Συνεργασία Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδης για έκδοση κοινού ψηφιακού νομίσματος

Σε έργα καινοτομίας, που βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain, αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού οι δυο χώρες, που ήδη είχαν κάνει μεμονωμένες προσπάθειες και έρευνες για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΜΑ) και η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης (BOT), υπέγραψαν Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΟU), που δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές των δυο χωρών, να συνεργαστούν σε έργα καινοτομίας, που αφορούν την ψηφιακή οικονομία, με έναν από τους βασικούς τους στόχους την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, από την Central Bank Digital Currency (CBDC).

Και οι δυο χώρες είχαν -μεμονωμένα- εμπειρία και έρευνα στην τεχνολογία Blocchain και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το Project Lionrock από την HKMA, ενώ στην Ταϊλάνδη το Project Inthanon από την BOT. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της ΗΜΚΑ «η υπογραφή αυτού του Μνημόνιου Συμφωνίας, όχι μόνο αποδεικνύει τα αμοιβαία συμφέροντά μας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας, στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών μας, για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταλλαγής εμπειριών.»

Ο χώρος της Ασίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κρυπτο-παράδεισους, αν και οι αντιλήψεις των μεμονωμένων εθνών έχουν μοιραστεί κάπως. Από τη μία χώρες, όπως η Ιαπωνία -που ως γίγαντας της τεχνολογίας θέλει να έχει ηγετικό ρόλο και στην ψηφιακή οικονομία- έχει ήδη χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της Financial Services Agency (FSA), για να διασφαλισει ότι η κρυπτογράφηση θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με χάκερ.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει πολλές συναλλαγές που σχετίζονται με το bitcoin και την κρυπτογράφηση και τεράστια εξορυκτική δραστηριότητα-mining (αν και μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η εξόρυξη αυτή, λόγω των πιθανών κινδύνων που παρουσιάζει στο περιβάλλον, μπορεί να απαγορευθεί τα επόμενα χρόνια). Τέλος υπάρχει και η περίπτωση της Βόρειας και Νότιας Κορέας που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.. Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις ransomware, στη γειτονική της χώρα που έχει μεγάλη κρυπτο-δραστηριότητα (υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τέταρτο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων γίνεται στη Νότια Κορέα)

Σε αντίθεση, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να πραγματοποιήσουν καινοτόμα έργα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μία από τις διαδικασίες που επιδιώκουν, είναι ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα (CBDC), στο οποίο οι δύο αρχές, HMKA και BOT, μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν από τις αντίστοιχες ερευνητικές μελέτες τους. 

Πηγές: https://www.livebitcoinnews.com/hong-kong-and-thailand-work-together-on-crypto/?fbclid=IwAR0IYiQTTfBAIQGke7E_LM23HM__hEVLJGwc5sDdvNuI-bf6rhrxFspY3lw

https://www.hkma.gov.hk/eng/news-and-media/press-releases/2019/05/20190514-3/#1


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.