένα ρόλο αν δεν παρουσιάσει σύντομα ορισμένες περιπτώσεις πραγματικής χρήσης, κυρίως με τη διενέργειας πληρωμών.  Η πλατφόρμα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Bitcoin, που είναι ενσωματωμένη στη Bakkt και η οποία υποστηρίζεται επίσης από ICE, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εργάζεται πάνω σε μια εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώσουν για απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών με Bitcoin.

Με την Starbucks να τερματίζει την δοκιμαστική της πορεία και να αποδέχεται το το Bitcoin για πληρωμές, ο  Sprecher επιβεβαίωσε ότι το Bitcoin βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στις πιθανές περιπτώσεις πραγματικής χρήσης στο μέλλον.

Ακόμα, είναι πολύς δρόμος για το Bitcoin, σημείωσε ο ίδιος, ενώ αρκετοί υπάλληλοι του Bakkt, μαζί με μεγάλο μέρος της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, θεωρούν το Bitcoin ως ψηφιακό χρυσό, ο Sprecher πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να συμφωνήσει σ’ αυτό.

Ερχόμενος από μια παλαιότερη γενιά, που είδε το λαμπερό περιουσιακό στοιχείο να αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του σε περιόδους κρίσης,  αποδίδοντας ένα δίκαιο μερίδιο κέρδους στον επενδυτή, θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να τον συγκρίνουμε με ένα νόμισμα του οποίου η ύπαρξη βασίζεται μόνο στα συναισθήματα της αγοράς, υποστηρίζει ο Sprecher. Το Bitcoin πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει την ικανότητά του να υποστηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες και να γίνει αντιστάθμισμα κινδύνων και κρίσεων, όπως και ο χρυσός σήμερα, προσθέτει. Τούτου λεχθέντος, το μόνο πράγμα που τον διαχωρίζει από άλλους επικριτές του Bitcoin, είναι ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαγράψει ακόμα το Bitcoin, στο οποίο αναγνωρίζει ότι έχει κάποιες προοπτικές.

Σύντομα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι αντί να μετατρέψουν το Bitcoin σε fiat και να ξοδέψουν τα fiat για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες, μπορούν να χρησιμοποιούν απ’ ευθείας το Bitcoin. Η Bakkt ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα και την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για τη διευκόλυνση τέτοιων συναλλαγών, δηλώνει οπ Sprecher  με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το αποτέλεσμα.

Εκτός αυτού, η απόκτηση και η χρήση του Bitcoin για αγοραπωλησίες, θα ακυρώσει τελικά την ανάγκη για ανταλλαγές συναλλάγματος και  τα συνακόλουθα ακριβά τέλη των συναλλαγών αυτών.  Εν τω μεταξύ, ο Sprecher αιτιολόγησε επίσης την κίνηση της  Bakkt να ξεκινήσει την υποστήριξη των συναλλαγών μέσω Bitcoin κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να ενημερωθούν για τη στάση των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, πριν εισέλθουν στο χώρο.

Η Bakkt επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα προσφέροντας ένα ρυθμισμένο και συμμορφούμενο περιβάλλον στο οικοσύστημα Bitcoin, εξηγεί. Υπάρχει ένας τεράστιος διάλογος που αφορά  στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν αυτές οι πρωτοβουλίες, για το πως και που οι χρηματοπιστωτικοί φορείς ταιριάζουν και πώς το αντιλαμβάνονται οι ρυθμιστικές αρχές. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει θεσμικό ενδιαφέρον για τα παράγωγα του Bitcoin και οι άνθρωποι στράφηκαν στη Bakkt, ένα διαφανές και αξιόπιστο χώρο, για επιλογές συναλλαγών και αντιστάθμιση κινδύνου, καταλήγει ο Sprecher.

https://www.cryptopolitan.com/bitcoin-not-digital-gold-yet-ice-head/?fbclid=IwAR3tV1CAy9T3-oRhbWlW-m2R6UWBd4EmcNXWVj9O0rCj6o1alYOIWunIaxw

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.