τα αρνητικά επιτόκια τραπεζών της Γερμανίας ενισχύουν το Bitcoin

Στην επιφυλακτική με το Bitcoin Γερμανία,  παρουσιάστηκε η πρώτη τράπεζα που ζητά, ακόμα και από τους μικρούς καταθέτες, να πληρώσουν για να κρατήσει η τράπεζα τα χρήματα τους, έστω και αν το ποσό αυτό είναι της τάξης του ενός ευρώ.

Σύμφωνα με πολλά Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Süddeutsche Zeitung στις 19 Νοεμβρίου, η  Τράπεζα Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck (VRF) στη Βόρεια Βαυαρία,  χρεώνει πλέον με το αρνητικό επιτόκιο  0,5%,  ακόμα και τις μικρότερες καταθέσεις.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας στην εφημερίδα επισημαίνει ότι: Έπρεπε να το κάνουμε  ….. και ο λόγος είναι το κόστος να «παρκάρεις» χρήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στη Γερμανία, τα αρνητικά επιτόκια είχαν προηγουμένως επηρεάσει μόνο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες ήταν άτοκες.  Η κίνηση της VRF  είναι η πρώτη από τράπεζα που στοχεύει στους καταθέτες μικρότερων ποσών.

Όπως ανέφερε η Cointelegraph, τα αρνητικά επιτόκια αρχίζουν να αποτελούν μέρος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το φαινόμενο τελικά σημαίνει ότι, κάποιο μέρος των αποταμιευτών,  πρέπει να πληρώσει τις τράπεζες για να κρατήσουν τα χρήματά τους.

Οι επικριτές αυτής της πολιτικής, προειδοποιούν ότι τέτοιες κινήσεις θα παροτρύνουν το κοινό να κρατάει τα χρήματά του και να χρησιμοποιεί μετρητά στις συναλλαγές, ενώ εναλλακτικές λύσεις όπως το Bitcoin (BTC) θα επωφεληθούν επίσης.

Αντιθέτως, το Bitcoin δεν πάσχει από την πληθωριστική παρεμπόδιση της προσφοράς του και τη συνακόλουθη καταστροφή της αξίας του, πράγμα που σημαίνει ότι οι HODLers, δεν θα αναγκαστούν ποτέ να πληρώσουν επειδή το κατέχουν.

Τον περασμένο μήνα, ο επιχειρηματίας Cameron Winklevoss (ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου Gemini),  σημείωσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η ιδανική οδός αποφυγής των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα, τα οποία αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος μιας γερμανικής πύλης καταναλωτικών οργανώσεων, προειδοποίησε ότι η κίνηση της VRF θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ο  Oliver Maier δήλωσε : Αυτή τη στιγμή βλέπουμε διάφορες κινήσεις στην αγορά…  και  η αιτία της αναστάτωσης είναι η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς για τις τράπεζες στο -0,5% από το 0,4%.

πηγή: William Suberg – 21/11/2019 – https://cointelegraph.com/news/german-bank-boosts-bitcoin-negative-interest-rates-hit-every-account?fbclid=IwAR2iLROkZ8snc4bC6xZBvbdcHT5FYPOVaL352pUuikl5Ook-WV9iwLxiD8o

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.