Buy with crypto. Τα κρυπτονομίσματα στη καθημερινότητα μας

Η ευρεία υιοθέτηση των Crypto, από κοινό και επιχειρήσεις, είναι μία βάσιμη προοπτική;

Στις 10 Απριλίου 2019, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε μια δημοσκόπηση στο Tweeter, με την ερώτηση «Πώς νομίζετε ότι θα πληρώνετε για το γεύμα σας σε 5 χρόνια;». Οι επιλογές για απάντηση περιλάμβαναν τα μετρητά, τα κρυπτονομίσματα, το κινητό τηλέφωνο και την τραπεζική κάρτα.

Η επιλογή «κρυπτονομίσματα» έλαβε το 56% εκ των 37.660 ψήφων ενώ η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν μέσω κινητού τηλεφώνου με 27%. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ήταν: 8%:μετρητά, 56%: κρυπτονομίσματα, 27%:κινητό τηλέφωνο και η τραπεζική κάρτα:9%.

Θα μπορούσε η δημοσκόπηση του ΔΝΤ να αντιπροσωπεύει μια ένδειξη για το τι θα συμβεί στο μέλλον; Η ευρεία υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από το κοινό και τις επιχειρήσεις, μήπως είναι μία βάσιμη προοπτική;

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Money Kaspersky για το 2018, σε περισσότερους από 12.000 καταναλωτές, σε 22 διαφορετικές χώρες, αναδείχθηκε ότι το 13% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα για πληρωμές αγαθών ή υπηρεσιών. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που προσφέρουν ως μέθοδο πληρωμής τα κρυπτονομίσματα. Η Vitaly Mzokov, επικεφαλής Ελέγχου του Κέντρου Ανάπτυξης στο Kaspersky Lab, δήλωσε: «Παρά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων (αναφέρεται στο 2018), εξακολουθεί να υπάρχει έντονη επιθυμία για ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ των καταναλωτών. Η έρευνα των καταναλωτών μας διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων χρησιμοποίησαν τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής, κάτι που ήταν έκπληξη για μας»

Είμαστε σε μια συναρπαστική χρονική περίοδο όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. Όπως και στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος. Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα εντελώς κρυπτογραφημένο και ασφαλές σύστημα πληρωμών. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε που είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να είναι κανείς σίγουρος για την έκβαση των πραγμάτων..

Παρά ταύτα, την αβεβαιότητα και τις αντικρουόμενες απόψεις, πληρωμές πραγματοποιούνται ήδη σε κρυπτονομίσματα, σε όλο τον πλανήτη, με εκατοντάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να δέχονται το Bitcoin (και altcoins) ως τρόπο πληρωμής και εκατομμύρια χρήστες να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι για να αποκτήσουν αγαθά και υπηρεσίες.

Σίγουρα είμαστε ακόμα μακριά από την μαζική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής. Προκειμένου οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα να ενσωματωθούν πλήρως στην καθημερινή χρήση, απαιτείται τόσο η ανάπτυξη εργαλείων που θα απλοποιούν την πράξη της συναλλαγής, έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί και ο σχετικά αδαής χρήστης, αλλά κυρίως, η ευρύτερη κατανόηση του χαρακτήρα και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα κρυπτονομίσματα στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Ως προς το πρώτο απαιτούμενο, δηλ. τα εργαλεία εύκολης διενέργειας συναλλαγών, η κατάσταση έχει προχωρήσει πολύ και βελτιώνεται καθημερινά. Εκατοντάδες, στην κυριολεξία, εφαρμογές, κυρίως για κινητά τηλέφωνα, έχουν κυκλοφορήσει και με μία απλή αναζήτηση ο κάθε χρήστης μπορεί να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει.

Όσον  αφορά το δεύτερο απαιτούμενο, δηλ. την εκπαίδευση και την πληροφόρηση του κοινού και των επιχειρήσεων, έχουν να γίνουν πολλά ακόμα. Η διάδοση της γνώσης θα πρέπει να ενταθεί και να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του πληθυσμού.

Επειδή όμως δεν υπάρχει μία κεντρική αρχή πίσω από τα κρυπτονομίσματα, αυτή η υποχρέωση της διάδοσης της γνώσης, επαφίεται εν πολλοίς, σε όλους εμάς που πιστεύουμε στην ουτοπία του ¨αποκεντρωμένου χρήματος»

Για μας στο Crypto Hellenic Bloc, η διάχυση της πληροφόρησης και η ανάδειξη των επιτυχημένων πρακτικών σε σχέση με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων στις καθημερινές συναλλαγές, αποτελεί  βασικό σκοπό.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΆΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ;

Σε ότι αφορά το ευρύ κοινό, ένας από τους βασικούς περιορισμούς που εμποδίζουν  τους ανθρώπους να ανακαλύψουν το Bitcoin (και τα altcoins), ως ένα πολύτιμο εμπόρευμα, είναι η αδυναμία να το ξοδέψουν άνετα στα καθημερινά αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζουν.

Μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας στην αγορά κρυπτονομισμάτων, προέρχεται από άτομα που εμπορεύονται ή/και κερδοσκοπούν πάνω στις τιμές. Μπορεί επίσης να υποστηριχθεί βάσιμα, ότι η εξαιρετική μεταβλητότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οφείλεται στις κερδοσκοπικές δραστηριότητες της αγοράς και όχι στην υιοθέτηση και τη χρήση τους από τον «πραγματικό κόσμο», για καθημερινές συναλλαγές.

Όταν τα κρυπτονομίσματα θα μπορούν να δαπανηθούν εύκολα, θα ακολουθήσει η γενικευμένη αποδοχή και χρήση. Για να συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις πρέπει να δέχονται κρυπτονομίσματα. Όταν οι έμποροι αποδέχονται κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής, αυτό αυξάνει τη ρευστότητα, τη χρηστικότητα και τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων. Στο μέλλον, η πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες με κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι τόσο συνηθισμένη, όσο σήμερα τα μετρητά και οι τραπεζικές κάρτες. Η χρήση ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού στο τηλέφωνό σας, μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο το χτύπημα μιας χρεωστικής κάρτας.

Η αποδοχή πληρωμών με κρυπτονομίσματα από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ως νόμισμα συναλλαγής και όχι μόνο ως επενδυτικό προϊόν. Παράλληλα, η γενικευμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων ως νόμισμα στις καθημερινές εμπορικές πράξεις, αναπόφευκτα, θα ισχυροποιήσει τη θέση τους, θα ενισχύσει την αξία τους και ως επενδυτικό προϊόν και θα   περιορίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και χειραγώγησης της αγοράς.

ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι πρώτοι λιανοπωλητές που αποδέχθηκαν το Bitcoin ως μέσο πληρωμής ήταν το Overstock, ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Μέχρι σήμερα έχουν προσθέσει πάνω από 40 altcoins στον κατάλογο των αποδεκτών νομισμάτων. Η  Newegg (πώληση Η/Υ και ηλεκτρονικών ειδών) έσπευσαν να ακολουθήσουν, καθώς εισήγαγαν τις μεθόδους πληρωμής με Bitcoin το 2014. Άλλοι καθιερωμένοι γίγαντες που αποδέχονται σήμερα κρυπτονομίσματα, είναι Amazon, η Microsoft, η Apple, η Expedia και η Cheap Air.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένα χαρακτηριστικά που προσφέρονται από τα κρυπτονομίσματα ταιριάζουν καλύτερα σε ορισμένους κλάδους. Οι κλάδοι των τυχερών παιχνιδιών και iGaming έχουν επίσης υιοθετήσει από τους πρώτους τις πληρωμές με Bitcoin, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα με είδη δώρων και τα εστιατόρια. Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου επίσης, ευνοούνται καθώς δέχονται διεθνείς πληρωμές χωρίς τα εμπόδια των διασυνοριακών συναλλαγών. Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα έχουν πετύχει μεγάλη αποδοχή όχι μόνο για το παράνομο εμπόριο αλλά και για συναλλαγές που απαιτούν υψηλά επίπεδα ανωνυμίας.

Η επιχειρηματολογία πάνω στο ζήτημα είναι ζωηρή, ωστόσο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σε όλο τον κόσμο, ενσωματώνουν τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για τις συναλλαγές τους με πελάτες και προμηθευτές.

Μόνο το 2017, το ποσοστό των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 30%, αυξάνοντας τον τζίρο του Bitcoin παγκοσμίως στα 190 εκατομμύρια δολάρια από τα 9 εκατ. δολάρια του 2013.

Αναρωτιέστε αν η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων είναι η σωστή επιλογή για την επιχείρησή σας; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησής σας, αλλά συνήθως, τα κρυπτονομίσματα είναι επωφελή για διάφορους λόγους, ανεξάρτητους από το είδος ή το μέγεθος μίας επιχείρησης. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε την κίνηση αυτή χωρίς ρίσκο, αφού δεν σας στοιχίζει τίποτα, ούτε σε προσπάθεια, ούτε σε κεφάλαια!

Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους έξι καλούς λόγους για να αποδεχθείτε τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής και μπορεί να βοηθήσετε  την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί και να πετύχει.

1. Ένας καλός λόγος είναι, ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας είναι ένας άριστος τρόπος να ξεχωρίσετε από τις άλλες επιχειρήσεις στην αγορά. Ο προσανατολισμός μίας επιχείρησης στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, προσελκύει το δυναμικό κομμάτι των καταναλωτών (μέσο προς υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, ικανοποιητική αγοραστική δύναμη).

2. Εξοικονόμηση  χρημάτων.

Στις ΗΠΑ έχουν υπολογίσει ότι ο εμπορικός κλάδος έχει καταβάλει πάνω από 78 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη που σχετίζονται με την επεξεργασία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα, δεν απαιτούν από μια τράπεζα να επαληθεύσει κάθε συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρησή σας θα εξαλείψει τα τραπεζικά τέλη, εξοικονομώντας 2 –  5% για κάθε συναλλαγή. Αυτό ισχύει και για τις εταιρείες όπως το PayPal και το Stripe. Δεν χρειάζεται δηλαδή να μοιράζεστε πλέον τα έσοδα που έχετε κερδίσει με σκληρή δουλειά, ούτε με τις τράπεζες ούτε με άλλους ενδιάμεσους..

3. Οι συναλλαγές θα διεκπεραιωθούν γρήγορα.

Είναι απογοητευτικό να περιμένετε να εμφανιστούν τα  χρήματα από μία πληρωμή στον τραπεζικό σας λογαριασμό (είτε γιατί αργεί ένα έμβασμα ή γιατί η Τράπεζα κρατάει valeur). Στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα δεν περιμένετε πάνω από 10′. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. Δεν παρεμβάλλονται οι διάφορες τράπεζες που επιβραδύνουν τη διαδικασία πληρωμής. Η συναλλαγή σας είτε προέρχεται από πελάτη μπροστά στο ταμείο, είτε από πελάτη από την Αργεντινή που παράγγειλε ένα προϊόν, θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δεκάλεπτο περίπου .

4. Το νόμισμα λειτουργεί παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολλά οφέλη σε ένα διεθνές νόμισμα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η επιχείρησή σας είναι εξαγωγική ή αγοράζει υλικά από άλλες χώρες. Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, σας βοηθούν να αποφύγετε τα ακριβά τέλη συναλλαγών εξωτερικού ή τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή τις καθυστερήσεις στη διακίνηση των κεφαλαίων. Επίσης, κάθε πληρωμή είναι τελική και δεν κινδυνεύετε από απάτες ή από ανάκληση της πληρωμής.

5. Μπορείτε να αποκτήσετε νέους πελάτες.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αρκετούς ενθουσιώδεις οπαδούς. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν γι αυτά, τα αποκτούν και τα χρησιμοποιούν είτε ως επενδυτικό στοιχείο είτε και ως νόμισμα καθημερινών συναλλαγών.

Μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι ακόμα μια «εξειδικευμένη αγορά», δεν θα είναι όμως έτσι για πολύ ακόμα. Όσο περισσότερες επιλογές πληρωμής προσφέρετε στους πελάτες σας, τόσο το καλύτερο. Όχι μόνο θα προσελκύσετε περισσότερους αγοραστές, αλλά θα διευρύνετε την πελατειακή σας βάση σε ένα κοινό που ίσως δεν είχατε ευκαιρία διείσδυσης. Επίσης, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ακολουθήσουν και άλλοι, είτε από πεποίθηση, είτε από «μόδα».

6. Το χάρτινο αλλά και το πλαστικό χρήμα,  θα γίνουν σιγά σιγά παρελθόν.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια και τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται σταθερά σε αξία και εύρος χρήσης. Αυτή η τάση επικρατούσε σταθερά μέχρι το 2017 και εξακολουθεί να επικρατεί μέχρι σήμερα καθώς οι άνθρωποι εξοικειώνονται περισσότερο με το ψηφιακό νόμισμα. Μπορεί να θεωρείτε την επιχείρηση σας πολύ μικρή, ωστόσο  προσπαθήστε να αγκαλιάσετε αυτήν την επιλογή. Είναι πολύ καλύτερο για εσάς και την επιχείρησή σας να χρησιμοποιήσετε πρώιμα τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής, έτσι ώστε να μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτά, απ’ ότι να αναγκαστείτε  αργότερα να τα μάθετε πιεζόμενοι από τις απαιτήσεις των πελατών σας ή των προμηθευτών σας. Εάν αντισταθείτε τώρα στην αλλαγή, απλά θα καθυστερήσετε το αναπόφευκτο. Ξεχωρίστε από τους ανταγωνιστές σας, θέτοντας τον εαυτό σας και την επιχείρησή σας στην πρωτοπορία!

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, η διαδικασία είναι απλή. Σε λιγότερο από 30 ημέρες, μπορείτε να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη διαδικασία, από τη γενική εκπαίδευση έως την ολοκλήρωση. Θα ακολουθήσετε, απλά, αυτά τα τρία βήματα:

1. Δημιουργήστε  έναν λογαριασμό πορτοφολιού εμπόρου.

Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να δημιουργήσετε αυτά τα πορτοφόλια, τα οποία προσφέρονται από πολλά ανταλλακτήρια- πύλες και μετατρέπουν τα κρυπτονομίσματα των πληρωμών, στο νόμισμα της χώρας.

Ορισμένα εμπορικά πορτοφόλια δέχονται αποκλειστικά το Bitcoin, ενώ άλλα αποδέχονται πολλαπλούς τύπους κρυπτονομισμάτων. Κατανοήστε τους τύπους νομισμάτων που δέχεται το εμπορικό σας πορτοφόλι, προτού γνωστοποιήσετε στους πελάτες σας τις μορφές πληρωμής που μπορείτε να αποδεχτείτε.

2. Ενσωματώστε τις επιλογές κρυπτογράφησης στα σημεία πώλησης.

Τώρα που έχετε το λογαριασμό του εμπορικού πορτοφολιού σας και γνωρίζετε τη δημόσια διεύθυνση του, πρέπει να ενσωματώσετε αυτήν τη διεύθυνση σε κάθε σημείο πώλησής της επιχείρησής σας. Το φυσικό σας σύστημα (tablet ή smartphone) θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εφαρμογή που μπορεί να παράγει τον κωδικό QR που θα  σαρώσουν οι πελάτες για να στείλουν την πληρωμή. Είναι εύκολο να δεχτείτε και να διαχειριστείτε τις πληρωμές των πελατών. Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε μια επιλογή πληρωμής με κρυπτονομίσματα  στο ηλεκτρονικό καλάθι αγορών σας εφ όσον έχετε eshop.

3. Συνδέσεις συναλλαγών με λογισμικό λογιστικής.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συχνά μπερδεύονται από τον τρόπο με τον οποίο τα κρυπτονομίσματα, εγγράφονται στα λογιστικά τους βιβλία.  Δεν είναι όμως πολύ δύσκολο να συμμορφωθείτε με τους φορολογικούς νόμους, εφ’ όσον αντιμετωπίζετε τα έσοδα σας από κρυπτονομίσματα ως συναλλαγή σε μετρητά. Η πλειοψηφία των εμπορικών πορτοφολιών μετατρέπουν τα κρυπτονομίσματα σε μετρητά, στο νόμισμα της χώρας του εμπόρου

Εν κατακλείδι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την αποδοχή κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά η διαδικασία είναι απλή και τα μειονεκτήματα είναι λίγα πλέον χάρη στη βελτίωση των μέσων (τα ανταλλακτήρια με εμπορικά πορτοφόλια και η αυτόματη μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε μετρητά).

Εάν θέλετε να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας  και να κερδίσετε νέους πελάτες, ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως μέσο αγοραπωλησιών και να ενσωματώσετε τις επερχόμενες αλλαγές πριν τους ανταγωνιστές σας. Δεν σας στοιχίζει τίποτα, αλλά, μπορεί να σας προσφέρει πολλά!

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν πληρωμές, εξελίσσεται συνεχώς, καθώς προκύπτουν νέες επιθυμίες και ανάγκες ή αλλάζουν οι τεχνολογικές δυνατότητες. Η πορεία προς τη μαζική υιοθέτηση και αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, έχει, παρά τις παλινδρομήσεις, μία σταθερή ανοδική πορεία.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο,  ανακαλύπτουν κάθε μέρα τη νέα διάσταση του «μη εξαρτώμενου από τράπεζες και κυβερνήσεις» χρήματος, ενώ ταυτόχρονα η τεχνολογία βελτιώνεται, με εφαρμογές πληρωμών που μετατρέπουν, μια αρχικά δυσνόητη διαδικασία,  σε κάτι απλό και καθημερινό.

Σε όσους πιστεύουν στην εξέλιξη αυτή, η μαζική αποδοχή και η ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων, είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.