Ευρωπαϊκή Ένωση και Stablecoins: μια νέα σχέση

Το νόμισμα Libra του Facebook,  είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κυβερνητικές ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο και οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα..

Εδώ θα εξετάσουμε ένα νέο σχέδιο εγγράφου της Ε.Ε., που φαίνεται να επιδιώκει να θέσει κανόνες ρύθμισης και ελέγχου, στον τρόπο με τον οποίο εμείς οι άνθρωποι (ή τουλάχιστον όσοι ζούμε στην Ε.Ε.) θα χρησιμοποιούμε τα stablecoins (τα ψηφιακά νομίσματα, κρύπτο σε blockchain ή μη, με κλειδωμένη σταθερή αξία σε σχέση με ένα fiat νόμισμα π.χ. δολάριο ή ευρώ)

Ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση. Το Libra του Facebook είναι ένα stablecoin που αναπτύσσεται από αρκετές ντουζίνες εταιρίες – μεγαθήρια της βιομηχανίας και της παγκόσμιας οικονομίας. Επικεφαλής του σχηματισμού έχει τεθεί το Facebook, το οποίο κατέχει επίσης την  γιγαντιαία εφαρμογή Whatsapp.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα stablecoin για τους χρήστες του Facebook, του Whatsapp και άλλων εφαρμογών. Αυτό θα βοηθούσε στις διασυνοριακές πληρωμές και σε πολλές άλλες (εκατοντάδες ίσως) περιπτώσεις πληρωμών. Προφανώς υποστηρίζεται από κεφάλαια fiat αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, από περιουσιακά στοιχεία, από ομόλογα, αποθέματα… βασικά ένα καλάθι χρηματοπιστωτικών μέσων που αποσκοπούν στην διατήρηση  μιας ενιαίας αξίας.

Γιατί οι κυβερνήσεις τρόμαξαν;

Το Libra του Facebook θα είναι ανοικτό σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκκρεμή χρήματα στο Facebook Libra … ή κυβερνητικό fiat χρήμα. Προφανώς, οι κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν το μονοπώλιο τους στο χρήμα….

Ποια  είναι αυτή η νέα σχέση;

Οι νομοθέτες της Ε.Ε. έχουν συντάξει ένα νέο έγγραφο, που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η απειλή του stablecoin. Το Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά: Η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε., θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν χρήσιμα τις ευκαιρίες καθώς και τις προκλήσεις της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, μεταξύ άλλων, εξετάζοντας συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από τη φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. Ο  Markus Ferber, ένας Γερμανός συντηρητικός που διευθύνει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: Τουλάχιστον, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εικονικών νομισμάτων…. Η Κομισιόν ήταν πάρα πολύ … καθησυχαστική για  το θέμα μέχρι στιγμής. Με την απειλή του Libra στον ορίζοντα, τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση.

πηγή: R.R. Hauxley- 11/11/2019- https://cryptomaniaks.com/european-union-stablecoins

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.