ICON: το Κορεατικό ethereum

( Το κείμενο είναι των Μάνου Σεραφειμίδη και Στράτου Ιγγλεζάκη )

Περί τα τέλη Αυγούστου του 2017 και ενώ διανύουμε την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου των ICO,  κάνει την εμφάνισή του ένα κρυπτονόμισμα από την Κορέα, που χαρακτηρίζεται ως το «Κορεάτικο Εthereum».

Η συνεργασία του, πάντα, με τη μητρική εταιρία ICONLOOP, η στελέχωση του από μία ομάδα με περισσότερους από 130 έμπειρους developers και engineers, σε συνδυασμό με το τεχνολογικό υπόβαθρο που έχει η Ν. Κορέα, συντέλεσαν στη συγκέντρωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη δημόσια προσφορά, δίνοντας προτεραιότητα στους μικρούς επενδυτές (max cap 30ETH), αμέσως μετά την εμφάνισή του  και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Η τιμή του ICON διαπραγματεύτηκε στα 0,11 δολάρια ως ICO,  ενώ στις αρχές του 2018 έφτασε έως τα 12,6 δολάρια. Στη συνέχεια, ακολουθεί το μεγάλο bear market του 2018, όπου όλα τα crypto χάνουν 80 με 95% της αξίας τους μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, η πραγματική δουλειά πίσω από το κρυπτονόμισμα συνεχίζει και αναπτύσσεται  (αν και με κάποιες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

Το ICON αποτελεί πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να δημιουργηθούν DAPPs, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ότι μπορεί να συνδέει διαφορετικά blockchain μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρίτης γενιάς,  εξ ου και το σλόγκαν του «Hyperconnect the World».

  • Το ICON ανήκει στην κατηγορία Delegated Proof of Stake,  δηλαδή οι κάτοχοι του ψηφίζουν έως 10 αντιπροσώπους (nodes ή αλλιώς P-reps), μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τους ψήφους τους παρακολουθώντας την απόδοση και την συνεισφορά των αντιπροσώπων (P-Reps) και ανταμείβονται με ένα ποσοστό, που είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος των νομισμάτων που έχουν γίνει staked (αυτήν την περίοδο το ποσοστό ανταμοιβής ανέρχεται στο 20% το χρόνο).
  • Οι P-reps είναι 100 στο σύνολο. Από αυτούς, οι πρώτοι 22 επιβεβαιώνουν τα blocks ενώ οι υπόλοιποι 78 χρησιμοποιούνται για ασφάλεια και όλοι ανταμείβονται για τη συνεισφορά τους.
  • To ICON χτίζει ένα block κάθε 2sec, ενώ υπόσχεται ταχύτητες έως 9000txs.
  • To κόστος μίας συναλλαγής (fees) υπολογίζεται από ένα αλγόριθμο και κυμαίνεται περίπου στα 0,001-0,002ICX = 0,0002-0,004$.
  • Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ICX είναι η απολύτως αποκεντρωμένη του φύση. Πρόκειται για ένα public network,  το οποίο ο οποιοσδήποτε  μπορεί να χρησιμοποιήσει,  για να αναπτύξει το δικό του προϊόν (https://rhizomeicx.com/icon-a-haven-for-developers/).
  • Μετά από μία 6μηνη προεκλογική περίοδο, λειτουργεί πλέον αποκεντρωμένα, από τις 29/10/19, με απόλυτη επιτυχία. (https://theicon.ist/2019/10/29/decentralized-icon-is-now-blockchain-complete/ )

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ξεκινώντας τις διεργασίες από το 2016,  υπογράφουν συνεργασίες με περισσότερες από 100 εταιρίες. Ανάμεσα τους, κολοσσοί όπως οι Samsung, LINE, SK Planet και Smilegate, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, χρηματοοικονομικές εταιρίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και κυβερνητικοί οργανισμοί της Κορέας.

Στην πλατφόρμα του διαθέτει, μέχρι σήμερα,  12 Dapps, ενώ έχει σχεδιαστεί και το πρώτο DEX πάνω στο ICON, από τη Somesing. Αναμένεται να ακολουθήσει η δημιουργία και ενός stablecoin.

Σχεδιάζει να προσφέρει λύσεις αποκεντρωμένης ψηφιακής ταυτότητας (Digital ID). Στην ουσία πρόκειται για μία υπηρεσία KYC (Know Your Client), αποθηκευμένο στο Blockchain, όπου μπορεί ο χρήστης να κάνει επιλογή ποια ακριβώς δεδομένα θα διαμοιραστεί ανά περίπτωση. Μετά την πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων χρηστών από το Βinance, έγινε πασιφανής η χρησιμότητα και αναγκαιότητα μίας ασφαλούς KYC υπηρεσίας. 

Αυτή η υπηρεσία έχει πιστοποιηθεί στην Κορέα και έχουν συμβληθεί να συνεργαστούν 39 εταιρίες.  Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, τράπεζες,  ακόμα και σε ξενοδοχεία για το check in και το άνοιγμα της πόρτας του δωματίου, αλλά και της πληρωμής των υπηρεσιών. Κι όλα αυτά χωρίς κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Επόμενος στόχος του ICON είναι η δημιουργία μίας κοινότητας από Dapps, αλλά και, σε επίπεδο marketing,  μιας κοινότητας χρηστών με σκοπό την επέκταση του οικοσυστήματος του. Και στις δύο περιπτώσεις, οι stakers θα ψηφίζουν όπως και για τους αντιπροσώπους (P=reps) και θα ανταμείβονται γι’ αυτό.

Συμπερασματικά αναφέρεται ότι όποιος θέλει να επενδύσει στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα,  πρέπει να κατανοήσει ότι θα αποτελεί ενεργό μέλος της συγκεκριμένης κοινότητας, ότι θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο στον έλεγχο των επιλογών του, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την υγιή λειτουργία του οικοσυστήματος του.

Πηγές:

Click to access ICON_Decentralized_Autonomous_Governance_System_EN.pdf

https://icon.foundation/contents/dapp?lang=en

Ευχαριστούμε τους φίλους Μάνο Σεραφειμίδη και Στράτο Ιγγλεζάκη για το άρθρο τους το οποίο και δημοσιεύεται αυτούσιο.


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.