Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει την επίβλεψη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Οι τουρκικές αρχές, ανησυχώντας από την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων στη χώρα, σχεδιάζουν να αυξήσουν την εποπτεία στον τομέα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές πιέζονται να αυξήσουν την εποπτεία το 2020, λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων μεταξύ των Τούρκων.

Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας (CMB), ο εποπτικός φορέας που είναι υπεύθυνος για την αγορά κινητών αξιών, επιταχύνει την ανάπτυξη μηχανισμών για την αυστηρότερη ρύθμιση του χώρου των κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet, η κίνηση αυτή της πολιτείας έρχεται μετά από στατιστικές μετρήσεις που δείχνουν, ότι το ποσοστό των ιδιοκτητών κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Μία μάλιστα έρευνα της ίδιας της εφημερίδας, τοποθετεί την Τουρκία  στην κορυφή της κατάταξης.

Η Τουρκία, εκτιμά η έρευνα που δημοσιεύεται στο άρθρο της Hürriyet, έχει ένα εκατομμύριο επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε κρυπτονομίσματα από την εποχή της μεγάλης ανόδου της αξίας τους, το 2017. Το ένα πέμπτο των Τούρκων ερωτηθέντων, στην έρευνα πελατών του περασμένου έτους από τη Statista, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ή διέθετε crypto, ανέφερε τον Ιούνιο σε μία ανάρτησή του το news.Bitcoin.com. Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 82 εκατομμυρίων.

Επί του παρόντος, η Τουρκία δεν έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανονισμούς για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Η Hürriyet ισχυρίζεται ότι οι δημόσιες αρχές έχουν ζητήσει από την CMB να προετοιμάσει τα απαραίτητα εποπτικά μέτρα και από την αρχή του 2020, η Υπηρεσία αυτή έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό το αίτημα.

Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο χειραγώγησης και, δεδομένων των σωρευμένων κινδύνων στην τουρκική οικονομία, η απόφαση να ελεγχθούν τόσο ο χώρος των κρυπτονομισμάτων όσο και οι διαμεσολαβητές που λειτουργούν στο χώρο αυτό, χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως ένα προληπτικό βήμα.

Η Τουρκία γίνεται hotspot για τα Crypto

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που διερευνά πώς να χειριστεί τα κρυπτονομίσματα. Πολλά άλλα κράτη, για παράδειγμα, τα περισσότερα κράτη -μέλη της Ε.Ε., στερούνται κανονιστικών πλαισίων για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Πολλά θέματα είναι αρρύθμιστα π.χ. ποιος ακριβώς είναι ο νομικός προσδιορισμός των κρυπτονομισμάτων, πώς θα πρέπει να  φορολογούν τα εισοδήματα και τα κέρδη που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, πώς να παρακολουθούν τις συναλλαγές και να προστατεύουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους για τον κλάδο, ακόμη και πριν να υιοθετήσουν επαρκείς κανονισμούς και νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει γίνει σταδιακά ένα hotspot για τα Crypto, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού πληθωρισμού του εθνικού νομίσματος, της λίρας και του παγώματος εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών το 2018 και το 2019.
Οι παγκόσμιες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων προσπάθησαν ενεργά να εδραιώσουν την παρουσία τους στην τουρκική αγορά. Η Binance πρόσφατα συμπεριέλαβε τη λίρα στα αποδεκτά νομίσματα και ανακοίνωσε μια συνεργασία με έναν τοπικό επεξεργαστή πληρωμών, για να επιτρέψει στους Τούρκους να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα, με το εθνικό νόμισμα. Νωρίτερα το 2019, το ανταλλακτήριο της ανατολικής Ευρώπης Exmo,  δημιούργησε μια τουρκική θυγατρική και ανακοίνωσε το σχεδιασμό του να ανοίξει ένα μόνιμο γραφείο στη χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση, της οποίας  οι σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια, σκοπεύει επίσης να εκδώσει ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα. Το σχέδιο για την ανάπτυξη μιας Blockchain λίρας, συμπεριλήφθηκε στο Ετήσιο Πρόγραμμα του προέδρου Ερντογάν, που εξαγγέλθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Οι δοκιμές του νέου κρατικού νομίσματος αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020.
Γενικότερα, η τουρκική ηγεσία σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω το οικοσύστημα fintech και να δημιουργήσει ένα ειδικό οικονομικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Πηγή:  https://news.bitcoin.com/turkey-prepares-to-increase-oversight-in-the-crypto-space/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.