ΤΟ ΚΡΥΠΤΟ- YUAN ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΑΝΙΚΗ Ή ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ;

Η κίνηση υιοθέτησης της blockchain από την  Κίνα,  αφορά, βασικά,  ένα πράγμα: να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό της στη χρήση των κρυπτονομισμάτων.  

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι αποφασισμένη να βγάλει το crypto yuan της το συντομότερο δυνατό και οι τραπεζίτες της επισήμαναν ότι θα είναι για χρήση στις συναλλαγές λιανικής. Γνωρίζοντας το ποιόν της Κίνας, ίσως θα μπορούσαν να ανιχνευτούν και άλλα κίνητρα.

ΤΟ CRYPTO YUAN ΈΡΧΕΤΑΙ

Ο πρώην διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, έχει συζητήσει πιθανές εφαρμογές του crypto yuan. Σύμφωνα με την Bitcoin τοπική πύλη 8btc, ο Zhou μίλησε για δύο τύπους ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας στο φόρουμ Caixin Hengqin: Ο πρώτος τύπος, που εκπροσωπείται από το CBDC της Κίνας, δίνει έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και στο λιανικό εμπόριο, ενώ το δεύτερο απευθύνεται σε μερικά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών και των εμβασμάτων.

Ο Zhou, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για δεκαεπτά χρόνια, πρόσθεσε ότι το crypto yuan θα αφορά κατά κύριο λόγο τις εγχώριες πληρωμές λιανικής. Προειδοποίησε επίσης ότι η νέα νομισματική πλατφόρμα θα χρειαστεί εκτεταμένες δοκιμές για να αποφευχθεί τυχόν ζημία στη συνολική οικονομία.

Τον Αύγουστο του 2019, η κεντρική τράπεζα παρουσίασε μια φιλοσοφία σχεδίασης που περιλαμβάνει ένα λειτουργικό σύστημα δύο επιπέδων, με το πρώτο να αφορά τις εμπορικές τράπεζες και το δεύτερο το λιανικό εμπόριο και την επιχειρηματικότητα γενικότερα.  

Στις αρχές αυτού του μήνα, το CNBC ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκτοξεύσει την δραστηριότητά της στο χώρο των, μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Το νόμισμα Ψηφιακής Ηλεκτρονικής Πληρωμής (DCEP) θα επέτρεπε στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) να εκδίδει το νόμισμα προς τις εμπορικές τράπεζες και τα δίκτυα πληρωμών τρίτων όπως το Alipay και το WeChat Pay.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΠΛΗΡΏΝΕΤΕ

Από πολλούς παρατηρητές και σχολιαστές έχει επισημανθεί,  ότι τα συμφέροντα της Κίνας βασίζονται καθαρά στις ενισχυμένες δυνατότητες επιτήρησης που θα έδινε στο καθεστώς ένα ψηφιακό νόμισμα βασισμένο σε blockchain. Τα μετρητά είναι σχετικά ανώνυμα, αλλά όλες οι κρυπτογραφικές συναλλαγές, μπορούν και θα παρακολουθούνται από το κράτος.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το Πεκίνο οδηγεί στο τρένο μέχρι το σταθμό του μεγάλου αδελφού. Ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Gang, υπαινίχθηκε ότι το ψηφιακό γιουάν προορίζεται να αντικαταστήσει το τεράστιο ποσό μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Ο επικεφαλής του  Ινστιτούτου Ψηφιακών Ερευνών της  PBoC, ο Mu Changchun, δήλωσε ότι η ανωνυμία θα διατηρηθεί ακόμη και με ένα ψηφιακό νόμισμα. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα ελέγχει και λογοκρίνει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο,  η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απειροελάχιστη.

Επίσης έχει αναφερθεί ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το ψηφιακό νόμισμα για να εξοντώσει τα online τυχερά παιχνίδια. Εκτός από το Μακάο, τα τυχερά παιχνίδια στην Κίνα απαγορεύονται αυστηρά, αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθούν όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά…

Σύμφωνα με τον, γνωστό και μη εξαιρετέο, Max Keizer του RT, το νέο DCEP της Κίνας θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί με χρυσό, γεγονός που θα το καθιστούσε μια τεράστια απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να τυπώνει καθημερινά όλο και περισσότερα δολάρια, η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνθηκε, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στα σχέδια της Κίνας, να χρησιμοποιήσει ως όπλο, στον μαινόμενο εμπορικό πόλεμο, το δικό της νόμισμα.

πηγή: 27/11/2019 – https://bitcoinist.com/china-crypto-yuan-retail-payments-or-mass-surveillance/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.