Tο κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως ανέκδοτο, μια σάτιρα της cryptomania και της έκρηξης της τιμής του Bitcoin, πήρε το όνομά του από ένα πετυχημένο meme στο internet και κατάφερε, χάρη στο fun χαρακτήρα του, να έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.
Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Ιάπωνας νηπιαγωγός, Atsuko Sato, δημοσίευσε στο προσωπικό του blog , μια σειρά φωτογραφιών του σκύλου του, ράτσας Shiba Inu, Kabosu. Η ιδιαίτερη πόζα του Κabosu , καθισμένου στον καναπέ, κοιτώντας πλάγια τη φωτογραφική μηχανή κατάφερε -μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα- να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα meme παγκοσμίως.

Ο όρος doge δημιουργήθηκε όταν ένας χρήστης του Reddit δημοσίευσε το δικό του meme με την λεζάντα » LMBO LOOK @ THIS FUKKEN DOGE «. Η πετυχημένη πόζα του Κabosu αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς χρήστες του διαδίκτυου, για να φτιάξουν τα δικά τους doge meme, με λεζάντες που απεικονίζουν τις σκέψεις του σκύλου και κοινά στοιχεία την γραμματοσειρά Comics San σε έντονα χρώματα και την λέξη Wow να κυριαρχεί. Oι αναζητήσεις με τον όρο doge ήταν τόσες πολλές, που και η Google δεν αντιστάθηκε, δημιούργησε ένα Easter Egg αφιερωμένο στο doge! Πληκτρολογώντας «doge meme» στην μηχανή αναζήτησης, οι χρήστες έβλεπαν ολόκληρη τη σελίδα να μετατρέπεται σε γραμματοσειρά Comics San, προς τιμή του doge.
Το 2013 ο προγραμματιστής και πρώην μηχανικός της IBM Billy Markus , προσπαθώντας να φτιάξει ένα κρυπτονόμισμα , που να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό από αυτό του Bitcoin, πειραματίζεται δημιουργώντας το Bells, ένα κρυπτονόμισμα βασισμένο στο παιχνίδι της Nintendo. Tην ίδια περίοδο ο Aυστραλός Jackson Palmer, που εργαζόταν στο τμήμα marketing της Adobe Systems, συλλαμβάνει την ιδέα του Dogecoin.

Θέλοντας να σατιρίσει την μεγάλη άνοδο της τιμής του Bitcoin και τον καταιγισμό από την δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων, δημοσιεύει ένα χιουμοριστικό tweet, όπου βάζει την εικόνα του Kabosu πάνω σ’ ένα νόμισμα και γράφει «Dogecoin, the next best thing!» To «αστείο» του Palmer έχει τόση επιτυχία, που δημιουργεί την ιστοσελίδα dogecoin.com με το λογότυπο του νομίσματος και το κείμενο διάσπαρτο, γραμμένο με την -χαρακτηριστική πλέον για το doge- Comics San. Ο Bill Markus έρχεται σε επαφή μαζί του και το ¨ανέκδοτο¨γίνεται πραγματικότητα! Τι καλύτερο για σήμα ενός ιντερνετικού νομίσματος, από έναν θρύλο του internet?
Το Dogecoin δημιουργήθηκε επίσημα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013. Είναι ένα peer-to-peer, open source κρυπτονόμισμα, με τεχνολογία παρόμοια του Litecoin. Βασιζεται στον ίδιο αλγόριθμο -Skrypt- με την διαφορά ότι το Dogecoin επεξεργάζεται το block 1,5 λεπτό ταχύτερα από το Litecoin. Ξεκίνησε υιοθετώντας τον μηχανισμό mining του Luckycoin, δίνοντας τυχαίο αριθμό νομισμάτων ως ανταμοιβή στους miners, για την επιβεβαίωση των συναλλαγών, αυτό όμως άλλαξε, καθώς γρήγορα (2014) αυτονομήθηκε, δίνοντας πλέον σταθερή ανταμοιβή.

Ο αρχικός του προγραμματισμός ήταν να παραχθούν 100 δισεκατομμύρια Dogecoins, εξασφαλίζοντας έτσι την πάντα χαμηλή τιμή του, άρα και τα χαμηλά τέλη συναλλαγών του. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το Dogecoin network θα παράγει άπειρα νομίσματα (infinite production). Η ομάδα προγραμματιστών του Dogecoin αποτελείται από εθελοντές, γι’αυτό τον λόγο οι ενημερώσεις του (updates) είναι σπάνιες.
Γρήγορα έγινε δημοφιλές , φτάνοντας κάποια στιγμή ακόμη και να ξεπεράσει σε όγκο συναλλαγών και το Bitcoin. Το Dogecoin είναι μια απλή κρυπτογράφηση πληρωμών. Αυτή όμως είναι η δύναμη του.. εύκολο, γρήγορο και φτηνό. Λόγω της πληθωριστικής προσφοράς του, συνηθίζεται να δίνεται ως «φιλοδώρημα» μεταξύ των χρηστών του Διαδίκτυου κι αυτό το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό και δημοφιλές.
Δημιουργήθηκε γύρω του μια διαδικτυακή κοινότητα, που με το σύνθημα της «To the moon», δηλώνει τις υψηλές προσδοκίες που έχει για αυτό. Τον Ιανουάριο του 2014 η κοινότητα του Dogecoin, ξεκίνησε έρανο με σκοπό να βοηθήσει την ομάδα αγωνιστικού ελκήθρου της Τζαμάικα, που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, να συμμετέχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Sochi της Ρωσίας και κατάφερε να μαζέψει 30.000$ σε Dogecoins, μέσα σε δύο ημέρες.
Αυτή ήταν η αρχή για πολλές δράσεις που αφορούσαν φιλανθρωπικούς σκοπούς και την στήριξη διαφόρων -αθλητικών κυρίως- εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η χορηγία στον οδηγό John Wise στο πρωτάθλημα αυτοκινήτων NASCAR, αλλά και η συγκέντρωση πολλών DogeCoins για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που έγιναν δωρεά στον αντίστοιχο οργανισμό.

Dogecoin μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα ανταλλακτήρια, να το αποθηκεύσετε στο δικό του Dogecoin wallet, σε άλλο ηλεκτρονικό ή desktop πορτοφόλι που το υποστηρίζει ή σε hardware wallet. Εύχρηστο, με χρόνο συναλλαγής και επιβεβαίωσης μόλις ένα λεπτό, με αμελητέο κόστος συναλλαγών και απεριόριστο απόθεμα είναι σίγουρα ένα altcoin που ενδείκνυται για καθημερινές συναλλαγές κι όχι για επένδυση.
Το Dogecoin μπορεί να μην ληφθεί ποτέ σοβαρά από τους επενδυτές, όπως το Bitcoin ή το Etherum, αλλά είναι κι αυτό μέρος της γοητείας του. Εκείνο που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι η μεγάλη κοινότητα του, με πολλές χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο, παθιασμένα με την προώθηση του. Για τους νεοφερμένους σίγουρα το Dogecoin αποτελεί μια ευχάριστη είσοδο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αλλά και μια καλή επιλογή για να «γεμίσουν» το πορτοφόλι τους, για τις καθημερινές συναλλαγές τους. Μπορεί να είναι μικρής αξίας, αλλά όπως λένε οι Dogecoin fans 1 Doge = 1 Doge. Wow!
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.