Η σημερινή σταχυολόγηση του διεθνούς τύπου, σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμιστικών εξελίξεων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, περιλαμβάνει:
– Το Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για τα Crypto και άλλες νομοθετικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ
– το 1ο εγκριθέν ICO της Γαλλίας,
– το μουσουλμανικό κρύπτονόμισμα,
– τις έρευνες των Αρχών της Κίνας σε επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων,
– τα σχέδια της Ινδίας για τη δημιουργία 20.000 εμπειρογνωμόνων blockchain,
– τον Πολωνικό φόρο επί των συναλλαγών κρύπτο
ΗΠΑ: Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για τα Crypto, πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Επιστολή προς την IRS
- Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νομοθέτες των ΗΠΑ συζητούν το νέο νομοσχέδιο Crypto-Currency Act of 2020 (Νόμος περί κρυπτογραφικών νομισμάτων του 2020). Ο σκοπός του είναι να: διευκρινίσει ποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ρυθμίζουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, να ζητούν από τους οργανισμούς αυτούς να ενημερώνουν το κοινό για ομοσπονδιακές άδειες, πιστοποιήσεις ή εγγραφές για τη δημιουργία ή την εμπορία τέτοιων περιουσιακών στοιχείων και για άλλους σκοπούς.
- Το νομοσχέδιο διαιρεί τα κρυπτονομίσματα σε τρεις τύπους: τα «crypto-commodity» (κρυπτο-εμπόρευμα), τα «crypto-currency» (κρύπτο-νομίσματα) και «crypto-security» (κρυπτο- ασφάλειες). Προτείνει δε, η Commodity Futures Trading Commission (CFTC) να ρυθμίζει τον πρώτο τύπο, το δίκτυο επιβολής οικονομικών εγκλημάτων (FinCEN) το δεύτερο τύπο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τον τρίτο τύπο.
- Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προτείνει την τροποποίηση του ορισμού του «διαπιστευμένου επενδυτή» ώστε να επιτρέπονται πρόσθετα προσόντα όπως εκείνα που βασίζονται σε επαγγελματικές γνώσεις, εμπειρία ή πιστοποιήσεις. Αυτό θα ενισχύσει την πρόσβαση στις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνο σε διαπιστευμένους επενδυτές. Η Επιτροπή έχει επίσης αναβάλει την απόφασή της σχετικά με την αίτηση αλλαγής του Κανονισμού που υπέβαλε η NYSE Arca, για να εμπορευθεί μετοχές της «United States Bitcoin and Treasury Investment Trust». Ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου ως η ημερομηνία κατά την οποία είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει αυτήν την αιτούμενη αλλαγή του Κανονισμού.
- Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, οκτώ μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εισπράξεων (IRS) ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται ορισμένες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Οι νομοθέτες επεσήμαναν μια σειρά ζητημάτων, στις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές του IRS, συμπεριλαμβανομένων των αδικαιολόγητων φορολογικών υποχρεώσεων για τους κατόχους κρυπτονομισμάτων οι οποίοι παραλαμβάνουν ακούσια νομίσματα π.χ. μέσω fork ή airdrop.
- Τέλος, η αμερικανική πολιτεία του Μίτσιγκαν τροποποιεί την νομοθεσία της και μέρος του ποινικού κώδικα, για να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα ως μέρος των περιουσιακών στοιχείων που κατά περίπτωση απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ως πληρωμή για ορισμένους σκοπούς (π.χ. παράνομη εμπορία ζώων, τον εκβιασμό κλπ)
ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ICO
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών, η Autorité des Marchés Financiers (AMF), ενέκρινε την πρώτη αρχική προσφορά νομισμάτων της χώρας (ICO). Ο εκδότης είναι μια εταιρεία που ονομάζεται French-ICO. Ο γαλλικός νόμος αριθ. 2019-486 της 22ας Μαΐου 2019, ο οποίος αναφέρεται επίσης ως νόμος για το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων (Pacte), εισήγαγε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και τα ICO στην Γαλλία.
Ο νόμος παρέχει στους εκδότες τη δυνατότητα να λάβουν έγκριση για τις πωλήσεις των token τους από την AMF. Αν και αυτή η έγκριση είναι προαιρετική και τα ICO χωρίς την έγκριση της AMF θα συνεχίσουν να είναι νόμιμα, μόνο οι δημόσιες προσφορές που έχουν λάβει την έγκριση της AMF μπορούν να διατεθούν απευθείας στο κοινό της Γαλλίας, εξήγησε στέλεχος της AMF.
ΤΟ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ
Στην τετραήμερη σύνοδο κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ (18-21/12/2019), οι ηγέτες πολλών μουσουλμανικών χωρών (μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Τουρκία, η Μαλαισία, το Κατάρ, η Ινδονησία κ.α.), συζήτησαν για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου μουσουλμανικού κρυπτονομίσματος. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι πρότεινε ένα ισλαμικό οικονομικό μέσο πληρωμής, μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών που διαπραγματεύονται σε τοπικά νομίσματα και τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού κρυπτονομίσματος, για να μειωθεί η εξάρτηση των χωρών αυτών από το δολάριο των ΗΠΑ και να αντιμετωπιστούν παράλληλα οι επιπτώσεις των διακυμάνσεων της αγοράς συναλλάγματος, ανέφερε το Associated Press.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad, υποστήριξε την ιδέα, λέγοντας: Είναι η πρώτη φορά που ακούμε το Ιράν και επίσης την Τουρκία να είναι της άποψης ότι εάν δεν έχουμε αμερικανικά δολάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας νόμισμα ή ένα κοινό νόμισμα που μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς (τα μουσουλμανικά έθνη) αν συμφωνήσουμε.
ΚΙΝΑ : ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ CRYPTO
Οκτώ εταιρίες κρυπτονομισμάτων έχουν υποβληθεί σε έρευνα από τις Αρχές του Shenzhen της Κίνας. Δύο από αυτές είναι ανταλλακτήρια και έξι συνδέονταν με την αρχική προσφορά token. Οι Αρχές ανέφεραν ότι ανέκριναν εκπροσώπους των εταιρειών, σε συνεδρίαση που διοργάνωσε το Οικονομικό Γραφείο Ρυθμιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Shenzhen, στις 18 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή ακόμη δέκα άλλων ρυθμιστικών φορέων.
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν διενεργήσει έρευνες τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε φυσικούς χώρους και αρχεία. Ένας εκπρόσωπος των Αρχών διευκρίνισε ότι οι εταιρείες που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία «έχουν προβλήματα» αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όσες δεν ερευνήθηκαν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
ΤΟ EUROCHAIN ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΝΩΝΥΜΟ» CBDC
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε μια έκθεση 10 σελίδων με τίτλο «Εξερευνώντας την ανωνυμία στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας» στις 17 Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Η ιδέα, που αποσκοπεί να συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση για τα CBDC των κεντρικών τραπεζών, αναπτύσσει διάφορα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από τις εταιρίες συμβούλων, R3 και Accenture. Η ΕΚΤ ονομάζει το δίκτυο «Eurochain».
Η έκθεση υπογραμμίζει τα οφέλη του υποθετικού δικτύου και συζητά πώς η ανωνυμία μπορεί να χωρέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ σχεδιάζει να επιβάλει τα όρια στα ποσά συναλλαγών, δηλ. στο ποσό που μπορεί να δαπανήσει ένας χρήστης του CBDC χωρίς την εμπλοκή της κεντρικής Αρχής.
ΙΝΔΙΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ 20.000 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΗ BLOCKCHAIN
Το ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, σχεδιάζει να καταρτίσει χιλιάδες ειδικούς στη Blockchain. Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικής του κρατιδίου, Shri. ΟM Sivasankar, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης Blockhash Live 2019: Τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για εμάς καθώς σχεδιάζουμε να καταρτίσουμε 20.000 εμπειρογνώμονες στη blockchain. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία blockchain είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογική καινοτομία … με δυνατότητές να αναδιατάξει διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, όπως τις τραπεζικές εργασίες, τον ασφαλιστικό κλάδο, την εμπορική χρηματοδότηση χονδρικής και λιανικής…
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ακαδημία Blockchain της Kerala και την παρακολούθησαν δημόσιοι υπάλληλοι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι μίλησαν για την τοποθεσία της Κεράλα ως το κέντρο αλληλεπίδρασης της Ινδίας.
ΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΣ CRYPTO ΦΟΡΟΣ
Η πολωνική φορολογική διοίκηση διευκρίνισε ότι ο φόρος επί των συναλλαγών του αστικού δικαίου (PCC), είναι εφαρμόσιμος για τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα που πραγματοποιήθηκαν πριν από το μορατόριουμ διακοπής είσπραξης του περασμένου έτους.
Το PCC είναι φόρος 1% ή 2% που εισπράττεται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) της Ευρώπης. Το πολωνικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε προσωρινή διακοπή στη συλλογή του, το καλοκαίρι του 2018, η οποία παρατάθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Ωστόσο, εφαρμόζεται σε όσες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν πριν τον 07/2018, μεταξύ αυτών και οι αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.