Η αυξανόμενη χρήση κρυπτονομισμάτων στο λιανικό εμπόριο: Πλεονεκτήματα και προκλήσεις

Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν γίνει ακόμη μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το νόμισμα fiat, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν αναδειχθεί ως μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα, ανώνυμα συστήματα νομισμάτων, τα οποία υιοθετούνται σταδιακά ως μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, σε διάφορους τομείς. Το λιανικό εμπόριο είναι ένας από αυτούς τους τομείς που χρησιμοποιούνται κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα το Bitcoin, επειδή είναι το πιο δημοφιλές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων.

Το Οverstock, ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα, ήταν η πρώτη επιχείρηση λιανικής πώλησης που δέχτηκε Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής. Η Newegg, ένα άλλο σημαντικό ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής πώλησης, σύντομα ακολούθησε το παράδειγμα, κάνοντας δεκτό το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής το 2014. Οι πολυεθνικοί γίγαντες όπως το Amazon, η Microsoft, η Expedia και άλλοι έχουν αποδεχτεί κρυπτονομίσματα.

Χρήση κρυπτονομισμάτων στο λιανικό εμπόριο

Το ενδιαφέρον για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μεταξύ των λιανοπωλητών είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται και έφθασε στο αποκορύφωμά του, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η τιμή του Bitcoin είχε αγγίξει το υψηλό όλων των εποχών, στα 20000 δολάρια. Εντούτοις, μετά την φούσκα της προσφοράς νομισμάτων (ICO) το 2018, το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα μειώθηκε δραστικά, καθώς έπεφτε η τιμή τους, σχεδόν κατά 85% από το ανώτατο του 2017.

Περιορισμοί του λιανικού εμπορίου και πώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να βοηθήσουν

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα η αντιμετώπιση της απάτης.
Συχνά, οι πληροφορίες πληρωμής των καταναλωτών είναι ευάλωτες σε κλοπή, όπως συνέβη το 2017, όταν η κλοπή στοιχείων πληρωμής προκάλεσε απώλεια χρημάτων ύψους 16,8 δισ. δολαρίων και επηρέασε περί τα 16,7 εκατ.  καταναλωτές ή/και εμπόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Javelin Strategy and Research, η οποία σημειώνει: Οι τράπεζες χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από αυτές τις δόλιες συναλλαγές και οι έμποροι επιβαρύνονται  σχεδόν ολόκληρη την υποχρέωση αντιστροφής χρέωσης.

Τα κρυπτονομίσματα επίσης δεν είναι απολύτως απρόσβλητα απέναντι στην απάτη, αλλά ένα σύστημα ασφαλείας βασισμένο σε blockchain, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κλοπής, προστατεύοντας τους εμπόρους λιανικής. Όταν οι έμποροι και οι καταναλωτές θα πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω blockchain,  θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την προστασία των δεδομένων. Οι συναλλαγές γίνονται πιο διαφανείς και αξιόπιστες και για τα δύο μέρη.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους των συναλλαγών, καθώς σχεδόν κάθε μέθοδος, εκτός μετρητών, στις πληρωμές λιανικής, περιλαμβάνει μια επιπλέον χρέωση που επωφελείται κάποιος τρίτος (π.χ. χρεώσεις των τραπεζών για τη χρήση κάρτας ή για αποστολή εμβάσματος μέσω τράπεζας ή ταχυδρομείου κλπ), ενώ τα συστήματα συναλλαγών που βασίζονται σε blockchain, εξαλείφουν την ανάγκη για υπηρεσίες τρίτων και συνακόλουθα τις αντίστοιχες χρεώσεις.
Επομένως, οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν, και έχουν κάθε συμφέρον, να δεχθούν κρυπτονομίσματα για ασφαλείς και χαμηλού κόστους συναλλαγές.

Η παρούσα κατάσταση της Χρήσης Crypto στο Λιανικό Εμπόριο

Παρατηρήθηκε ότι οι λιανοπωλητές που εξυπηρετούν γενικά τη νεολαία ή έχουν νεότερη σε ηλικία πελατειακή βάση, είναι πιο ανοιχτοί στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι πελάτες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν αγορές με αυτά. Η KFC Canada, για παράδειγμα, ξεκίνησε το «Bitcoin Bucket» τον Ιανουάριο του 2018, ένα γεύμα που μπορεί να αγοραστεί με Bitcoin. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιο ηλικιωμένοι πελάτες δεν θα χρησιμοποιούν bitcoin, αλλά αυτό θα εμφανιστεί σταδιακά.

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι έμποροι λιανικής πώλησης που υιοθετούν κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής, είναι η μη αναστρεψιμότητα των συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν επιβαρύνσεις όταν πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή.

Επίσης, τα κρυπτονομίσματα προτιμούνται ως μέθοδος πληρωμής, για ορισμένα αγαθά υψηλής αξίας, όπως κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη, καθώς οι πελάτες αυτών των προϊόντων προτιμούν να παραμένει η δραστηριότητά τους αυτή εκτός της καταγραφής του κεντρικού τραπεζικού συστήματος.

Θέματα και προκλήσεις στη χρήση των κρυπτονομισμάτων στη λιανική

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια στη γενική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από τους λιανοπωλητές, το πρώτο από τα οποία είναι η έλλειψη διασφάλισης σε περίπτωση απάτης ή κλοπής.   
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσό ψηφιακού χρήματος αποθηκεύεται σε ένα εικονικό δίκτυο, σε περίπτωση που το δίκτυο παραβιαστεί, μπορεί να χαθούν όλα τα χρήματα. Λόγω της ανωνυμίας στις συναλλαγές, είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απάτη. Επιπλέον, στην περίπτωση των πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, εάν το ιδιωτικό κλειδί του κατόχου κλαπεί ή χαθεί, τότε οποιοσδήποτε το βρει ή το κλέψει, μπορεί να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό.
Απειλές όπως η πειρατεία, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος», η κοινωνική μηχανική, η κλοπή των εμπιστευτικών πληροφοριών ισχύουν και για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων

Τα προβλήματα όμως γεννιούνται για να επιλυθούν. Ως εκ τούτου, οι λιανοπωλητές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, όπως με τη χρήση του συστήματος πολλαπλών υπογραφών από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, που καθιστά την κλοπή δύσκολη.
Τα ανταλλακτήρια επίσης είναι λίγα και έτσι είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα, αφού η επεξεργασία των πολλών αιτημάτων ρευστοποίησης είναι αργή, επομένως αν οι εμπορικές τράπεζες δημιουργήσουν οι ίδιες ανταλλακτήρια, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και θα διευκολύνουν τη διαχείριση αυτών των πράξεων.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν επίσης να διαχειρίζονται το δικό τους πορτοφόλι ή να γίνονται μέλη μιας υπηρεσίας ψηφιακού πορτοφολιού που θα τους δώσει μια κρύπτο διεύθυνση για την αποδοχή πληρωμών από τους πελάτες.  

Εν ολίγοις, με  περισσότερους εμπόρους λιανικής στην αγορά που αποδέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα, οι τράπεζες θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες γι αυτά.

Η μελλοντική πορεία.

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα, τα κρυπτονομίσματα έχουν τις δικές τους ατέλειες και απρόβλεπτες συμπεριφορές, αλλά θα προσφέρουν επίσης πολλά οφέλη με την αυξημένη χρήση και την υιοθέτησή τους.

Το λιανικό εμπόριο είναι ένας από τους τομείς εκείνους που έχουν τεράστιες δυνατότητες για τα κρυπτονομίσματα και η αυξημένη αποδοχή τους θα έχει αμοιβαία οφέλη, για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Τα κρυπτονομίσματα χρειάζονται καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως ακριβώς η καθιέρωση και η ευρύτερη χρήση τους, χρειάζεται τους εμπόρους λιανικής. Το λιανικό εμπόριο επίσης,  θα πρέπει σύντομα να εξοικειωθεί με τα διαδικαστικά των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα ώστε να προσεγγίσει το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο κοινό των χρηστών κρυπτονομισμάτων.  Με τα απαραίτητα βήματα και από τις δύο πλευρές, δεν θα απέχουμε πολύ από μια κρυπτο- επανάσταση στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: https://www.cryptonewsz.com/the-growing-crypto-tide-in-retail-advantages-and-challenges/55276/?fbclid=IwAR1obF2qGHt2kqV7cSR1bnZTd5LfPCBjV5s2T9cWmQF0UO-0U5ni_drqQO8


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.