Το ζήτημα της Parity στο Ethereum, δείχνει ότι η εξάρτηση από ένα πρόγραμμα – πελάτη είναι επικίνδυνη.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου, αντιμετώπισε μεγάλη κρίση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όπως μεταδόθηκε, μερικοί από τους κόμβους της Parity του δικτύου του Ethereum, απέτυχαν να συγχρονιστούν με το υπόλοιπο δίκτυο, ενώ οι εκπρόσωποι της Parity φοβόντουσαν ότι θα επίκειται ένα hack ή μια κακόβουλη επίθεση.

Το ζήτημα της Parity εγείρει πολλές ανησυχίες εντός της κοινότητας, με τον Liam Aharon, προγραμματιστή λογισμικού στο Flex Dapps, να εξηγεί γιατί η επίθεση τελικά απέτυχε. Εντούτοις, τόνισε ότι υπάρχουν επίσης σημαντικά τρωτά σημεία για το δίκτυο της Ethereum το 2020.
Ο Aharon περιγράφει την εκμετάλλευση των κόμβων Parity Ethereum, δηλώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι ευάλωτοι κόμβοι εξαπατήθηκαν, θεωρώντας ένα έγκυρο μπλοκ ως άκυρο, και ακολούθησε αποστολή μη έγκυρων δεδομένων συναλλαγής. Ως εκ τούτου, πολλοί κόμβοι έχασαν το συγχρονισμό τους με το δίκτυο. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η Parity κυκλοφόρησε ένα διορθωτικό κομμάτι, 14 ώρες μετά την ανίχνευση της επίθεσης.

Η επίθεση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το δίκτυο της Ethereum, αλλά σύμφωνα με τον Aharon, η παρουσία του δημοφιλούς προγράμματος- πελάτη, Geth, απέτρεψε την απειλή για το δίκτυο. Το Geth είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμεύει ως κόμβος για την blockchain του ETH. Ο Aharon τόνισε ότι, χωρίς το Geth, η επίθεση θα είχε προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα.
Η επίθεση της Parity επιλύθηκε, αλλά ο Aharon εξακολουθεί να ανησυχεί για το δίκτυο της Ethereum, δηλώνοντας: Ανησυχώ , γιατί η Parity αυτό το μήνα ανακοίνωσε, ότι θα λύσει τη στήριξη της Parity Ethereum και θα αναθέσει τη συντήρηση σε ένα DAO. Η συντήρηση ενός προγράμματος- πελάτη είναι Δύσκολη, ανησυχώ ότι με λιγότερους πόρους πίσω από την Parity Ethereum, μπορεί να δούμε ότι το Geth θα γίνει το μόνο καλά διατηρημένο πρόγραμμα- πελάτης, για το 2020.
Πρόσθεσε ότι εάν η εξάρτηση από ένα και μοναδικό πρόγραμμα- πελάτη συνεχιστεί και το 2020, μια τέτοια επίθεση στο μέλλον μπορεί να ζημιώσει ολόκληρο το δίκτυο, αντί να είναι απλώς μια «ενόχληση».
Η γνώμη του Aharon προσέλκυσε την προσοχή της υπόλοιπης κοινότητας, με ορισμένους ανθρώπους να συμφωνούν μαζί του σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι η απειλή είναι υπερβολική σε σχέση με τις συνέπειες.

Ο χρήστης του Twitter και προγραμματιστής του Ethereum Core, @antiprosynth, δήλωσε: Μόνο το, περίπου, 20% των κόμβων εξακολουθούν να τρέχουν στην Parity, οπότε σε καμία περίπτωση δεν έφτασε κοντά στη κατάληψη ολόκληρου του δικτύου. Και ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο, ένας κόμβος Geth μπορεί να περιστραφεί σε μερικές ώρες.

*DAO (Decentralized Autonomous Organization): Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός. Ένας οργανισμός που διέπεται από έξυπνες συμβάσεις που δημιουργήθηκαν για να διαθέσουν κεφάλαια σε έργα κρυπτονομισμάτων.

Πηγή:  Biraajmaan Tamuly – 02/01/2020 – https://eng.ambcrypto.com/ethereums-parity-issue-suggests-reliance-on-one-client-is-risky/?fbclid=IwAR1JJ_DTz9enOidw7zFnan0SNRHFJuQtmL9zQx3ykXkoNcA-BFv6MfM36ms


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.