Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ CRYPTO (CBDC)

Αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από την έναρξη μίας παγκόσμιας κούρσας  για την έκδοση κρυπτονομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες κρατών (CBDCs). Καμία χώρα δεν το κατάφερε ακόμη, αλλά η Κίνα εμφανίζεται σαφώς ως το φαβορί.

Αυτό έχει ωθήσει τις πλέον  διορατικές τράπεζες στον κόσμο να αναλάβουν δράση και η Λιθουανία είναι η πιο πρόσφατη που φαίνεται ότι θα ενταχθεί στο πάρτι έκδοσης Τραπεζικών κρυπτονομισμάτων.

Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟ

Η Τράπεζα της Λιθουανίας  (ΤτΛ) είναι η πιο πρόσφατη κεντρική Τράπεζα που δημοσίευσε την έρευνά της, σχετικά με την έκδοση εκ μέρους της ενός ψηφιακού νομίσματος, καθώς η χώρα της Βαλτικής επιδιώκει να καταστεί ο πρωτοπόρος της περιοχής της στο χώρο fintech και blockchain.

Το έγγραφο με τίτλο «CBDC: στη δίνη της διαβούλευσης», υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες και τις απόψεις της χώρας για την εξελισσόμενη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Η έκθεση ανοίγει δηλώνοντας ότι  τα CBDC έχουν πρόσφατα κερδίσει σημαντικό μερίδιο της προσοχής μεταξύ των πολιτικών και των ακαδημαϊκών.

Αναλύοντας τρεις σημαντικές απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό, εστιάζει σαφώς στην καινοτομία και την πρόοδο που θα επιφέρει η ανάπτυξη δραστηριότητας στην blockchain,  στη μικρή Βαλτική χώρα. Η κύρια τριάδα των στόχων του project  της Λιθουανίας περιλαμβάνει:  τη δημιουργία ενός μέσου  για την κάλυψη της ανάγκης για ασφαλή, αξιόπιστο και οικονομικά συμφέροντα τρόπο διασυνοριακών πληρωμών,  τη δημιουργία ενός ασφαλούς μέσου για τη διαχείριση / διεκπεραίωση  των πληρωμών και μια ευέλικτη λύση που θα εξυπηρετεί  διάφορες δραστηριότητες και σκοπούς.

Η έκθεση περιγράφει τη δυνατότητα πολλαπλών τύπων CBDC, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κρυπτονόμισμα  μόνο για το λιανικό εμπόριο, κρυπτονόμισμα για το χονδρικό εμπόριο και δυνατότητα  για κρυπτονόμισμα που θα αποδίδει τόκο.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Λιθουανίας, Marius Jurgilas, υιοθέτησε μια μοναδική προσέγγιση για τα κρυπτονομίσματα, την  οποία δεν συναντούμε συχνά σε  ομολόγους  του από άλλες κεντρικές τράπεζες: Είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τομέας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των νομισμάτων. Δεν είναι συνετό να είμαστε ένας περιστασιακός παρατηρητής, καθώς αυτό θέτει τους ρυθμιστικούς και εποπτικούς φορείς,  στην δυσάρεστη  θέση ενός γονέα που διαπιστώνει ότι οι γονικοί έλεγχοι που εφαρμόζει στο παιδί του, του είναι εντελώς ξεπερασμένοι.

Πρόσθεσε δε ότι η προτιμώμενη προσέγγιση (για μία Κεντρική τράπεζα) είναι να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αποκτήσει πρακτική εμπειρία, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον  και ότι η προστασία από τις νέες τεχνολογίες είναι ξεπερασμένη έννοια.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη τεχνολογία φαίνεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ανάγκη για μια παγκόσμια λύση και  να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των κρυπτονομισμάτων  μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.

Η Λιθουανία, εξάλλου, πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει ένα συλλεκτικό κρυπτονόμισμα με βάση μία blockchain (βλ. σχετική ανάρτησή μας στις 10/12/2019).

Η Λιθουανία είναι η τελευταία προσθήκη σε μια σειρά χωρών που προωθούν την έρευνα για τα CBDC. Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής  της Τράπεζας της Γαλλίας εξέφρασε την ανάγκη για μία επείγουσα πορεία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κρυπτο-ευρώ. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επίσης δημοσιεύσει τη δική της μελέτη σκοπιμότητας για ένα crypto- yen, ενώ η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη εργάζονται ήδη για τα δικά τους CBDCs.

MARTIN YOUNG | 11/12/2019 | https://bitcoinist.com/bank-of-lithuania-publishes-central-bank-crypto-research/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.