Η τροποποίηση για την IV Οδηγία της ΕΕ, περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η γερμανική νομοθεσία τις τραπεζικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εποπτείας πληρωμών και σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. (βλ. προηγούμενη ανάρτηση μας σχετική με το θέμα)
ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ
Ο νέος νόμος ορίζει τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα με κάπως δύσκαμπτο τρόπο: ψηφιακή αντιπροσώπευση αξίας που δεν εκδίδεται ή δεν εγγυάται από κεντρική τράπεζα ή Δημόσια Αρχή και που δεν έχει νομικό καθεστώς νομίσματος ή χρήματος, αλλά που βασίζεται σε συμφωνία ή κοινά αποδεκτή πρακτική από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ως μέσο πληρωμής ή ανταλλαγής ή χρησιμοποιείται για επενδυτικούς σκοπούς και που μεταβιβάζεται, αποθηκεύεται και εμπορεύεται ηλεκτρονικά.
Αυτό εξαιρεί συγκεκριμένα τα ψηφιακά αποθηκευμένα και μεταφερόμενα χρηματικά ποσά, αλλά περιλαμβάνει τόσο τις πληρωμές όσο και τα token.
Παρόλο που η γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), θεωρεί ήδη τα token ως χρηματοπιστωτικά μέσα σε άλλες κατηγορίες.
Η ΦΎΛΑΞΗ (CUSTODY) ΟΡΙZETAI ΩΣ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οι πάροχοι υπηρεσιών φύλαξης κρυπτονομισμάτων στη Γερμανία, θα απαιτείται να λαμβάνουν άδεια από την BaFin μετά την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, θα λάβουν μία περίοδο προσαρμογής, αν γνωστοποιήσουν στην BaFin την πρόθεσή τους να λάβουν άδεια, πριν από την 1η Φεβρουαρίου και θα υποβάλουν την αίτηση τους πριν από τις 30 Ιουνίου, 2020.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι εταιρείες που ήδη παρέχουν τραπεζικές ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων, λόγω των αυξημένων κινδύνων ασφάλειας στα συστήματα πληροφορικής. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους τα ιδρύματα που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα, πρέπει να το πράξουν μέσω κάποιας θυγατρικής.
Επίσης, η έννοια του «διαβατηρίου», σύμφωνα με την οποία ένας καταχωρημένος πάροχος, σε ένα κράτος της ΕΕ, δεν χρειάζεται ξεχωριστή εγγραφή για να ασκεί τις δραστηριότητές του σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ, δεν θα ισχύει για τις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων. Ως εκ τούτου, ένας εγγεγραμμένος Τσέχος πάροχος (για παράδειγμα), θα χρειαστεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας, στις γερμανικές Αρχές.
Όπως ανέφερε το Bitcoinist τον Αύγουστο, η BitPay που προσφέρει υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών σε κρυπτονομίσματα, ανέστειλε ήδη τη λειτουργία της στη Γερμανία, με βάση την ανακοίνωση και μόνο των επερχόμενων αλλαγών, τον Ιούλιο του 2019.
πηγή: EMILIO JANUS | 19/12/2019 – https://bitcoinist.com/germany-to-issue-crypto-regulations-on-january-1-2020/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.