Οι Ιταλοί αγαπούν τα μετρητά, αλλά έλκονται πλέον και από τα Crypto

Η Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αντιμετώπισε πολλές οικονομικές προκλήσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κρυπτονομίσματα έχουν βρει ανταπόκριση εκεί καλύτερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ιταλοί αγαπούν τα μετρητά αλλά επίσης «ψήνονται» για  την αποκεντρωμένη ψηφιακή εναλλακτική λύση. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα  αυξάνεται, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία.

Η  Βόρεια Ιταλία πρωτοπορεί στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την εταιρεία στατιστικών μετρήσεων της αγοράς, τη  Statista,  δείχνουν ότι ο αριθμός των ιταλικών καταστημάτων και των εταιρειών που δέχονται το Bitcoin αυξάνεται. Πάνω από 350 επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των τροφίμων, υποστήριξαν τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα από τον Νοέμβριο του 2019, σημαντικά περισσότερες από ότι σε άλλους κλάδους.

Συνολικά, υπάρχουν 270 Ιταλοί λιανοπωλητές και 214 πάροχοι υπηρεσιών που υποστηρίζουν πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, στην Ιταλία λειτουργούσε περίπου το 0,8% του παγκόσμιου αριθμού των ATMs Bitcoin.

Τα περισσότερα καταστήματα και εταιρείες που δέχονται κρυπτονομίσματα βρίσκονται στη Βόρεια Ιταλία, η οποία αποτελεί την οικονομική δύναμη της χώρας. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της ιταλικής οικονομίας και έχει μία από τις υψηλότερες τιμές σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση Statista, στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας φιλοξενούνται 149 καταστήματα που δέχονται  ψηφιακά νομίσματα (περίπου 18% του συνόλου), ενώ το Trentino-Alto Adige (Νότιο Τυρόλο) και το Veneto φιλοξενούν το 12% περίπου όλων των φορέων που υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής.

Φέτος, το Trentino-Alto Adige υπήρξε η περιοχή με τη μεγαλύτερη παρουσία του Bitcoin, καθώς υπάρχουν 10 καταστήματα και εταιρείες που δέχονται κρυπτονομίσματα, ανά 100.000 κατοίκους ενώ επίσης διαθέτει  τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις όπου είναι δυνατό να πληρώσει κανείς με Bitcoin το 2019. Η  Λομβαρδία  έχει κατά μέσο όρο μόνο 1,5 κατάστημα ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, το Μιλάνο, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ATM κρυπτονομισμάτων, ακολουθούμενη από τη Μπολόνια, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη μιας άλλης βόρειας περιοχής, της Emilia-Romagna.

Η πραγματική κρυπτο-οικονομία μεγαλώνει, αποδεικνύει η ιστορία μιας ιταλικής επιχείρησης.

Ένα άλλο σημείο των στατιστικών στοιχείων τράβηξε  την προσοχή των μέσων που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα,  λίγο νωρίτερα αυτό το έτος. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι Ιταλοί αγοράζουν ολοένα και περισσότερο μέσω ίντερνετ, σημειώνοντας ότι οι συνολικές δαπάνες B2C στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. «Επομένως, οι ημέρες κατά τις οποίες η χώρα μας έβλεπε με καχυποψία τις ηλεκτρονικές  πληρωμές έχουν παρέλθει«, γράφει η εφημερίδα La Stampa σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία Semrusth (εταιρεία που εδρεύει στις Η.Π.Α. και πουλάει λογισμικό ηλεκτρονικής προβολής και αναλύσεων μάρκετινγκ), το  Bitcoin κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των προτιμώμενων μεθόδων πληρωμής μέσω διαδικτύου στην Ιταλία, αμέσως  μετά από την πληρωμή με Paypal και Postepay (μία πολύ δημοφιλής στην Ιταλία προπληρωμένη κάρτα) και μετά έρχονται οι γνωστές πιστωτικές κάρτες.

Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο όγκος των πληρωμών σε κρυπτονομίσματα στη χώρα, δήλωσε ο CEO της Chainblock, Federico Pecoraro, στο news.Bitcoin.com, υπονοώντας ότι αυτή η συγκεκριμένη αξιολόγηση ενδέχεται να μην αντανακλά με ακρίβεια την πραγματικότητα. Η Chainblock είναι μία από τις παλαιότερες επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων στην Ιταλία και ο Pecoraro γνωρίζει πολύ καλά το χώρο. Ωστόσο, η ίδια η επέκταση της Chainblock είναι σημαντική,  παρόλο που η ανάπτυξη στον ιταλικό χώρο των κρυπτονομισμάτων ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη.

Η  Chainblock, που ξεκίνησε το 2013 ως ο πρώτος φορέας ATM Bitcoin της Ιταλίας, έχει επεκτείνει  από τότε το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της. Τώρα λειτουργεί το Chainblock Buy, ένα υβριδικό ανταλλακτήριο για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων, την Chainblock Buy With Cards, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα  με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και το Chainblock Pay, μια εφαρμογή για τους εμπόρους που επιθυμούν να δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Η εταιρεία υποστηρίζει το BCH και άλλα κρυπτονομίσματα σε όλες τις πλατφόρμες της.

Η  Chainblock εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης ΑΤΜ στην Ιταλία, όπου περίπου οι 4 στις 5 συναλλαγές πραγματοποιούνται με μετρητά. Οι μηχανές της, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν κρυπτονομίσματα με μετρητά, βρίσκονται επίσης κυρίως στη Βόρεια Ιταλία, με τέσσερα ΑΤΜ στο Μιλάνο και συσκευές εγκατεστημένες στη Βερόνα, το Τορίνο, τη Φλωρεντία, την Πάδοβα, τη Ρώμη και το Κάλιαρι.

Η εταιρεία έχει επίσης καταγράψει σημαντική αύξηση στη βάση των χρηστών της πλατφόρμας Chainblock Buy τους τελευταίους τρεις μήνες και συγχρόνως προετοιμάζει νέα έργα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chainblock σημείωσε: Ας πούμε ότι η υπέρβαση για τους Ιταλούς μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών… είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση…

Η  Chainblock Pay χρησιμοποιείται σήμερα από 22 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες διαθέτουν καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά και σε χώρους όπως μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Είμαστε συγκεντρωμένοι στη Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, κυρίως στο Μιλάνο, τη Γένοβα και τη Φλωρεντία, δήλωσε ο Πεκοράρο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας του είναι να εξυπηρετήσει 5.000 πελάτες που δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα  και συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς για να επιτύχει μαζική υιοθέτηση  στην Ιταλία. Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα του Chainblock παρότρυνε την Banca d’Italia να μετατρέψει ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει  σε Bitcoin!!.

«Μετά από αυτή την πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε στην επέκταση της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών μας, κυρίως αυτών που αφορούν αποδοχή συναλλαγών με cryptο». πρόσθεσε ο Ιταλός επιχειρηματίας.

Πηγή: Lubomir Tassev- 11/12/2019 – https://news.bitcoin.com/italians-love-cash-but-are-growing-fond-of-crypto-new-stats-suggest/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.