Τι είναι η crypto custody? Η »τελευταία μοδα» στις ορολογιες του χώρου των κρυπτονομισματων

Κατ’ αρχάς, φαίνεται να είναι η «τελευταία μόδα» στις ορολογίες του χώρου των κρυπτονομισμάτων, που προκαλεί συζητήσεις γύρω από αυτήν.
Η ελληνική απόδοση του όρου, σύμφωνα με το περιεχόμενο που αντιπροσωπεύει, μπορεί να είναι: φύλαξη κρυπτονομισμάτων ή υπηρεσίες θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων. Θα κάνουμε στη συνέχεια, μία προσπάθεια γνωριμίας και κατανόησης του όρου και των αντίστοιχων υπηρεσιών που αναπτύσσονται τελευταία από εταιρίες και οργανισμούς, προς τους κατόχους (…πολλών) κρυπτονομισμάτων.

Για τους αμύητους στον όρο, οι υπηρεσίες «crypto custody», ανοίγουν το δρόμο για την ασφαλή κατοχή των ψηφιακών στοιχείων μεγάλων ποσοτήτων. Ορισμένοι υποστηρικτές της υπηρεσίας αυτής, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που απαιτούνται, για να προκληθεί η εισροή νέων κεφαλαίων, από θεσμικούς επενδυτές.
Πολλές από τις λύσεις ασφαλούς φύλαξης που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν την «θερμή» ή την «ψυχρή» αποθήκευση.
Η «Θερμή αποθήκευση» αναφέρεται σε νομίσματα και token που κρατούνται σε περιβάλλον συνδεδεμένο με το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι ευκολότερα προσβάσιμα στον κάτοχο από οποιοδήποτε μέρος, σημαίνει όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κλαπούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Η «ψυχρή αποθήκευση» περιλαμβάνει την αποθήκευση ψηφιακών νομισμάτων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Θεωρητικά, οι τεχνικές ψυχρής αποθήκευσης είναι πιο ασφαλείς, επειδή υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος κλοπής περιουσιακών στοιχείων από κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, όπως είδαμε σε περιπτώσεις όπως το QuadrigaCX, ακόμη και αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει την απόλυτη εγγύηση ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν ασφαλή.

Ποια τα πλεονεκτήματα της crypto custody;

Θεωρητικά, η  crypto custody  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας των κρυπτονομισμάτων. 

Στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, το να ξεχάσεις ένα ιδιωτικό κλειδί είναι, απλά, καταστροφή. Χωρίς αυτή τη σημαντική αλφαριθμητική φράση, τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum ή οποιοδήποτε άλλο, χάνονται για πάντα.
Οι λύσεις Crypto Custody, παρέχουν μια υπηρεσία πιο συγκρίσιμη με τις τραπεζικές υπηρεσίες – όπως ακριβώς ένας χαμένος κωδικός PIN για μια χρεωστική κάρτα μπορεί να αντικατασταθεί από την Τράπεζα, χωρίς να κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του λογαριασμού. Οι υπηρεσίες Crypto Custody επομένως είναι σχεδιασμένες να αποθηκεύουν με ασφάλεια και σιγουριά, μεγάλους όγκους ψηφιακών στοιχείων.

Σε ποιους απευθύνονται οι υπηρεσίες crypto custody

Τα Hedge funds με σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε κρυπτονομίσματα, δεν είναι οι μόνοι πελάτες που έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν.

Αυτή η αγορά αποδεικνύεται επίσης χρήσιμη για τους απλούς, καθημερινούς επενδυτές, με αντάλλαγμα μία αίσθηση κεντρικής εποπτείας, με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι πολλοί καθημερινοί επενδυτές ή καταναλωτές. Από άποψη νομοθετικών κανόνων, τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών της κρυπτο-φύλαξης είναι προφανή. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλει σε οποιονδήποτε θεσμικό επενδυτή κατέχει περισσότερα από 150.000 δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, να εξασφαλίσει ότι είναι υπό τον έλεγχο ενός «πιστοποιημένου θεματοφύλακα» (qualified custodian).

Έχουν ξεχωρίσει ήδη κάποιες εταιρίες στον χώρο;

Λίγες οντότητες, του χώρου των κρυπτονομισμάτων, έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η Coinbase, αποδεικνύεται ότι είναι ο πρώιμος ηγέτης στην αγορά, προσφέροντας λύσεις θεσμικής ποιότητας. Στο χώρο μπορεί να καταγραφεί και η Vontobel, η οποία δημιούργησε ένα «ψηφιακό θησαυροφυλάκιο» που επιτρέπει σε περισσότερες από 100 τράπεζες και άλλους οργανισμούς διαχείρισης πλούτου, να συντονίζουν τις υπηρεσίες αγοράς, φύλαξης και μεταφοράς νομισμάτων και token, μέσω υποδομών και περιβάλλοντος στο οποίο είναι συνηθισμένοι να εργάζονται.
Εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Andreessen Horowitz, έχουν υποστηρίξει με κεφάλαια τις start up επιχειρήσεις φύλαξης κρυπτονομισμάτων, όπως είναι η Anchorage, ενώ επίσης και η Bakkt έχει διαμορφώσει την εσωτερική της οργάνωση, έτσι ώστε να παρέχει στους επενδυτές της Wall Street τρόπους για να εμπορευθούν το BTC σε ένα ρυθμισμένο περιβάλλον. Άλλα γνωστά ονόματα όπως η Fidelity και το Gemini, έχουν επίσης ξεκινήσει προσφορές υπηρεσιών φύλαξης, που απευθύνονται σε θεσμικούς χρήστες.

Υπάρχει πιθανότητα οι υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων να αναπτυχθούν για τον μέσο κάτοχο κρύπτο;

Υπήρξαν κάποιες σχετικές εξελίξεις στην αρχή του περασμένου Δεκέμβρη… 

Αυτό έγινε όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας, να πουλήσουν κρυπτονομίσματα και να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής γι’ αυτά, στους πελάτες τους. Ορισμένοι, ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, ισχυρίστηκαν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο, για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να γίνει το καταφύγιο των crypto, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να ανοίξει νέους κινδύνους για τους πελάτες.
Ένα φοβικό σενάριο είναι ότι το κοινό θα αρχίσει να επενδύει σε άστατα νομίσματα και token, χωρίς να κατανοεί πλήρως τους κινδύνους, με σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει τα χρήματα που επένδυσε.

Τι προδιαγράφεται στο μέλλον για τα crypto custody?

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ρυθμιστικές αρχές και θεσμικοί επενδυτές, συνεχίζουν να επεξεργάζονται το ζήτημα της φύλαξης των κρυπτονομισμάτων.

Ακούγοντας ιστορίες από εκείνους που συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, μπορεί κανείς να διαμορφώσει σαφέστερη άποψη για τη μελλοντική εξέλιξη αυτού του χώρου.
Το συνέδριο Crypto Finance Conference, που πραγματοποιείται στις 15-17 Ιανουαρίου, στο St. Moritz της Ελβετίας, είναι το τέλειο βήμα για ζωντανή συζήτηση και άμεση πληροφόρηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος κατά τη δεκαετία του 2020.
Οι ομιλητές του συνεδρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους Cameron και Tyler Winklevoss – τα δίδυμα αδέρφια που κατέχουν τις θέσεις του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Gemini αντίστοιχα – και τον Hester Pierce, τον Επίτροπο της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου, εξετάζει θέματα όπως: η ταχεία εξέλιξη του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο τα κρυπτονομίσματα εισέρχονται στο κάδρο καθώς και μία σε βάθος εξέταση των ζητημάτων που αποτελούν ευκαιρίες και προκλήσεις για την τραπεζική αγορά, με την χρήση της blockchain τεχνολογίας.
Από τέτοιου είδους συνέδρια, συνήθως, προκύπτουν οι ειδήσεις αλλά και χαράσσονται οι κατευθύνσεις, για την μελλοντική πορεία του κλάδου της οικονομίας τον οποίο αφορούν.

Θα περιμένουμε να εκδοθούν τα πρακτικά… καθώς η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο, γίνεται μόνο με αποκλειστικές προσκλήσεις…

Πηγή: Connor Blenkinsop – 08/01/2020 – https://cointelegraph.com/explained/crypto-custody-explained


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.