Το Bitcoin αναδύεται ως μια υποσχόμενη «ανατρεπτική τεχνολογία»

Αρκετές τεχνολογίες επηρεάζουν τη ζωή μας και μία από τις αναδυόμενες τεχνολογίες είναι το Bitcoin. Το Bitcoin χαρακτηρίζεται  ως ανατρεπτική τεχνολογία καθώς αγγίζει τις ζωές μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μεταξύ άλλων τεχνολογιών που προκαλούν «ανατροπές», το Bitcoin ξεχωρίζει με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, επειδή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολόκληρο το πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομίας.
Μπορεί να μεταβάλει τις αγορές και τις οικονομίες και μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά τον τρόπο δράσης των επιχειρήσεων και των συναλλαγών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η ανατρεπτική τεχνολογία ή καινοτομία, μπορεί να αγγίξει τη ζωή μας σε διάφορες πτυχές.

Τι είναι η ανατρεπτική  τεχνολογία;

Οι ειδικοί διατυπώνουν την ανατρεπτική τεχνολογία ως «καινοτόμο τεχνολογία που μπορεί να μεταβάλει τις αγορές, τις βιομηχανίες και τις οικονομικές δραστηριότητες. Έρχεται ως ένα ανώτερο ρεύμα, που αντικαθιστά τα διαδεδομένα και συνηθισμένα πρότυπα ή συστήματα, εφαρμόζοντας την καινοτομία με απλό τρόπο».

Παραδείγματα άλλων τεχνολογιών που προκάλεσαν ανατροπές, είναι η τηλεόραση και το αυτοκίνητο ενώ πιο πρόσφατα οι πύλες για streaming video, τα smartphones, και φυσικά, το Διαδίκτυο.
Στις αναδυόμενες ανατρεπτικές τεχνολογίες, μπορούμε να συμπεριλάβουμε, μεταξύ πολλών άλλων, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), την εικονική πραγματικότητα, τα συστήματα GPS και τα αυτοματοποιημένα ρομπότ, καθώς και την τεχνολογία blockchain πίσω από το Bitcoin.

Τα γνωρίσματα της ανατρεπτικής  τεχνολογίας

• Η ανατρεπτική τεχνολογία εμφανίζεται ως αναπόφευκτη.
• Διαλύει τα παλιά επιχειρηματικά μοντέλα, τα συμβατικά συστήματα και αφήνει πίσω παλαιότερες πρακτικές και διαδικασίες.
• Διαθέτει ανώτερα χαρακτηριστικά από τα καθιερωμένα πρότυπα ή/και προϊόντα.
• Αγκαλιάζεται ως προφανής επιλογή, από τους πρωτοπόρους της υιοθέτησης της.
• Γενικά, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι καινοτόμοι οργανισμοί, την εφαρμόζουν και την υιοθετούν νωρίτερα από τις καθιερωμένες παραδοσιακές οντότητες.

Τα γνωρίσματα του Bitcoin που το κατατάσσουν στις ανατρεπτικές τεχνολογίες

Το Bitcoin αναδύθηκε σαν ανελκυστήρας μέσα στην ύφεση.
Το Bitcoin επινοήθηκε από τον Satoshi Nakamoto το 2008, για να συμβάλει στην υπέρβαση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι είχαν χάσει την πίστη τους στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, λόγω της απάτης και της οικονομικής κρίσης που απλώθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ήθελαν μια άλλη, ασφαλή, επιλογή νομίσματος για να επενδύσουν και να αποταμιεύσουν. Το Bitcoin και η τεχνολογία blockchain εμφανίστηκαν τότε με, εξαρχής, τεράστια επιτυχία.

Το Bitcoin εκλήφθηκε ως, προσωρινό, προϊόν της οργής, έναντι της κρίσης
Αρχικά, το Bitcoin θεωρήθηκε ως φούσκα από τις αγορές. Αρκετοί παρατηρητές της αγοράς προέβλεπαν ότι αυτή η φούσκα είναι ασταθής και πρόσκαιρη και ότι σύντομα θα σκάσει. Πολλοί το σύγκριναν με την ιστορική «φούσκα της τουλίπας» του 1634 και με την φούσκα της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας, του 1719. Αυτές οι μη ρευστοποιήσιμες μετοχές που είχαν σαρώσει τις αγορές, διήρκεσαν τρία χρόνια, ενώ η επιρροή του Bitcoin αυξάνεται εκθετικά ακόμη και δέκα χρόνια μετά από την εμφάνισή του.

Η σημερινή θέση του Bitcoin
Ανεξάρτητα από το περιπετειώδες ταξίδι του, το Bitcoin ήταν πάντα στο προσκήνιο από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του. Τα θεμελιώδη στοιχεία του επηρεάζουν και κυριαρχούν αρκετά, ώστε να διέλθουν μέσα από πολλά σκαμπανεβάσματα και τώρα να είναι ώριμα και ισχυρά.
Το Bitcoin χρησιμοποιείται ως ασφαλές μέσο για ψηφιακές συναλλαγές, χωρίς παρεμβολές, οποιασδήποτε κεντρικής αρχής. Ωστόσο, το Bitcoin είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα πληρωμών ή μεταφοράς χρημάτων. Η τεχνολογία blockchain πίσω από αυτό, συνεπάγεται την αποτελεσματικότητα και το απόρρητο, γεγονός που την καθιστά μοναδική και μακροπρόθεσμη σε προοπτική.

Το Bitcoin αναπτύσσεται ως εναλλακτικό νόμισμα σε όλο τον κόσμο.
Το Bitcoin αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, ώστε έχει γίνει ένα από τα 30 κορυφαία νομίσματα ανά την υφήλιο, σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Υπάρχει βέβαια ακόμα άπλετος χώρος για να αναπτυχθεί ως νόμισμα. Παραδόξως, έχει ξεπεράσει πολλά νομίσματα fiat, όπως το Δολάριο της Νέας Ζηλανδίας και το Κολομβιανό πέσο.

Ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών ασφαλούς φύλαξης του Bitcoin
Δεδομένου ότι το Bitcoin απολαμβάνει πλέον ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονισμούς λειτουργίας σε πολλές χώρες, έχει αποκτήσει τη φήμη ως το ασφαλές ψηφιακό στοιχείο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι το υιοθετούν τώρα, ως ασφαλέστερο μέσο για να επενδύσουν. Οι ρυθμιστικές αρχές ασχολούνται πλέον με την ανάπτυξη και τη ρύθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών φύλαξης του Bitcoin, σε ασφαλείς πλατφόρμες όπως η Bakkt. (δες προηγούμενο άρθρο μας για τις υπηρεσίες crypto custody).

Οι όγκοι συναλλαγών των Bitcoin Future αυξάνονται.
Η σταθερή άνοδος των όγκων συναλλαγών του Bitcoin στις αγορές, το καθιστά πιο προσοδοφόρο και ελπιδοφόρο. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν, ότι ο μέσος όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε περισσότερο από 10%, στο οικονομικό έτος 2018-2019.

Το Bitcoin ενισχύεται ως επενδυτική επιλογή.
Παρά την αστάθεια στην τιμή του, με τα χρόνια, το Bitcoin έχει κερδίσει τη φήμη ως μια σταθερή επενδυτική, επιλογή με εξασφαλισμένες αποδόσεις. Η επένδυση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, που σχετίζονται με την τεχνολογία, θεωρούνται ως ρίσκο και χρειάζονται πολλά χρόνια για την αποδοχή πολλών καινοτόμων προϊόντων από τις μάζες.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Bitcoin, οι επενδύσεις από το 2012 πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε επτά χρόνια.. Αυτές οι τεράστιες αποδόσεις, είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες διάσημες και επιτυχημένες επιχειρήσεις όπως το Uber, το Snapshot, το Twitter, το Facebook, κλπ.

Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αν το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα νομίσματα fiat, καθώς και άλλα παραδοσιακά μέσα επενδύσεων, αυτή τη στιγμή, αυτό που σίγουρα κάνει είναι η μεταμόρφωση της παραδοσιακής λειτουργίας των αγορών.

Πηγή:  Roxanne Williams – 05/01/2020 – https://www.cryptonewsz.com/bitcoin-emerging-as-a-promising-disruptive-technology/55583/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.