Οι κόμβοι (Nodes) του Ethereum και του Bitcoin, τρέχουν τώρα σε σχεδόν 100 χώρες

Από τις 195 χώρες που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, οι 89 έχουν, τουλάχιστον, έναν κόμβο* Ethereum, ενώ οι 97 χώρες έχουν έναν, τουλάχιστον, κόμβο Bitcoin.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν για το Ethereum σε αριθμό κόμβων, με την Κίνα να ακολουθεί, ενώ για το Bitcoin (έκπληξη σχετικά), η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση. 

nodes-ethereum-nov-2019
Κόμβοι ΕΤΗ, Νοέμβριος 2019

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας κατέχουν πολλές από τις πρώτες θέσεις για το Ethereum, με, κάπως περίεργο,  την Ολλανδία να είναι πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Άμστερνταμ κάποτε ήταν το κέντρο δράσης  του κόσμου των crypto, σήμερα όμως βρίσκεται πολύ πίσω από το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Πάντως σε κόμβους Ethereum, όχι.

Επίσης ενδιαφέρον σημείο είναι, ο αριθμός των «άγνωστων» κόμβων, που εμφανίζεται ως η 14η «χώρα» στον πίνακα δίπλα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ίδιου του Ethereum.

Για το Bitcoin η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι αριθμοί είναι λίγο μεγαλύτεροι όπως θα τους περίμενε κανείς.

Η Ευρώπη στο σύνολό της κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στους κόμβους Bitcoin, ενώ το άθροισμα κόμβων Γερμανίας και Γαλλίας¸ είναι μεγαλύτερο τόσο από τις ΗΠΑ ή όσο και από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και εδώ η Ολλανδία κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα.

Το Ιράν έχει τρεις κόμβους Bitcoin, ακριβώς όπως και η Σαουδική Αραβία και λίγο περισσότερο από τους 2 της Βενεζουέλας. Το Ισραήλ έχει ακριβώς 13, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς του.

Η Ουκρανία έχει πολλούς (98), αλλά λίγο λιγότερους από τη Νότια Κορέα με 126. Δεν εντοπίζεται κόμβος στη Βόρεια Κορέα.

nodes-bitcoin-2019
Κόμβοι Bitcoin, 11/2019, ανά χώρα

Είναι ενδιαφέρον ότι η Βουλγαρία έχει περισσότερους κόμβους από την, πολύ μεγαλύτερη χώρα, Πολωνία. Το φτηνό εργατικό δυναμικό και τα υψηλά ποσοστά κατάρτισης στα μαθηματικά  του ανθρώπινου δυναμικού, είναι δυνατόν να καταστήσουν ολόκληρη τη δυτική περιοχή των Βαλκανίων ένα σημείο αιχμής για κόμβους κωδικοποίησης, έστω και σαν υπεργολαβικές αναθέσεις.

Η θέση της Ελλάδας στον αρ. 38 του παραπάνω πίνακα, αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, φανερώνει μία θέση άνω της  μέσης τιμής.

Δεν είναι πολύ σαφές εάν τα παραπάνω, αντικειμενικά,  μπορούν να εκληφθούν ως μια ένδειξη του επιπέδου της τεχνολογίας μιας χώρας, αφού είναι κάτι που συμβαίνει και καταγράφεται στατιστικά για πρώτη φορά και ίσως λίγο να απασχολεί τους φίλους του κλάδου η στατιστική επίδοση των νομισμάτων ως προς τις δομές εξόρυξης.

Πάντως για το Bitcoin, η κατάταξη είναι η αναμενόμενη. Το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι οι κόμβοι Bitcoin είναι τόσο διάσπαρτοι παντού, σε όλο τον κόσμο, είναι ότι το δίκτυο είναι πολύ ισχυρό, τόσο για τη γεωγραφική εξάπλωση συμπεριλαμβανομένων των γραφειοκρατικών εμποδίων,  όσο και σε επίπεδο πρωτοκόλλου.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου, είναι αόρατες. Είναι αυτές που θα περίμενε κανείς, εκεί όπου οι δυνατότητες μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού τους είναι ανενεργό, ακόμα και τώρα, στον καιρό των πολύπλοκων προκλήσεων.

*Node (Κόμβος): Ένας υπολογιστής που εκτελεί λογισμικό κρυπτογράφησης και επικυρώνει συναλλαγές.

Πηγή: https://www.trustnodes.com/2019/11/14/ethereum-and-bitcoin-now-have-nodes-in-almost-100-countries?fbclid=IwAR3OzpFS_eAjzg4046u78QC4F2698tDdtMFKPkfqSja6E6cb464V6Tjj0O8

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.