Με δύο λέξεις: Ναι, υπάρχουν.
Υπάρχουν πράγματι διαφορές μεταξύ όλων αυτών των όρων, μεγάλες και μικρές. Για παράδειγμα, όταν η JPMorgan Chase κυκλοφόρησε το JPM Coin, το παρουσίασε ως «ψηφιακό νόμισμα», ενώ το Libra του Facebook παρουσιάστηκε ως ένα κρυπτονόμισμα, και κατά τραγική ειρωνεία, αυτό ίσως είναι ένας από τους λόγους που οι ρυθμιστικές Αρχές, σε όλο τον κόσμο, ασχολήθηκαν επισταμένα μαζί του.
Παρόλα αυτά, ενώ το JPM Coin and το Libra είναι διαφορετικά σε σχεδιασμό, και στις δύο περιπτώσεις, οι ειδήμονες της αποκέντρωσης έσπευσαν να τα απορρίψουν ως μη «κρυπτονομίσματα», αλλά «εικονικά χρήματα» ή «ψηφιακά νομίσματα» – βασικά επειδή ανήκουν και διοικούνται από εταιρίες και ως εκ τούτου είναι συγκεντρωτικά. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό: Ενώ η αποκέντρωση είναι μια βασική ιδεολογία πίσω από κρυπτονομίσματα, μερικά από αυτά μπορούν να «συγκεντρωθούν», τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.
Έτσι, ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό νόμισμα (οι λεπτομέρειες μεταξύ αυτών θα αναλυθούν παρακάτω στο άρθρο), που είναι χτισμένο με ισχυρή κρυπτογραφία, που το καθιστά άκρως ασφαλές και αμετάβλητο. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain, ένα κατανεμημένο βιβλίο που επιβάλλεται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών.
Ωστόσο, τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν και για κρυπτονομίσματα χωρίς Blockchain. Στην πραγματικότητα, η Digicash, μία από τις πρώτες μορφές κρυπτογραφικών ηλεκτρονικών πληρωμών που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990- δεν είχε μία Blockchain.
Για να σας μπερδέψουμε λίγο περισσότερο, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν υποκατηγορίες μέσα στα σύγχρονα κρυπτονομίσματα (Blockchain based), π.χ. το NEO είναι ένα κρυπτονόμισμα, ενώ το Binance Coin (BNB) είναι στην πραγματικότητα ένα token. Υπάρχει κάποια σύγχυση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων σχετικά με αυτούς τους ορισμούς και θα κάνουμε μία προσπάθεια στη συνέχεια του άρθρου να τη διαλευκάνουμε.
Τι είναι ένα (κρυπτο)νόμισμα;
Ορισμός: Ψηφιακά νομίσματα που είναι εγγενή στο δικό τους Blockchain.
Το Bitcoin (BTC), το Monero (XMR) και το Ethereum (ETH) είναι όλα παραδείγματα (κρυπτο)νομισμάτων. Τι έχουν κοινό; Όλα υπάρχουν στα δικά τους ανεξάρτητα ημερολόγια: το BTC λειτουργεί με την αρχική Blockchain του Bitcoin, το ETH χρησιμοποιείται την δική του Blockchain, το XMR υπάρχει στη Blockchain του Monero και ούτω καθεξής. Μπορούν επίσης να αποστέλλονται, να λαμβάνονται ή να εξορύσσονται.
Σύμφωνα με το όνομά τους, τα κρυπτονομίσματα τείνουν να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα χρήματα: είναι ανταλλάξιμα, διαιρούμενα, φορητά και περιορισμένα στην προσφορά. Έτσι, κανονικά, τα κρυπτονομίσματα προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως το φυσικό χρήμα, τα μετρητά: να πληρώσουν για την αγορά αγαθών (αν και η καθιέρωση στη λιανική είναι σχετικά αργή). Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις: Ενώ το Ethereum έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κρυπτονομίσματος, λειτουργεί πέρα από τον ρόλο του «χρήματος», επειδή χρησιμοποιείται εντός του Blockchain Ethereum, για να διευκολύνει τις συναλλαγές.
Υπάρχουν επίσης τα «altcoins», τα οποία κέρδισαν αυτόν τον τίτλο, επειδή παρουσιάζονται ως μια εναλλακτική λύση στο Bitcoin, το αρχικό κρυπτονόμισμα. Πολλά altcoins είναι ένα fork του Bitcoin και αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα Bitcoin – όπως το Litecoin (LTC) και το Dogecoin (DOGE) – αλλά τα προαναφερθέντα ETH και XMR αναφέρονται επίσης ως altcoins, παρά το γεγονός ότι κατασκευάζονται με εντελώς νέες Blockchain. Επομένως, ένα altcoin είναι ένα νόμισμα κρυπτογράφησης, που έχει το δικό του Blockchain, αλλά δεν είναι το Bitcoin (δηλαδή, όχι το αρχικό Blockchain).

Τι είναι token;
Ορισμός: Ψηφιακά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στο οικοσύστημα ενός συγκεκριμένου έργου.
Η πρωταρχική διάκριση μεταξύ των token και των νομισμάτων είναι ότι τα πρώτα απαιτούν μια άλλη πλατφόρμα για να λειτουργήσουν. Το Ethereum είναι η πιο συνηθισμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία token, κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας των «έξυπνων συμβολαίων». Τα token που δημιουργούνται στο Blockchain του Ethereum είναι συνήθως γνωστά ως token ERC-20, π.χ. το δημοφιλές Tether (USDT). Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλες πλατφόρμες για token, όπως η NEO και η Waves.
Ο σκοπός των token είναι επίσης διαφορετικός σε σύγκριση με τα κρυπτονομίσματα, παρόλο που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής (τα αποκαλούμενα «νομισματικά token «).
Πολλά token δημιουργούνται για χρήση σε αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) και στα δίκτυά τους. Ωστόσο, αυτά ονομάζονται «token χρησιμότητας». Η κύρια πρόθεσή τους είναι να δοθεί στον κάτοχο, πρόσβαση στη λειτουργία της εφαρμογής π.χ. το BAT είναι ένα διακριτικό ERC-20 token (δηλαδή η πλατφόρμα του είναι το Ethereum) για την ενίσχυση της ψηφιακής διαφήμισης. Οι διαφημιζόμενοι αγοράζουν διαφημίσεις με token BAT, οι οποίες στη συνέχεια διανέμονται μεταξύ των εκδοτών και των χρηστών του προγράμματος περιήγησης ως αντίτιμο τόσο για τη φιλοξενία διαφημίσεων όσο και για την προβολή τους.
Επιπλέον, υπάρχουν τα «token ασφάλισης», τα οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν την επένδυση ενός ατόμου σε ένα έργο. Παρόλο που λαμβάνουν αξία από την startup επιχείρηση που υλοποιεί το έργο, δεν δίνουν στον κάτοχο τους πραγματικό μερίδιο ιδιοκτησίας σε αυτή την επιχείρηση. Οι άνθρωποι αγοράζουν αυτά τα token, αποκλειστικά με την πεποίθηση ότι η αξία τους θα αυξηθεί στο μέλλον. Αυτό συνέβη με την αρχική έκρηξη των προσφερόμενων token (ICO) όταν, δυστυχώς, οι άνθρωποι αγόραζαν token ασφάλισης που συγκαλύπτονταν ως token χρησιμότητας. Κανονικά, τα token ασφάλισης υπόκεινται σε αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο και έχουν θεσπιστεί εκτεταμένες πολιτικές Know Your Customer (KYC), κάτι που δεν συμβαίνει στην αγορά του ICO.
Τι γίνεται με τη διαφορά μεταξύ εικονικών και ψηφιακών νομισμάτων;
Δεν είναι αυτά τα δύο συνώνυμα; Όχι. Ο ένας είναι ένας πολύ πιο αφηρημένος όρος, ενώ ο άλλος είναι αρκετά συγκεκριμένος. Αλλά, εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι στη περίπτωση του κρυπτονομίσματος/ token.
Το «ψηφιακό νόμισμα» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις μορφές ηλεκτρονικού χρήματος – είτε πρόκειται για εικονικό νόμισμα είτε για κρυπτονόμισμα (χωρίς αυτά να είναι ακριβώς τα ίδια). Η ίδια η έννοια των ψηφιακών νομισμάτων εισήχθη για πρώτη φορά το 1983 σε μια ερευνητική εργασία του David Chaum, ο οποίος αργότερα την υλοποίησε με το Digicash.
Τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών νομισμάτων είναι ότι υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή ή ηλεκτρονική μορφή και, αντίθετα από έναν πραγματικό λογαριασμό σε ευρώ με χαρτονομίσματα ή κέρματα, είναι άυλα. Μπορούν μόνο να ανήκουν και να δαπανώνται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή καθορισμένων συνδεδεμένων δικτύων. Κανονικά, δεν υπάρχουν μεσάζοντες (χωρίς τράπεζες), γι αυτό και οι συναλλαγές είναι στιγμιαίες και με ελάχιστα τέλη. Τα ψηφιακά νομίσματα και το ψηφιακό χρήμα είναι το ίδιο.
Έτσι, κρυπτονομίσματα, token, εικονικά νομίσματα: όλα είναι ψηφιακά νομίσματα.
Τα εικονικά νομίσματα είναι ένα διαφορετικό είδος, παρόλο που είναι εξ ορισμού ψηφιακά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έδωσε για πρώτη φορά τον ορισμό, το 2012, ως εξής: «ένα εικονικό νόμισμα είναι ψηφιακό χρήμα σε ένα μη ρυθμιζόμενο περιβάλλον, που εκδίδεται και ελέγχεται από τους προγραμματιστές του και χρησιμοποιείται ως μέθοδος πληρωμής μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης εικονικής κοινότητας».
Τα νομίσματα που δεν βασίζονται σε κρυπτογράφηση, είναι τα ενσωματωμένα σε βιντεοπαιχνίδια χρήματα, όπως τα μάρκες του World of Warcraft, οι κάρτες μετρητών της GTA Online ή τα σημεία της FIFA από το επώνυμο παιχνίδι EA Sports. Αυτά συνήθως υπάρχουν εντός του οικοσυστήματος του αντίστοιχου παιχνιδιού και χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδώσουν το περιεχόμενο μπόνους.
Έτσι, αντίθετα από τα κανονικά χρήματα ή ακόμη και από συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα, τα εικονικά νομίσματα δεν μπορούν να εκδοθούν από μια κεντρική τράπεζα ή άλλη ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που εξηγεί την αστάθεια στην οποία είναι επιρρεπή. Ως εκ τούτου, τα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς ξεχωριστά από τα εικονικά νομίσματα και δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους, ενώ και τα δύο εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των «ψηφιακών νομισμάτων».
Είναι αυτοί οι ορισμοί παγκόσμια αποδεκτοί;
Όχι, δεδομένου ότι ο χώρος εξελίσσεται συνεχώς.
Τα κρυπτονομίσματα, όπως τα γνωρίζουμε, υπάρχουν τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες άρχισαν να τους δίνουν προσοχή μόλις πριν από τρία – πέντε χρόνια, όταν η δημοτικότητα του Bitcoin άρχισε να αυξάνεται δραματικά, μαζί με την αξία του. Συγκεκριμένα, το Libra του Facebook έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγάλη ανησυχία στους οικονομικούς θεσμούς: Ορισμένες χώρες σύστησαν ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τι είναι το Libra και πώς μπορεί να ρυθμιστεί.
Έτσι, οι ορισμοί για τα κρυπτονομίσματα τείνουν να ποικίλλουν μεταξύ των χωρών ή ακόμα και εντός της ίδιας χώρας: Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέντε διαφορετικές ρυθμιστικές υπηρεσίες ορίζουν τα κρυπτονομίσματα με πέντε διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την εμβέλειά τους.
Έτσι, το IRS βλέπει τα κρυπτονομίσματα και τα περισσότερα άλλα εικονικά νομίσματα ως περιουσία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν τίτλους, ενώ το Δίκτυο Επιβολής Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι χρήματα. Περαιτέρω, το κανονιστικό πλαίσιο της Ιαπωνίας για τα κρυπτονομίσματα – ο νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών – τα ορίζει ως περιουσιακή αξία και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, κάποτε, αποκάλεσε το Bitcoin «υποκατάστατο νομίσματος».
Επιπλέον, δεδομένου ότι ο χώρος εξελίσσεται με τεράστια ταχύτητα – και ότι οι ρυθμιστικές αρχές κινούνται συνήθως με πιο αργούς ρυθμούς- είναι εύλογο να υποθέσουμε, ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέοι όροι για τα ψηφιακά νομίσματα, επομένως θα πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις.
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.
Κάπως ξεκαθαρίζει το τοπίο! Πάντως είναι σημαντικό που δημοσιεύετε άρθρα και ειδήσεις στα ελληνικά. Το αντικείμενο εξελίσσεται καθημερινά και όλες οι πηγές πληροφόρησης είναι στα αγγλικά…. Και δεν έχουμε όλοι την ίδια άνεση, άσε που έχει ορολογία άγνωστη στα λεξικά…. Thanks guys!!!😃
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα