Decentralized Twitter

Aποκέντρωση στο Twitter οραματίζεται ο δημιουργός του, Jack Dorsey. Με ένα «τιτίβισμα» του, ανακοίνωσε ότι το Twitter έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει μια μικρή (ως πέντε ατόμων) ομάδα ερευνητών, για να δημιουργήσει ένα «ανοιχτό και αποκεντρωμένο πρότυπο για τα κοινωνικά μέσα», με στόχο να ακολουθήσει και το Twitter αυτό το open source πρότυπο.

Η εξωτερική ερευνητική ομάδα, ονομάστηκε Bluesky, έχει ήδη λογαριασμό στο Twitter -αν και κανείς δεν εργάζεται ακόμη επίσημα σε αυτήν- και σχολίασε, στο tweet-ανακοίνωση του Dorsey, γράφοντας «Lo» (σε αναφορά στο πρώτο μήνυμα που έχει γραφτεί στο διαδίκτυο)* θέλοντας να δείξει την καινοτομία που θα φέρει στα social media.

Ο Dorsey αναφέρει ότι εμπνεύστηκε εν μέρει, από την πρόταση του ιδρυτή τoυ Techdirt, Mike Masnick, ο οποίος έχει προωθήσει εδώ και καιρό ένα πρότυπο «πρωτοκόλλων, όχι πλατφορμών» για το Διαδίκτυο. Eπισημαίνει επίσης ότι «ένα αποκεντρωμένο σύστημα θα μπορούσε να λύσει μερικά βασικά προβλήματα με τα κοινωνικά μέσα, ειδικά ότι έχει σχέση με την παραπληροφόρηση και τις πολιτικές σκοπιμότητες».

Υπάρχουν ήδη, βέβαια, αποκεντρωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πιο γνωστό από αυτά, είναι το Mastodon, που βασίζεται σε ένα πρωτόκολλο δικτύωσης ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται ActivityPub. Ο Dorsey, δεν αποκλείει την πιθανότητα η Bluesky να βασιστεί σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα. «Για τα social media, θα θέλαμε αυτή η ομάδα, είτε να βρει ένα υπάρχον αποκεντρωμένο πρότυπο που να μπορεί να το εξελίξει ή, αν όχι, να δημιουργήσει ένα καινούριο, από το μηδέν»

Το «εκκεντρικό αφεντικό» του Twitter, είχε δηλώσει, σε συνέντευξη του στους Times, τo 2018, οπαδός του Bitcoin κι ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενιαίο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα. Τώρα επισημαίνει ότι η τεχνολογία Blockchain μπορεί να βοηθήσει το Twitter και να το οδηγήσει στην αποκέντρωση.

O ιδανικός υποψήφιος για να ηγηθεί της ομάδας Bluesky -σύμφωνα με τον Parag Agrawal -CTO του Twitter- είναι κάποιος που θα είναι τεχνικά καταρτισμένος, με εμπειρία στην τεχνολογία Blockchain, με όραμα για αυτήν την προσπάθεια και ενθουσιασμό για την διαμόρφωση των κοινωνικών μέσων του μέλλοντος.

Τα «τιτιβίσματα» του Dorsey, για την προσπάθεια του Twitter να αποκεντρωθεί και την δημιουργία της Bluesky, αντιμετωπίστηκαν πολύ θετικά από την κρυπτο κοινότητα. Ο δημιουργός του Ethereum, Vitalik Buterin, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα πραγματικά ενδιαφέρον και σημαντικό, ένα βήμα προς ένα αποκεντρωμένο μέλλον.»

Πηγές: https://www.theverge.com/2019/12/11/21010856/twitter-jack-dorsey-bluesky-decentralized-social-network-research-moderation

https://u.today/decentralized-twitter-jack-dorsey-introduces-bluesky

https://u.today/cryptocurrency-and-bitcoin-are-internets-national-currency-twitter-ceo-jack-dorsey

https://gizmodo.com/the-first-internet-message-ever-sent-was-lo-1597681715

* Το πρώτο μήνυμα που εστάλη στο Διαδίκτυο, ήταν από το UCLA, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το 1969. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, ένας φοιτητής – προγραμματιστής, προσπάθησε να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον κεντρικό υπολογιστή, σε άλλο υπολογιστή του Πανεπιστημίου, σε συμφοιτητή του. Η λέξη που ήθελε να πληκτρολογήσει ήταν «Login», όμως κατάφερε να μεταδώσει μόνο τα πρώτα δυο γράμματα : «Lo» , το σύστημα «έπεσε» και η σύνδεση διακόπηκε.


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.