Αυτό θα απαιτήσει πρώτα μια αλλαγή στη συμπεριφορά των Bitcoin HODLERS.
Το Bitcoin δημιουργήθηκε επίσημα, στις 3 Ιανουαρίου 2009, από τον Satoshi Nakamoto για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Πράγματι, ο Satoshi Nakamoto διευκρινίζει με σαφήνεια το όραμά του για το Bitcoin, στη λευκή του βίβλο (white paper) » “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” που σας προτείνω να διαβάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Το όραμά του για το τι θα έπρεπε να είναι η Blockchain Bitcoin, βρίσκεται ακριβώς στην πρώτη πρόταση του κειμένου:
«Μια μορφή, αμιγώς μεταξύ ομότιμων μερών, ηλεκτρονικής ανταλλαγής μετρητών, που θα επιτρέπει την αποστολή πληρωμών μέσω διαδικτύου, απευθείας από το ένα συμβαλλόμενο μέρος στο άλλο, χωρίς να διέλθει (η συναλλαγή) μέσα από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».
Έτσι, με το Bitcoin, ο Satoshi Nakamoto θέλησε να δημιουργήσει ένα διαφανές και αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα απελευθερωνόταν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνήθως λειτουργούν ως αξιόπιστα τρίτα μέρη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Το Bitcoin ως απάντηση στο αποτυχημένο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αυτή η δυσπιστία έναντι των Τραπεζών, αντανακλούσε το κλίμα στα τέλη του 2008, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο ο κόσμος είχε μόλις εισέλθει σε τραπεζική και χρηματοπιστωτική κρίση, μετά την κρίση του κλάδου των ακινήτων στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2007. Το κλίμα δυσπιστίας έναντι των τραπεζών και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως εκ τούτου, ήταν στα ύψη. Αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2007 έως το 2012, σηματοδότησε μια καμπή στην εμπιστοσύνη του κοινού στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bitcoin κατάφερε να κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ενός κοινού, φιλικού προς την τεχνολογία και συγχρόνως βαθύτατα απογοητευμένου από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έκρινε ως ανεπαρκές. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2013, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να επικεντρώνονται στο Bitcoin και στην επαναστατική τεχνολογία Blockchain στην οποία βασίζεται. Η τιμή του είχε μόλις υπερβεί τα 1.000 δολάρια, γεγονός που ήταν από μόνο του λόγος για να γίνει είδηση και να αρχίσει να προσελκύει το ευρύ κοινό σε αυτή τη νέα τεχνολογία.
Το Bitcoin αντιμετωπίζεται κυρίως ως μέσο κερδοσκοπίας
Είμαστε πλέον 11 χρόνια μετά και σήμερα το Bitcoin θεωρείται κυρίως ως ένα κερδοσκοπικό μέσο. Φυσικά, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο είδος μέσου, αλλά ο σκοπός πολλών ανθρώπων που το αγοράζουν, παραμένει ο ίδιος με εκείνον των επενδυτών του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που τόσο επικρίθηκε από τους υποστηρικτές του Bitcoin.
Πολλοί αγοράζουν το Bitcoin με μοναδικό σκοπό να κάνουν μεγάλα κέρδη, συσσωρεύοντας τα, χωρίς να προσπαθούν ποτέ να τα ξοδέψουν. Το διάσημο «νόμισμα του λαού», απολύτως αποκεντρωμένο και διαφανές, όπως το ήθελε ο Satoshi Nakamoto, περιορίζεται, επομένως, στο καθεστώς ενός απλού χρηματοπιστωτικού μέσου κερδοσκοπίας.
Έτσι, όταν διαβάζω άρθρα που σχετίζονται με το Bitcoin, τα περισσότερα απλά μιλούν για επενδύσεις, για ταύρους ή φάλαινες ή αρκούδες και τις τιμές της αγοράς. Οι τεχνικές αναλύσεις πολλαπλασιάζονται, για να προσδιοριστεί ποια θα είναι η τιμή του σε 1 μήνα, σε 1 έτος ή και σε 10 χρόνια. Οι διάφοροι διαμορφωτές κοινής γνώμης (Influencers) γίνονται διάσημοι και δημοφιλείς, προβλέποντας ότι η τιμή του Bitcoin θα φτάσει στο μέλλον το 1 εκατομμύριο δολάρια. Η συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς της πλειοψηφίας, είναι σχεδόν δραματική για το Bitcoin και τη δυνατότητα της μαζικής υιοθέτησης του από το ευρύ κοινό.
Η Επαναστατική πλευρά του Bitcoin έχει προβληθεί ελάχιστα
Δεδομένου ότι το Bitcoin απλώς προωθείται ως νέο επενδυτικό εργαλείο, το ευρύ κοινό δυσκολεύεται να δει τι συμφέρον μπορεί να έχει από αυτό, πέρα από το απλό γεγονός του να κάνει λίγα κέρδη, λαμβάνοντας συγχρόνως κάποιο ρίσκο για τα fiat χρήματα που θα τοποθετήσει σ’ αυτό.
Το ευρύ κοινό δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την επαναστατική πλευρά του Bitcoin και το τι μπορεί να φέρει μελλοντικά στον κόσμο. Ακόμη χειρότερα, οι εχθροί του Bitcoin, δηλαδή οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι ρυθμιστικές αρχές στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες ή/ και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση.
Πράγματι, μπροστά στην κερδοσκοπική τρέλα που έχει καταλάβει τον κόσμο του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων, είναι πολύ εύκολο για τους πολέμιους του να καταγγείλουν την επικίνδυνη πλευρά του Bitcoin και συλλήβδην όλον αυτόν τον νέο κόσμο. Οι παραδοσιακοί παράγοντες της οικονομίας δεν χάνουν ευκαιρία για να τρομάξουν το ευρύ κοινό, περιγράφοντας το Bitcoin ως κάτι πολύ επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο επειδή είναι εξαιρετικά ασταθές αλλά και επειδή, το Bitcoin είναι σύμφωνα με αυτούς, το αγαπημένο δίκτυο για εγκληματίες που επιθυμούν να ξεπλύνουν χρήματα.
Εάν είστε ένας φίλος του Bitcoin που είναι πεπεισμένος για τις τεράστιες δυνατότητές του, όπως είμαι βέβαιος ότι είστε, όλα αυτά είναι πολύ απογοητευτικά. Γιατί; Πολύ απλά επειδή το Bitcoin είναι ίσως η πιο σημαντική τεχνολογική επανάσταση μετά την εμφάνιση του Διαδικτύου και η εξάπλωση της επιβραδύνεται, από την άπληστη συμπεριφορά κάποιων.
Οι HODLERS κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο Bitcoin
Στον κόσμο του Bitcoin, υπάρχουν οι HODLERS και οι άλλοι. Οι Bitcoin HODLERS είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του. Πιστεύουν ακράδαντα στο μέλλον του Bitcoin, το οποίο θεωρούν ότι θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο μέλλον. Για έναν αληθινό HODLER, δεν υπάρχει τίποτα τρελό στην ιδέα ότι το Bitcoin θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στο μέλλον.
Αυτή η αδιάψευστη εμπιστοσύνη στο Bitcoin, ωθεί τους HODLERS να συσσωρεύουν όλο και περισσότερα Bitcoin κάθε μήνα και σε οποιαδήποτε τιμή. Δεδομένης της ακλόνητης βεβαιότητας τους ότι η τιμή του Bitcoin θα καταγράψει επίπεδα ρεκόρ στο μέλλον, θεωρούν απαραίτητο να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο στόχος τους; Να γίνουν βαθύπλουτοι όταν το Bitcoin θα υιοθετηθεί από το ευρύ κοινό. Είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η μέρα θα έρθει. Η στάση των Bitcoin HODLERS παραδόξως τους μετατρέπει σε εχθρούς του Bitcoin.
Αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός ίσως να σας εκπλήσσει, αλλά είναι αυτό που έχει λάβει ήδη τον χαρακτηρισμό, από πολλούς οικονομολόγους και σχολιαστές όλων των πλευρών, ως «Bitcoin paradox» (το παράδοξο του Bitcoin). Με τη συσσώρευση νέων Bitcoins, με οποιοδήποτε κόστος, χωρίς ποτέ να προσπαθήσουμε να τα ξοδέψουμε, οι HODLERS το μετατρέπουν σε απλό μέσο συσσώρευσης αξίας.
Το Bitcoin πρέπει να δαπανηθεί μέσω συναλλαγών, για να αποβεί χρήσιμο για την πλειοψηφία των ανθρώπων και έτσι να έχει την ευκαιρία να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή τουλάχιστον να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Χωρίς αυτό, το ευρύ κοινό δεν θα μπορέσει ποτέ να επωφεληθεί από το Bitcoin και θα παραμείνει στα χέρια μιας μειοψηφίας ενημερωμένων ανθρώπων.
Το Bitcoin πρέπει να επιστρέψει στο αρχικό όραμα του δημιουργού του
Σήμερα, το Bitcoin έχει απομακρυνθεί από το αρχικό όραμα του Satoshi Nakamoto. Πράγματι, είναι αδύνατο να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση για να ψωνίζετε ή να τα ανταλλάσσετε με τους φίλους σας, δεν είναι (ακόμα) μέσο ανταλλαγής για το ευρύ κοινό. Το Bitcoin είναι σήμερα ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ή ένα εμπόρευμα και διαμορφώνεται ως ένα μέσο συσσώρευσης περιουσιακής αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε όλο και πιο συχνά για τον ψηφιακό χρυσό, όταν μιλάμε για το Bitcoin.
Το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί από το αρχικό όραμα του Satoshi Nakamoto είναι προς το συμφέρον των παραδοσιακών δομών και ιδρυμάτων της οικονομίας. Το Bitcoin αλλά και άλλα κρυπτονομίσματα, θα είναι πάντα ευκολότερο να χαρακτηριστούν αναξιόπιστα, εφόσον είναι απλώς ένα κερδοσκοπικό εργαλείο. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καθόλου απελπιστική, διότι όλα μπορούν να αλλάξουν.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Bitcoin θα είναι αυτό που θα αποφασίζει η κοινότητα του να είναι.
Επιβάλλεται η αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας
Για να τοποθετηθεί πάλι το Bitcoin πάνω στο μονοπάτι που ο δημιουργός του, Satoshi Nakamoto, είχε φανταστεί για αυτό, μου φαίνεται απαραίτητο να μεταστραφεί η συμπεριφορά απέναντί του.
Η μεταστροφή αυτή ξεκινά με τους πρώτους χρήστες, τους διάσημους HODLERS, οι οποίοι πρέπει να σταματήσουν την απλή συσσώρευση και να περάσουν στη χρήση του Bitcoin. Όσο περισσότερα Bitcoins ανταλλάσσονται μέσω καθημερινών συναλλαγών, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι το Bitcoin, κάτι το οποίο θα αυξήσει αυτόματα την τιμή του.
Το περίφημο όνειρο ορισμένων ανθρώπων να δουν την τιμή του Bitcoin στο 1 εκατομμύριο δολάρια, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν το Bitcoin γίνει πραγματικό νόμισμα, για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Αυτή η στιγμή θα έρθει όταν θα λάβει χώρα η μαζική υιοθέτηση του Bitcoin από το ευρύ κοινό. Και αυτή η μαζική υιοθέτηση θα επιτευχθεί όταν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin για τις περισσότερες από τις καθημερινές σας αγορές.
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης ένα ρόλο να διαδραματίσουν. Πρέπει να σταματήσουν να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επενδυτική πλευρά του Bitcoin, αλλά μάλλον να τονίζουν την επαναστατική του πλευρά και την αλλαγή που μπορεί να φέρει μελλοντικά στον κόσμο. Δεν μιλώ εδώ για τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς επενδυτές, διότι η συμπεριφορά τους με το Bitcoin δεν θα αλλάξει ποτέ. Πράγματι, το κέρδος και η απληστία είναι τα μόνα κίνητρά τους και υποψιάζομαι ότι ποτέ δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους με το Bitcoin. Ωστόσο, είναι περιορισμένοι σε πλήθος και η κακή τους επιρροή θα αντισταθμιστεί, σε μεγάλο βαθμό, από την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή στάσης εκ μέρους των HODLERS που είναι οι πραγματικοί υπερασπιστές του.
Αλλάζοντας τη στάση τους, οι HODLERS του Bitcoin, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν μια αλλαγή στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά, ώστε το Bitcoin να έλθει πιο κοντά στο αρχικό όραμα του Satoshi Nakamoto: Το Bitcoin πρέπει να είναι ένα αποκεντρωμένο και διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που να ανήκει στο ευρύ κοινό.
Τώρα, είναι στο χέρι τους, να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους και να εμφυσήσουν μία νέα ζωή στο Bitcoin.
Πηγή: Sylvain Saurel, 26/11/2019 – https://medium.com/swlh/the-bitcoin-must-return-to-the-original-vision-of-its-creator-satoshi-nakamoto-9f4dc31692c8
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.