Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας για τη μετάβαση από τα παλαιά νομίσματα στα νέα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Code4Future, στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Talent Garden της Ρώμης και ήταν αφιερωμένη στην έννοια της ανοιχτής καινοτομίας, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Giulio Tremonti – πρόεδρος του Aspen Institute Italia – εξέφρασε τις σκέψεις του για το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών και την εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων.

Στις 8 Νοεμβρίου, την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης Code4Future, ο Tremonti έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, κατά την οποία δήλωσε ότι οι ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας fintech* αλλάζουν τόσο την επιχειρησιακή λογική όσο και τον ρόλο των παραδοσιακών τραπεζών: Οι τράπεζες ενδέχεται να απομακρυνθούν από τις δραστηριότητες της Fintech. Μια συμμαχία μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών και των νέων ψηφιακών βιομηχανιών είναι απαραίτητη. Μια δομή που ενσωματώνει νέες τεχνικές αλλά διατηρεί παλιές αξίες.

Πρέπει επίσης να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν το επίπεδο εμπιστοσύνης που πρέπει να αποκτήσουν οι χρήστες για το  παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει παραμείνει σε παρακμή για αρκετά χρόνια: Πώς μπορούμε να ανακτήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη; Η ιδέα είναι να ενσωματωθεί το νέο με το παλιό για να γραφτεί μια ιστορία διαφορετική από αυτή των τραπεζών. Η ιδέα της εμπιστοσύνης στα κεντρικά όργανα είναι παρούσα στην ζωή μας εδώ και πολύ καιρό. Απλά σκεφτείτε τι γράφεται στις σημειώσεις της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όπως αναφέρει ο Γκαίτε: «πιστέψτε με, πιστέψτε σε μένα».

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε επίσης τη γνώμη του σχετικά με το σχέδιο Libra του Facebook και τη σχέση μεταξύ παλαιών και νέων νομισμάτων. Κατά τη γνώμη του, το Libra θα αλλάξει για πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες σκέφτονται και χρησιμοποιούν τα χρήματα: Θα υπάρξει μετάβαση από τα παλιά σε νέα νομίσματα. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε. Νομίζω ότι τα παιδιά σας θα δουν έναν κόσμο στον οποίο το νόμισμα θα δημιουργείται διαφορετικά.

Για πρώτη φορά συζητάμε για ένα νόμισμα το οποίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να διανέμεται από ένα κράτος και αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι άρχισαν, σιγά – σιγά, να  πωλούν τμήματα της ταυτότητάς τους: Στο εγγύς μέλλον, οι πολίτες θα πουλήσουν τμήματα της κυριαρχίας τους σε κορυφαίους παίκτες όπως το Facebook. Επειδή, αν πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα, πιστεύουμε ότι παρέχοντας ένα μέρος της ταυτότητάς μας, κάνουμε το σωστό, εφ’ όσον και το άλλο μέρος προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα. Και έτσι αυτό που έχουν γίνεται αληθινό, και αυτό που έχετε γίνεται  ψεύτικο.

Ο Τρεμόντι σχολίασε επίσης τα νέα σχετικά με την επικείμενη εμφάνιση ενός εθνικού κρυπτονομίσματος από την Κίνα: Ο κόσμος είναι χωρισμένος ανάμεσα στη Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών και τον ψηφιακό δεσποτισμό της Κίνας. Το κινεζικό σύστημα αφορά αποκλειστικά τον απόλυτο έλεγχο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια τεχνική ελέγχου και όχι μια οικονομική τεχνική.

Ο Cointelegraph τελικά ρώτησε, ποια ήταν η γνώμη του για τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, παίρνοντας την απάντηση:  Είναι το μέλλον και δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Τούτου λεχθέντος, το Bitcoin δεν έχει σαφές νομικό καθεστώς και αυτό είναι οπωσδήποτε ένα εμπόδιο. Σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να βάλετε στις οικονομικές καταστάσεις σας. Αλλά αν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να βάλετε στις οικονομικές καταστάσεις σας, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο ΦΠΑ όταν πωλείται; Αποτελεί ακόμα ένα πεδίο μεγάλης αβεβαιότητας.

*fintech : σύντμηση του Financial technology.  Η οικονομική τεχνολογία,  είναι η τεχνολογία και η καινοτομία που αποσκοπεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές μεθόδους στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Alessio Marino– 07/12/2019 –  https://cointelegraph.com/news/ex-italys-economy-minister-on-transition-from-old-coins-to-new-coins


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.