Η τιμή του Bitcoin αυξάνεται, όταν αυξάνονται οι αναζητήσεις στην GOOGLE για τη λέξη BTC.

Η τιμή του Βitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 δολάρια, μέσα σε μία εβδομάδα, περί τα τέλη του Αυγούστου του 2019, ακολουθώντας ένα ρεκόρ στις online αναζητήσεις για τη λέξη BTC στο Google.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί μια τέτοια έκρηξη, αν και ορισμένοι αναλυτές του χώρου των κρυπτονομισμάτων, υποθέτουν ότι οι έμποροι (traders, ανταλλακτήρια κλπ) μπορεί να χειραγωγήσουν τις αναζητήσεις της Google, προκειμένου να αυξήσουν τεχνητά την τιμή.

Το Google Trends, το οποίο παρακολουθεί τον όγκο αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, δείχνει ενδιαφέρον για τον όρο «BTC» που ξαφνικά εκτοξεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2019 και συνεχίζει να εμφανίζεται έντονα και  συστηματικά, στις 6 το πρωί, κάθε πρωί.

Οι κορυφώσεις στη μηχανή αναζήτησης για το Bitcoin, το 2017 και τον Αύγουστο του 2019

Η μυστηριώδης τάση δεν περιορίζεται σε μία χώρα, με τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Αυστραλία και Βραζιλία να παρουσιάζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις στον όγκο αναζήτησης. Μη αναμενόμενη ίσως, η χώρα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αναζητήσεις για BTC, είναι η Ρουμανία.

Google search: Καταγραφή τάσης ή χειραγώγηση?

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ενδιαφέροντος του κοινού στις αναζητήσεις για το Bitcoin και της τιμής του.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα, σημείωσε ρεκόρ στην τιμή του (20.000 δολάρια το 2017), συμπίπτοντας με τα υψηλά επίπεδα αναζήτησης στο Google. Από την πρόσφατη αύξηση της online αναζήτησης, η τιμή του Bitcoin αυξάνεται σταθερά, αλλά απέχει ακόμα από τα  επίπεδα που έφτασε πριν από δύο χρόνια.

Το Google Trends αποκαλύπτει μια τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις για το BTC,  την περίοδο πριν τον Αύγουστο του 2019, που ξεπέρασε κατά πολύ το ενδιαφέρον για το Bitcoin κατά τη διάρκεια του ρεκόρ της τιμής που σημείωσε το 2017 (Google).

Τα δεδομένα του Google Trends, για την αναζήτηση BTC, τα πέντε τελευταία χρόνια

Η αύξηση της τιμής την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2019, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οφείλεται στην κλιμάκωση της οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την αρθρογραφία τους που φιλοξένησε και το The Independent,  τα αίτια εντοπίζονται στην αναταραχή γύρω από το Brexit σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που έκαναν τους επενδυτές να μεταστραφούν στο Βitcoin, ως ένα σχετικά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Ωστόσο, αυτή η ανάλυση προϋπήρχε του φαινομένου της αύξησης των αναζητήσεων στο Google search για το Bitcoin, που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει  σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της τιμής. Παραμένει βέβαια ασαφές ποιος είναι πίσω από αυτό και πώς το κάνει.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές, έγραψε ο αναλυτής κρυπτονομισμάτων,  Bendik Norheim Schei. «Ότι το ίδιο μοτίβο παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο,  μπορεί να δείχνει ότι οι υπηρεσίες VPN έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διανομή της αναζήτησης σε όλο τον κόσμο, επιτυγχάνοντας έτσι μια παγκόσμια τάση».

Σύμφωνα με το CoinMarketCap, η  τιμή του Βitcoin απλά  αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, έτσι όπως εκδηλώνεται στην ηλεκτρονική αναζήτηση.

Η τιμή του Bitcoin είναι διαβόητα ασταθής και είναι δύσκολο να προβλεφθεί και να εξηγηθεί. Ο συσχετισμός μεταξύ του ενδιαφέροντος αναζήτησης στο διαδίκτυο και της τιμής του Βitcoin, παρουσιάζει  μέχρι στιγμής μια σπάνια σταθερά.

Μια μελέτη το 2017, διαπίστωσε ότι οι υψηλοί όγκοι αναζήτησης για όρους που σχετίζονται με το Bitcoin όπως το «BTC USD» συχνά προηγήθηκαν από το «φούσκωμα»  των  τιμών, ενώ η χαμηλή δέσμευση συνήθως σηματοδοτεί μία καλή εποχή για να αγοράσει κανείς.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ SemRush, φανέρωσαν μια συσχέτιση κατά 80%,  μεταξύ του όγκου αναζήτησης και της τιμής του Bitcoin, αν και δεν εξήχθησαν συμπεράσματα ως προς τον καθοριστικό παράγοντα του φαινομένου.

Ο αναλυτής κρυπτονομισμάτων,  Anton Lucian, περιέγραψε την τελευταία αύξηση στα επίπεδα αναζήτησης του Bitcoin ως «απλά περίεργο»  και επεσήμανε τη χειραγώγηση ως «τον πιθανό ένοχο».

Ο επενδυτής Bitcoin και συντάκτης Glen Goodman,  εξήγησε πως ένας τέτοιος χειρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την τιμή του κρυπτονομίσματος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προγραμματισμένοι αλγόριθμοι για να εξετάσουμε τα δεδομένα του Google Trends και να προσπαθήσουμε να βρούμε συσχετισμούς, μεταξύ του αριθμού αναζήτησης για τη λέξη «BTC» και των κινήσεων στην τιμή Bitcoin.  Εάν αυτοί οι αλγόριθμοι εντοπίσουν κάποια μοτίβα, θα ήταν χρήσιμο  να αποσύρουν τα δεδομένα αυτά από διαδικασίες αξιολόγησης και εκτίμησης των τάσεων της αγοράς. Κάποιος χάκερ μπορεί να αγοράσει λίγο Bitcoin και στη συνέχεια να στείλει έναν τόνο ερωτημάτων αναζήτησης με τη λέξη «BTC» στην Google. Οι αλγόριθμοι βλέπουν τους αριθμούς αναζήτησης να έχουν αυξηθεί και ενεργοποιούνται για να αγοράσουν Bitcoin, ωθώντας την τιμή προς τα πάνω. Ο χάκερ πουλάει το Bitcoin του σε υψηλότερη τιμή και βγάζει ξεκούραστο κέρδος!

Η Google βέβαια,  εφαρμόζει μέτρα για να αποτρέψει τους ανθρώπους να χειραγωγούν τις αναζητήσεις, παρόλο που πρακτικές όπως το  Google Bombing, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι δυνατό να παίξει κανείς με το σύστημα.

Πηγή: Anthony Cuthbertson /https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/Bitcoin-price-rise-value-latest-BTC-usd-google-search-a9094641.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.