Εν αναμονή μιας νέας χρονιάς -αλλά και μιας νέας δεκαετίας- ας δούμε ποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις περιμένουμε να παρακολουθήσουμε μέσα στο 2020.
Το 2019 ήταν μια πλούσια -σε γεγονότα- χρονιά. Είδαμε τη γέννηση νέων συμμαχιών, νέα προϊόντα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και μια πληθώρα πρωτοκόλλων blockchain που εξελίχθηκαν και επεκτάθηκαν. Oι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα, στον χώρο των κρύπτο.. αυτά είναι όμως τα 6 γεγονότα που περιμένουμε να συμβούν μέσα στο νέο έτος και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον.
Bitcoin’s Halving

Το Halving του Bitkoin, που θα είναι το τρίτο στην ιστορία του, αναμένεται στα μέσα Μαΐου, όταν ο αριθμός των block φτάσει στις 630.000. Συμβαίνει περίπου κάθε 4 χρόνια, μόλις συμπληρώνονται 210.000 νέα block και θα γίνεται ώσπου να δημιουργηθεί από το δίκτυο, η μέγιστη παροχή των 21 εκατομμυρίων bitcoin.
Η αμοιβή των miners θα μειωθεί κατά το ήμισυ, από 12,5 BTC που ίσχυε από τον Ιούλιο του 2016, σε 6,25 BTC. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η προσφορά νέων Bitcoin, οπότε λογικά θα αυξηθεί η τιμή του νομίσματος. Η αύξηση όμως της τιμής εξαρτάται και από το πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση.. Σε ποιο βαθμό η τιμή του bitcoin καθοδηγείται από την οικονομία της προσφοράς? Θα υπάρξει η μεγάλη άνοδος τιμής που σημειώθηκε στα δυο προηγούμενα halving? Θα το μάθουμε σύντομα.
Facebook’s Calibra Wallet

Η Calibra, η νεοσυσταθείσα θυγατρική του Facebook – σκοπός της οποίας είναι η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών- έχει ανακοινώσει ότι ως τον Ιούνιο του 2020, θα γίνει η εκκίνηση του ψηφιακού πορτοφολιού για το Libra. Το πορτοφόλι θα είναι διαθέσιμο στο Messenger, στο WhatsApp, αλλά και ως αυτόνομο App. Υπόσχεται ότι θα επιτρέπει να στέλνουμε το Libra σε οποιονδήποτε, απλώς με ένα smartphone, τόσο εύκολα και γρήγορα όσο μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα κειμένου.
Δέλεαρ το πολύ χαμηλό κόστος, αλλά και η ασφάλεια που εγγυάται το Calibra (ζωντανή υποστήριξη αν χάσετε τον κωδικό πρόσβασης σας ή το τηλέφωνο σας.. ακόμη και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση χακαρίσματος). Μέσα στη νέα χρονιά θα δούμε αν η Calibra εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, την ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά αλλά κι αν οι ανησυχίες των κυβερνήσεων σχετικά με την έκδοση ιδιωτικού νομίσματος έχουν ουσιαστική βάση.
Etherum 2.0

Το Ethereum από την ενεργοποίησή του το 2015 έχει λειτουργήσει με ένα παρόμοιο σύστημα ασφάλειας με το πρώτο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το Βitcoin. Στηριζόμενο κι αυτό στο ίδιο μοντέλο συναίνεσης, Proof of Work (απόδειξη εργασίας), αποφάσισε να το αλλάξει στη νέα του έκδοση Ethereum 2.0 και να υιοθετήσει το μοντέλο Proof of Stake (απόδειξη συμμετοχής).
Αν και το Proof of Stake είναι ένα μοντέλο συναίνεσης, που το έχουμε ήδη δει να χρησιμοποιείται από άλλα ψηφιακά νομίσματα, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε, αφού το Ethereum θα είναι το μεγαλύτερο -στην αγορά κεφαλαιοποίησης- κρυπτονόμισμα που θα πειραματιστεί με αυτό το σχέδιο. Τα ερωτήματα πολλά.. θα είναι ασφαλές? θα αυξηθεί το κόστος? θα υπάρχει γέφυρα του νέου δικτύου με το υπάρχον δίκτυο proof of work? θα συγχωνευθούν τα δύο δίκτυα στο μέλλον?
Stablecoins

Το 2019 είχαμε μια μεγάλη αύξηση στην ανάπτυξη, αλλά και στην χρήση των stablecoins. Πάνω από 200 stablecoins έχουν ανακοινωθεί από το 2017, τα 66 από αυτά είναι ήδη ενεργά (τo 50% αυτών αναπτύσσονται στο δίκτυο Ethereum). Το βασικό προτέρημα των stablecoins -είτε η αξία τους συνδέεται με το δολάριο, τον χρυσό ή άλλο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο- είναι η σταθερότητα, χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει πολλούς επενδυτές κι έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος στις συναλλαγές, με πρώτο το Tether (USDT).
Τα stablecoins δείχνουν να συνδυάζουν τα θετικά και των δυο κόσμων: έναν παγκόσμιο, αποκεντρωμένο και ανώνυμο μηχανισμό, όπως τα κρυπτονομίσματα, αλλά και σταθερές αποτιμήσεις όπως ένα σταθερό νόμισμα fiat. Θα είναι το 2020 η χρονιά τους? Η αύξηση της δημοτικότητας τους και η πιθανή εξάπλωση τους -πέρα από την χρησιμότητά τους στις υπόλοιπες εφαρμογές- θα λειτουργήσει κι ως ένας σημαντικός καταλύτης για τη διάδοση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, ως βασικού μέσου των καθημερινών συναλλαγών?
DeFi

Το 2019 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, του Decentralized Finance (DeFi). Τι θα γίνει το 2020? Η μεταστροφή από το σημερινό κλειστό χρηματοπιστωτικό σύστημα προς μια αποκεντρωμένη, ψηφιακή οικονομία που βασίζεται σε ανοικτά πρωτόκολλα, σίγουρα θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή οικονομικών μηχανισμών.
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση εκμεταλλεύεται το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τα αποκεντρωμένα δίκτυα για να μετατρέψει τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε ασφαλή, εμπιστευτικά και διαφανή πρωτόκολλα που λειτουργούν χωρίς περιττούς μεσάζοντες. «Ο στόχος του DeFi είναι να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημα για ολόκληρο τον κόσμο» υποστηρίζει ο Alex Pack, διευθύνων σύμβουλος στο Dragonfly Capital.
Chinese state digital currency

Από το 2014 η κεντρική τράπεζα της Κίνας εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ DC/EP: Digital Currency/Electronic Payments. Σύμφωνα με τον Yi Gang, κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο στόχος δεν ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, όπως το Bitcoin, αλλά να ψηφιοποιήσει μερικώς, την υπάρχουσα νομισματική βάση της Κίνας. Το DCEP θα είναι συνδεδεμένο με το εθνικό νόμισμα RMB (γουάν) σε αναλογία 1:1 και αναμένεται να μειώσει το κόστος και τις καθυστερήσεις των τραπεζικών μεταφορών.
Το DCEP θα διανεμηθεί αρχικά σε όλες τις εμπορικές τράπεζες, που είναι συνδεδεμένες με την κινεζική Κεντρική Τράπεζα, όπως η ICBC και η Agricultural Bank of China. Η ανάπτυξη του DCEP θα είναι παρόμοια με εκείνη του φυσικού γουάν. Με αυτό το νέο ψηφιακό RMB, η Κίνα θα είναι σε θέση να προσφέρει διασυνοριακές πληρωμές με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα. Πιλοτικά θα το δούμε να κυκλοφορεί στις πόλεις Shenzhen και Suzhou, αλλά πιθανότατα να συμμετέχουν και τρεις τηλεπικοινωνίες, οι China Telecom, China Mobile και China Unicom.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όλοι οι έμποροι που αποδέχονται ψηφιακές πληρωμές (Apple Pay, AliPay και WeChat) θα πρέπει να αποδέχονται και το DCEP. Αυτό σίγουρα θα δώσει στο DCEP μεγάλη αποδοχή, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί το DCEP να μην είναι ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα αναγκάσει εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και να εξοικειώνονται με πορτοφόλια και ανταλλαγές. Θα γίνει το DCEP το πιο αποδεκτό ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο? Πως θα επηρεάσει αυτό την παγκόσμια οικονομία?
Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων, είναι πραγματικά τόσο μεγάλος που αυτές οι εξελίξεις είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τι θα μπορούσε να συμβεί το 2020. Σίγουρα όμως είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μαζικότερη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
https://www.ig.com/en/bitcoin-btc/bitcoin-halving
https://www.investopedia.com/tech/stablecoin-answer-all-cryptocurrency-problems/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.