Bitcoin: 11 χρόνια από την πρώτη Ημέρα της Δημιουργίας

Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια , ο Satoshi Nakamoto εγκαινίασε το δίκτυο Bitcoin στις 18:15:05 UTC περίπου και ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος με πριν.

Η blockchain του Bitcoin ήρθε στη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 2009, και μέχρι στιγμής έχουν εξορυχθεί περισσότερα από 600.000 μπλοκ. Το γενέθλιο μπλοκ του Nakamoto είναι ξεχωριστό και έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη αλυσίδα μπλοκ που ακολούθησε.

Το γενέθλιο μπλοκ

Αυτή την εβδομάδα, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων γιορτάζει την 11η επέτειο του δικτύου Bitcoin. Ο Satoshi έφερε το δίκτυο στον κόσμο, δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του white paper, στις 31 Οκτωβρίου 2008. Η γέννεση του Bitcoin ξεκίνησε με ένα hardcoded μπλοκ, που ονομάζεται ‘block genesis’ ή ‘block 0.’

Το μπλοκ είναι μοναδικό, επειδή έχει 50 BTC ανταμοιβής, που δεν μπορούν ποτέ να δαπανηθούν. Τα εναλλακτικά νομίσματα που έχουν αντιγράψει το πλαίσιο του Bitcoin, χρησιμοποιούν επίσης ένα μπλοκ με σκληρό κώδικα για να ξεκινήσουν μια νέα blockchain.
Τα περισσότερα αρχικά μπλοκ του bitcoin, όπως και το hash του γενέθλιου μπλοκ, έχουν δύο ακόμα μηδενικά στην αρχή. Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό, το μπλοκ «0» έχει ένα μήνυμα στην παράμετρο coinbase, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πιθανή υπενθύμιση του λόγου για τον οποίο δημιουργήθηκε το κρυπτονόμισμα. Το μήνυμα του γενέθλιου μπλοκ αναφέρει:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (O χρόνος 03 / Ιαν / 2009 Καγκελάριος στο χείλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών, τα μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, στέλνουν μικρά κλάσματα BTC στη διεύθυνση του γενέθλιου μπλοκ. Μέχρι σήμερα, το μπλοκ «0» έχει 68,13 BTC, το οποίο είναι 18,13 BTC (131,527 δολ.) περισσότερο από ό,τι αρχικά ξεκίνησε.
Υπάρχουν μηνύματα που αποστέλλονται στο μπλοκ «0» μαζί με τα satoshi επίσης… τα περισσότερα εκ των οποίων ζητούν από τον δημιουργό του Bitcoin…χρήματα.
Τρία άτομα έστειλαν στη διεύθυνση κάποια satoshi σήμερα και αρκετοί μέσα στην εβδομάδα. Ένα ενδιαφέρον γεγονός για τα 18.13 BTC που έχουν σταλθεί στο μπλοκ 0, είναι ότι το ποσό αυτό μπορεί να δαπανηθεί, αν ο Nakamoto εξακολουθεί να έχει τα κλειδιά της διεύθυνσης του πορτοφολιού. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός για το απόσπασμα «διάσωσης για τις τράπεζες» είναι ότι ο Satoshi πρόσθεσε τη δήλωση δύο φορές στο codebase. Όταν κάποιος αποκρυπτογραφεί την αρχική δεκαεξαδική μορφή, η φράση «διάσωσης για τις τράπεζες» γράφεται επίσης αντίστροφα.

Η θεωρία των επτά ημερών δημιουργίας

Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ο δημιουργός του Bitcoin, ήταν χρήστης της Microsoft. Η έκδοση Bitcoin 0.1, η αρχική εφαρμογή του κώδικα του Bitcoin, είναι γραμμένη στη γλώσσα κωδικοποίησης C++ και τα μπλοκ που εξορύσσονταν στις πρώτες μέρες, χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή εξόρυξης GUI των Windows.
Ο Nakamoto εξόρυξε τα πρώτα μπλοκ του bitcoin μετά το μπλοκ 0, εκμεταλλευόμενος μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), η οποία είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από τις αποθήκες που είναι γεμάτες με μηχανές εξόρυξης ASICs σήμερα.
Το δίκτυο δεν ξεκίνησε αμέσως και σε αντίθεση με σήμερα, με μπλοκ επεξεργασμένα περίπου κάθε 10 λεπτά, το επόμενο μπλοκ μετά το γενέθλιο, πήρε έξι ημέρες για να παραχθεί. Υπάρχουν μερικοί που εικάζουν ότι ο δημιουργός του Bitcoin έκανε ένα διάλειμμα μεταξύ των μπλοκ 0 και 1. Κάποιοι λένε ότι ο Nakamoto σκόπιμα το έκανε, έτσι ώστε το χρονοδιάγραμμα να παραπέμπει στην ιστορία της Γένεσης της Βίβλου, όταν η γη δημιουργήθηκε σε επτά ημέρες.

Ο Hal Finney, ήταν ο πρώτος που συναλλάχθηκε με BTC, σε συντονισμό με τον Satoshi Nakamoto. Η πρώτη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά το μπλοκ 1 και τα νομίσματα στάλθηκαν στον Hal Finney από το μπλοκ 9.
Ο Finney είπε στον κόσμο λίγες μέρες νωρίτερα ότι «τρέχει Bitcoin» με τιτίβισμά του στο Twitter, στις 10 Ιανουαρίου 2009. Εκτός από την πρώτη συναλλαγή, ο Nakamoto είχε αποφασίσει να στείλει BTC και σε άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο, την ίδια ημέρα που έστειλε το ποσό στον Finney. Ο βετεράνος κρυπτογράφος Finney, δήλωσε στο κοινό το 2013 ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Bitcoin μαζί με τον Nakamoto. «Όταν ο Satoshi ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση του λογισμικού, την άρπαξα αμέσως, νομίζω ότι ήμουν ο πρώτος, εκτός από τον Satoshi, για να τρέχω το bitcoin», εξήγησε ο Finney.

Η προ-έκδοση του πηγαίου κώδικα του Nakamoto, αφηγείται μια ιστορία

Εξετάζοντας τις πρώτες εκδόσεις του πηγαίου κώδικα του Bitcoin, αυτές προ της 3ης Ιανουαρίου 2009, που διανεμήθηκαν στο μέλος του bitcointalk.org «Cryddit», οι άνθρωποι βρήκαν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ο πηγαίος κώδικας αναφέρεται σε συγκεκριμένη ορολογία, που οι χρήστες κρυπτογράφησης δεν γνώριζαν ότι ο Nakamoto την χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή.
Για παράδειγμα, αναφέρεται στο blockchain ως «timechain» και οι λέξεις «bitcoin miner» συναντώνται επίσης. Οι λέξεις «bitcoin miner» στον πρώιμο κώδικα, έχουν νόημα σε ορισμένα άτομα, επειδή ο Nakamoto δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτόν τον όρο μέσα στο αρχικό whitepaper.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι ο Nakamoto έστειλε την προ-έκδοση του κώδικα, σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των «κύριων αρχείων» στον James A. Donald.

Άλλες ενδιαφέρουσες λέξεις, που βρίσκονται στον πρόωρο κώδικα, όπως ο τρόπος με τον οποίο ο Nakamoto αναφερόταν στις μικρότερες μονάδες του Bitcoin ως «κέρμα» (1.000.000) και «εκατοστό/ cent» (10.000) αντί του σημερινού δημοφιλή όρου satoshi.
Ο πηγαίος κώδικας περιγράφει επίσης την » timechain» ως «δομή, σχήματος δέντρου, που αρχίζει με το γενέθλιο μπλοκ στη ρίζα». Ο κώδικας Bitcoin πριν από την τελική έκδοση, περιείχε επίσης ένα πρόωρο πλαίσιο για έναν πελάτη IRC, μια αγορά peer-to-peer και ένα εικονικό παιχνίδι πόκερ.

Η προ-έκδοση του κώδικα του Bitcoin, έχει όρους όπως το «νόμισμα» και το «cent» που χρησιμοποιούνται για τα μικρότερα κλάσματα τουBTC.

Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ο κώδικας του Nakamoto και η έναρξη του Bitcoin, στις 3 Ιανουαρίου 2009, ήταν η αρχή μιας νομισματικής επανάστασης. Αυτό το λογισμικό προκάλεσε τη γέννηση της ιδέας ότι μπορούν να υπάρξουν χρήματα ανθεκτικά στη λογοκρισία και συναλλαγές μεταξύ ομότιμων χρηστών, χωρίς την παρέμβαση ή κηδεμονία από κυβερνήσεις, εταιρείες και οποιαδήποτε άλλη τρίτη οντότητα.
Το Bitcoin έχει επίσης γεννήσει πάνω από 4.000 ανεξάρτητα δίκτυα blockchain που έχουν επιτρέψει συναλλαγές μεταξύ ατόμων σε όλο τον κόσμο, χωρίς σύνορα.

Το γεγονός ότι το δίκτυο Bitcoin και οι απόγονοι του πρωτοκόλλου, συνεχίζουν να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα, μέσα από μία περιπετειώδη πορεία 11 χρόνων, είναι από μόνο του ένα επίτευγμα.
Το δημιούργημα του Nakamoto ήταν ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

Πηγή: https://news.bitcoin.com/a-deep-dive-into-satoshis-11-year-old-bitcoin-genesis-block/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.