Η ταξινόμηση των κρυπτονομισμάτων με βάση τον αριθμό των κόμβων (nodes) του δικτύου τους, μπορεί να δώσει καλύτερη εικόνα για την αξία και το δυναμικό ενός κρυπτονομίσματος. Η σημερινή κατάταξη που βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, μπορεί να είναι παραπλανητική, υποστηρίζουν οι CoinMonks
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΜΒΩΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Μια πρόσφατη δημοσίευση του ιστολογίου των CoinMonks, διερεύνησε τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα διάφορα δίκτυα και τον αριθμό των κόμβων τους. Στην κορυφή βρίσκονται τα δύο πρώτα σε κατάταξη, που συμβαίνει να είναι και τα δύο πρώτα σε αριθμό κόμβων του δικτύου τους: Bitcoin (BTC) με πάνω από 9.300 κόμβους και το Ethereum (ETH), με περισσότερους από 7.500.
Ο κατάλογος κατάταξης των κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με το πλήθος των στοιχείων του ενεργητικού τους (δηλ. το πλήθος των nodes) προβάλει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τον κατάλογο κατάταξης των κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πέρα από τα κορυφαία νομίσματα, υπάρχουν πολλά έργα εξόρυξης με τεράστιο αριθμό κόμβων. Αυτά τα σχετικά μικρά νομίσματα, διαθέτουν καλές υποστηρικτικές κοινότητες και μπορεί να βασίζονται σε ένα πιο κατανεμημένο δίκτυο.
Άλλα νομίσματα έχουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων με βάση το πρωτόκολλό τους, όπως στην περίπτωση του TRON, το οποίο έχει 933 κόμβους πλέον των «Υπέρ – αντιπροσώπων». Άλλα νομίσματα και token έχουν πολλούς συμμετέχοντες, χάρη σε έναν επιτυχημένο συνδυασμό εξόρυξης και staking, όπως στην περίπτωση του Dash (DASH).
Για άλλα νομίσματα με σχετικά υψηλή κατάταξη, σύμφωνα με το τρέχον κριτήριο αξιολόγησης δηλ. την κεφαλαιοποίηση τους, δεν υπάρχουν ακόμη και σαφείς πληροφορίες για τους κόμβους που διαθέτουν. Στην περίπτωση του Ethereum Classic (ETC), πρόσφατες πληροφορίες αποκάλυψαν ότι το νόμισμα είχε μόνο έξι κόμβους, έναν αριθμό που μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον, ανεπαρκής και σαφώς ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι ερευνητές (του CoinMonks) δεν κατάφεραν επίσης να ανακαλύψουν έναν πρόσφατα ενημερωμένο κατάλογο των κόμβων του. Το ίδιο ισχύει και για άλλα σημαντικά νομίσματα, όπως το Monero (XMR) ή το Cardano (ADA).
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Για ορισμένα έργα, η ανακριβής αναφορά των κόμβων που διαθέτουν, επηρεάζει τη θέση τους στη γενική κατάταξη, αλλά μπορεί επίσης να υπονομεύσει την αξιοπιστία του συνολικού έργου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι αναφερόμενοι κόμβοι δεν αντανακλούν πάντα τη γεωγραφική κατανομή τους καθώς χρησιμοποιούνται μισθωμένοι υπολογιστές που απαιτούν λιγότερους πόρους για την εξόρυξη.
Η κατάταξη από τους συμμετέχοντες στην αγορά αποκλείει επίσης τα περισσότερα token, τα οποία εξαρτώνται ήδη από ένα άλλο δίκτυο για τη διανομή τους. Τα token ERC-20 είναι στην πραγματικότητα αρκετά ασφαλή, δεδομένου ότι οι συναλλαγές τους μεταδίδονται μέσω κόμβων του Ethereum.
Ένας ανεπαρκής αριθμός συμμετεχόντων στο δίκτυο των κόμβων ενός νομίσματος, δημιουργεί προβλήματα, όπως η πλαστοπροσωπία ή οι ηλεκτρονικές επιθέσεις. Επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα των χειριστών των κόμβων που απλά εγκαταλείπουν το έργο ή εξαντλούνται οι πόροι τους. Η λογοκρισία και τα firewalls του διαδικτύου μπορούν επίσης να αποκόψουν κάποιους κόμβους.
Ωστόσο, παρά τον αριθμό των nodes ενός δικτύου, αμφισβητείται η ικανότητα διατήρησης ολόκληρου του ιστορικού της Blockchain του. Στην περίπτωση του BTC, είναι ακόμα δυνατή η λήψη του ιστορικού του, στα 260 GB. Για το Ethereum όμως, προς το παρόν, μόνο μία οντότητα έχει αφιερωθεί στην εκτέλεση ενός κόμβου με το πλήρες ιστορικό του.
πηγή: https://bitcoinist.com/coins-should-be-ranked-by-nodes-not-market-cap-coinmonks-say/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.