Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας οραματίζεται τη χρηση ψηφιακου νομισματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διερευνά τη δυνατότητα για ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα επιτρέπει άμεσες εισροές ρευστότητας στους καταναλωτές, δήλωσε η Christine Lagarde, η νέα πρόεδρος της τράπεζας.

Ψηφιακή αισιοδοξία από το ΔΝΤ στην ΕΚΤ

Στην πρώτη της ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η Lagarde μετέδωσε το μήνυμα ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να υιοθετήσουν το ψηφιακό νόμισμα. Η Lagarde ήταν φιλική προς την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του ΔΝΤ και, πιθανόν, θα φέρει αυτή τη στάση και στην νέα της θέση στην ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, η θέση Lagarde ήταν διστακτική, δηλώνοντας ότι οι άμεσες ενέσεις ρευστότητας μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους.

Ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, θα επέτρεπε στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας απευθείας, στις καθημερινές συναλλαγές τους. Ωστόσο, ανάλογα με το σχεδιασμό του, ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η νομισματική πολιτική διεξάγεται και μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία.

Η ΕΚΤ έχει εντολή να διατηρήσει τη ρευστότητα, περιορίζοντας παράλληλα τον πληθωρισμό στο προκαθορισμένο ποσοστό του 2%. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΚΤ δανείζει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει το βασικό επιτόκιο. Η εισροή ρευστότητας χρησιμοποιεί τα παλαιά ηλεκτρονικά συστήματα και τα χρήματα στη συνεχεία οδεύουν  προς την οικονομία και τους καταναλωτές, μέσω δανεισμού και άλλων δραστηριοτήτων των εμπορικών τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα είναι επίσης δανειστής ύστατης ανάγκης, υποστηρίζοντας τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Αλλά ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να είναι προσβάσιμο απευθείας στους καταναλωτές, πρότεινε η Lagarde. Μέχρι στιγμής, αυτή η προσέγγιση στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχει δοκιμαστεί και είναι μόνο υποθετική.

Η ΕΚΤ είναι ακόμα διστακτική με το Bitcoin

Η ΕΚΤ έχει διενεργήσει δοκιμές στο παρελθόν, για την τεχνολογία Blockchain και ακόμη και για το Bitcoin (BTC),  καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα και η κλίμακα του συστήματος, δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή των συναλλαγών που απαιτεί το μέγεθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει επίσης εργαστεί για τη δική της λύση Blockchain, η μία άλλη μορφή ψηφιακού νομίσματος (όχι αποκεντρωμένου βέβαια…). Η Lagarde απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κρυπτονομίσματα», κάνοντας διάκριση μεταξύ των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και του νομίσματος.  

Οι περισσότεροι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αντιλαμβάνονται το νόημα του BTC και των άλλων νομισμάτων, που βρίσκονται σε σταθερή προσφορά και χαμηλό πληθωρισμό. Η ιδέα του BTC αντιτίθεται πραγματικά στην ύπαρξη μιας ευέλικτης νομισματικής πολιτικής, η οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα ως εργαλείο για την τόνωση η την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Το  BTC στοχεύει να λειτουργήσει ως «υγιές χρήμα»,  σε έναν κόσμο που θα το χρησιμοποιούν για τις ενέσεις ρευστότητας και για μια ευέλικτη προσφορά χρήματος. Η ΕΚΤ υποστηρίζει τώρα τα κατώτατα ή/και τα  αρνητικά ακόμα επιτόκια, προκειμένου να αποφευχθεί η  ύφεση και ο πανικός για ρευστότητα.

πηγή: CHRISTINE VASILEVA | 03/12/2019 | https://bitcoinist.com/european-central-bank-president-envisions-direct-digital-currency-use/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.