Η εφορία της Δανίας αποστέλλει επιστολές συμμόρφωσης προς τους χρήστες Crypto

Οι  Δανοί συναλλασσόμενοι με Crypto έχουν αρχίσει να λαμβάνουν επιστολές από την Εφορία της Δανίας (Skattestyrelsen -Skat),  που τους ζητάει να παράσχουν ένα πλήρες αρχείο με  όλες τις συναλλαγές τους σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με πηγές του Cointelegraph,  στις 10 Δεκεμβρίου.

Στις επιστολές της, η Skat ζήτησε συγκεκριμένα από τους χρήστες κρυπτονομισμάτων  να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα κέρδη και τις ζημίες, για τις χρήσεις 2016 έως 2018, σύμφωνα με τη μέθοδο  FIFO (First In First Out). Η FIFO αντιπροσωπεύει μια μέθοδο αποτίμησης αποθεμάτων, υποθέτοντας ότι όλα τα αγαθά πωλούνται ή χρησιμοποιούνται με την ίδια χρονολογική σειρά με την οποία τα αγόρασαν οι καταναλωτές. Επιπλέον, ο φορολογικός οργανισμός ζήτησε τα ποσοστά που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε συναλλαγή, πληροφορίες σχετικά με το σκοπό απόκτησης ψηφιακών νομισμάτων και τεκμηρίωση σχετικά με τη δημιουργία πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων.

Γνωστοποίηση στην εφορία των δραστηριοτήτων σε κρυπτονομίσματα

Όσον αφορά τις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων, η Skat ζήτησε από τους καταναλωτές κρυπτονομισμάτων να αποκαλύψουν την εμπορική τους δραστηριότητα  με τη μορφή ενός screenshot που εμφανίζει  το όνομα του ατόμου που δημιουργεί το λογαριασμό και  τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός λογαριασμού. Εκτός αυτού, η Skat επιθυμεί να εξετάσει τις καταστάσεις λογαριασμού των καταναλωτών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την προαναφερθείσα περίοδο.

Ο Robin Singh, ο ιδρυτής της startup φορολογίας κρυπτονομισμάτων, Koinly, παρείχε στην Cointelegraph την επιστολή της εφορίας. Ο Σινγκ σχολίασε: Πολλοί Δανοί χρήστες μας, έχουν λάβει αυτές τις επιστολές. Η Skat ζητάει πλήρη ανάλυση όλων των συναλλαγών τους και τους ζητά να διορθώσουν όλες τις προηγούμενες φορολογικές τους δηλώσεις. Η καταβολή του φόρου επί των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων  είναι ένα δύσκολο έργο, δεδομένου ότι οι συναλλασσόμενοι στα κρυπτονομίσματα συνήθως κατέχουν αρκετούς λογαριασμούς ανταλλαγής και πορτοφόλια και μεταφέρουν ελεύθερα τα κρυπτονομίσματα μεταξύ τους, οπότε δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να καταλάβουμε ποια είναι τα κέρδη επί του κεφαλαίου για οποιοδήποτε συγκεκριμένη αγοραπωλησία.

Τα πρώτα βήματα της Skat προς τη φορολογία των  δραστηριοτήτων σε κρυπτονομίσματα

Η Skat έβαλε στο στόχαστρο της τους συναλλασσόμενους με κρυπτονομίσματα στα τέλη του περασμένου έτους, όταν επιβεβαίωσε ότι «αναγνώρισε» 2.700 άτομα, τα οποία δήλωσε ότι οφείλουν  φόρους από τα κέρδη τους για τις αγοραπωλησίες  Bitcoin (BTC). Η Skat  προσέγγισε εξατομικευμένα αυτά τα άτομα, ενώ διευκρίνισε ότι: Εάν κάτι δεν ταιριάζει, θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι ακόμα ούτε για το ποια είναι αυτά τα άτομα ούτε για το πόσα είναι.

Τον Ιανουάριο του 2019, το φορολογικό συμβούλιο της χώρας εξουσιοδότησε τη Skat να λάβει πληροφορίες σχετικά με όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων  σε τρία εγχώρια ανταλλακτήρια.  Την εποχή εκείνη, ο φορολογικός οργανισμός προγραμμάτισε να προβεί στις πρώτες προσαρμογές της φορολογικής νομοθεσίας για συγκεκριμένες περιπτώσεις, με βάση τις νεοαποκτηθείσες πληροφορίες πριν από το καλοκαίρι του 2019. Οι τροποποιήσεις είχαν ως στόχο να διευκρινιστεί  αν οι συναλλαγές μεμονωμένων εμπόρων ή επιχειρήσεων,  πρέπει να συμπεριληφθούν στο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημά τους.

Ακολουθώντας το δρόμο του IRS των ΗΠΑ

Η Skat ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα  της υπηρεσίας εσωτερικών εσόδων των Ηνωμένων Πολιτειών (IRS). Το IRS απέστειλε επιστολές σε 10.000 επενδυτές κρυπτονομισμάτων για να διευκρινίσει τις απαιτήσεις του έναντι της δραστηριότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τους υποχρεώσει να πληρώσουν φόρους επί των συναλλαγών ή των κερδών τους. Εκείνη την εποχή, το IRS δήλωσε ότι ζήτησε από ορισμένους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να τροποποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν φόρους ή/και πρόστιμα για τη μη καταβολή των φόρων εμπρόθεσμα.

Τον Οκτώβριο, η IRS πρόσθεσε μια ερώτηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα  στο πρότυπο της Δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,  για την επόμενη φορολογική περίοδο. Το IRS ζήτησε συγκεκριμένα: εντός  του  2019, λάβατε, πωλήσατε, αποστείλατε, ανταλλάξατε ή αλλιώς αποκτήσατε,  οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον, σε οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα;» Η ερώτηση δέχεται ένα απλό ναι ή όχι, χωρίς να ζητηθούν επιπλέον λεπτομέρειες.

Πηγή: Ana Alexandre – 10/12/2019 – https://cointelegraph.com/news/report-denmarks-tax-agency-is-sending-tax-compliance-letters-to-crypto-users

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.