Litecoin (LTC): ο δημοφιλής «μικρός αδερφός» του Bitcoin

Ο «μικρός αδερφός» του Bitcoin , έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα.

Το Litecoin (LTC) είναι ένα από τα πρώτα fork του Bitcoin (BTC). Δημιoυργήθηκε από τον μηχανικό της Google, Charles Lee, το 2011. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει μια βελτιωμένη έκδοση του Bitcoin, ελαφρύτερη και γρηγορότερη.

Το Litecoin είναι κι αυτό ένα peer to peer κρυπτονόμισμα, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain. Βασισμένο όμως στον αλγόριθμο Skrypt, αντί του SHA-256 που χρησιμοποιεί το Bitcoin, καταφέρνει να είναι κατά πολύ ταχύτερο του στην επιβεβαίωση των συναλλαγών.

Σε τι διαφέρει το Litecoin από το Bitcoin

  • Συνολικό ποσό παραγωγής κερμάτων. Το Litecoin θα φτάσει στα 84 εκατομμύρια νομίσματα, ενώ το Bitcoin δεν μπορεί να υπερβεί τα 21 εκατομμύρια. Το τελικό απόθεμα Litecoins δηλαδή που θα παραχθεί, θα είναι 4 φορές περισσότερο από αυτό του Bitcoin.
  • Διαφορετικοί αλγόριθμοι. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές από τους miners που παράγουν ταυτόχρονα και τα νομίσματα. Το Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο SHA-256 ενώ το Litecoin τον Scrypt
  • Ταχύτητα συναλλαγών. Η επιβεβαίωση των συναλλαγών στο δίκτυο του Litecoin γίνεται ταχύτερα. Το Litecoin επεξεργάζεται ένα block κάθε 2.5 λεπτά ενώ το Bitcoin κάθε 10.
  • Κόστος συναλλαγών(Fees). Στο δίκτυο του Litecoin τα fees ανά συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, είναι στα 0,09 ευρώ, ενώ στο Bitcoin, το μέσο κόστος συναλλαγών είναι περίπου 12 ευρώ.
  • Εμπορική αξία. Το ποσοστό κεφαιλαιοποίησης της αγοράς του Litecoin είναι αυτή τη στιγμή στα 3,54 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ του Bitcoin είναι στα 144,91 δισεκατομμύρια.

Από τις διαφορές τους καταλαβαίνουμε ότι το Litecoin αποτελεί -σε σύγκριση με τον «μεγάλο αδερφό» του- ένα μέσο συναλλαγής ταχύτερο και φθηνότερο. Για αυτό εξάλλου το Bitcoin θεωρείται ο «χρυσός» των κρυπτονομισμάτων και μέσο αποθήκευσης αξίας (όπως το χρυσάφι), ενώ το Litecoin το «ασήμι» , ένα ψηφιακό νόμισμα για καθημερινή χρήση (εξού και τα χρώματα στα λογότυπα τους).

Το Litecoin, όπως όλα τα κρυπτονομίσματα,  διατίθεται στα ανταλλακτήρια σε πραγματικό χρόνο όλο το 24ωρο. Η αξία του δεν είναι συνδεδεμένη με την αξία κάποιου άλλου νομίσματος , μπορείτε να το ανταλλάξετε -οποιαδήποτε στιγμή- με άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά και ευρώ, δολάρια, γιεν, αγγλικές λίρες ή όποιο άλλο νόμισμα επιθυμείτε.  Η τιμή του μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο, με βάση τον αριθμό των ατόμων που θέλουν να το αγοράσουν ή να το πουλήσουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή.     

Τον Αύγουστο του 2019 το Litecoin  μπήκε για δεύτερη φορά στη διαδικασία του halving, μια διαδικασία που στοχεύει στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του.  Το halving είναι ουσιαστικά μια μέθοδος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που το Litecoin εφαρμόζει καθε 840.000 μπλοκ, περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Το πρώτο halving είχε γίνει το 2015, όταν το Litecoin κόστιζε μόνο 3 δολάρια. Η ανταμοιβή τότε των miners μειώθηκε από τα 50 Litecoin ανά μπλοκ στα 25. Aπό τις 5 Αυγούστου 2019 -μετά και το δεύτερο halving- οι παραγωγοί Litecoin αμείβονται με τα μισά ακριβώς νομίσματα απ’ότι πριν.. με 12,5 Litecoin ανά μπλοκ αντί για 25.

 Το Litecoin ως εναλλακτικός και φτηνότερος τρόπος , αλλά κυρίως λόγω των ¨γρήγορων¨συναλλαγών του έχει καταφέρει να κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη δημοφιλίας των altcoins και να αποκτήσει ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών.


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.