BLOCKCHAIN ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΟ 2020

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς δραστηριότητας της Blockchain τεχνολογίας, που έχουν προσελκύσει την ιδιαίτερη προσοχή των ειδικών και του κοινού και αναμένεται η εμφάνιση τους μέσα στο 2020, με σχετική ανυπομονησία. Ίσως οι πλέον αναγγελθέντες και αναμενόμενοι είναι:


– η ευρύτερη υιοθέτηση αποκεντρωμένων υπηρεσιών VPN esp.
– η ανάδυση των αποκεντρωμένων Κοινωνικών Δικτύων
– Η υλοποίηση έργων Blockchain από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις
– τα CBDC των Κεντρικών Τραπεζών και η έκδοση κυβερνητικών Stablecoins – η ανάπτυξη εργαλείων και υπηρεσιών, με τη χρήση της Blockchain τεχνολογίας, για τον εντοπισμό και περιορισμό των Fake News
– να τεθούν τα θεμέλια για το αποκεντρωμένο Web (Web 3.0)
Ας ρίξουμε μία ματιά για να μην είμαστε πίσω στην ενημέρωση!!

H ευρύτερη υιοθέτηση αποκεντρωμένων υπηρεσιών VPN esp.

Τα παραδοσιακά πρωτόκολλα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ο κεντρικός έλεγχος της προσβασιμότητας στον ιστό, οδήγησαν στην άνοδο των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής, στις συχνές αποβολές ή απαγορεύσεις προβολής περιεχομένου και στην ανεξέλεγκτη λογοκρισία στο διαδίκτυο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, διάφορες χώρες είχαν στείλει αιτήματα απαγόρευσης περιεχομένου 400k,σε διάφορες πλατφόρμες.
Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάδειξη της δημοτικότητας των υπηρεσιών εικονικού ιδιωτικού δικτύου (ή VPN) που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν ανταλλαγές δεδομένων ιδιωτικά, μέσω δημόσιων δικτύων. Οι εφαρμογές VPN πέτυχαν περισσότερα από 480 εκατομμύρια downloads το 2019, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 54% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση. Ωστόσο, οι παραδοσιακές υπηρεσίες VPN είναι υπό κεντρικό έλεγχο κάποιας ιδιοκτησίας και κλειστού κώδικα.
Από τεχνική άποψη, τα υπό κεντρικό έλεγχο VPN μπορούν να τηρούν μητρώα επισκεψιμότητας (αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πολιτική μη τήρησης μητρώων επισκεψιμότητας) τα οποία είναι ανιχνεύσιμα και, επομένως, όχι ιδιωτικά. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα παραβίασης των δεδομένων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες VPN, που βασίζονται σε blockchain, είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και θα δουν περισσότερη υιοθέτηση φέτος. Αυτές δεν έχουν ένα μοναδικό σημείο ελέγχου και εξαρτώνται από πολλούς κόμβους για την λειτουργία του συστήματος.
Δύο μεγάλες εταιρείες που δουλεύουν σε αυτό το χώρο, είναι το οι Orchid και Tachyon Protocol, η καθεμιά με τη δική της προσέγγιση στο θέμα. Η White Orchid κατασκευάζει ένα πρωτόκολλο internet με ανοιχτό κώδικα, που ακουμπά στο υπάρχον λογισμικό του Διαδικτύου, η Tachyon κατασκευάζει ένα εναλλακτικό λογισμικό για να διαταράξει τα παραδοσιακά πρωτόκολλα επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου.

Η ανάδυση των αποκεντρωμένων Κοινωνικών Δικτύων

Προς το τέλος του 2019, είδαμε στο YouTube την απότομη κατάργηση εκατοντάδων βίντεο που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, χωρίς καμία εξήγηση. Οι δημιουργοί έλαβαν ένα μήνυμα που ανέφερε ότι η κατάργηση προκλήθηκε από μια σήμανση «επιβλαβούς ή επικίνδυνου περιεχομένου» χωρίς δικαίωμα προσφυγής στην ανάκτηση του περιεχομένου. Στη συνέχεια, το YouTube αποδέχθηκε ότι υπήρξε ένα «σφάλμα» και αποκατάστησε το περιεχόμενο που είχε καταργήσει.
Αμέσως μετά, η Google απαγόρευσε το Metamask του Ethereum από το Play Store της, αναφερόμενη στην πολιτική της για απαγόρευση των εφαρμογών εξόρυξης σε κινητά, παρόλο που η Metamask δεν παρέχει τέτοιες υπηρεσίες. Οι εκκλήσεις της Metamask για επανεξέταση του θέματος απορρίφθηκαν από την Google. Η απαγόρευση έπαυσε να ισχύει λίγο αργότερα, χωρίς καμία εξήγηση πάλι.
Αυτά τα περιστατικά έχουν καταστήσει αρκετά σαφές, πόσο ανήμποροι είναι οι δημιουργοί περιεχομένου και πως αντιμετωπίζουν μια ανεξέλεγκτη λογοκρισία, από τις κεντρικές πλατφόρμες. Μια πλατφόρμα όπου η αντίσταση στη λογοκρισία θα είναι ενσωματωμένη στον κώδικα της και τρέχει με έναν, μη ελεγχόμενο κεντρικά, τρόπο, θα ήταν η ιδανική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
Αρκετές αποκεντρωμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και DApps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και θα δουν υψηλότερες εγγραφές χρηστών φέτος. Αξιοσημείωτη μεταξύ τους είναι η Mastodon (site του microblogging, όπως το Twitter, αλλά φιλοξενείται σε κατανεμημένους κόμβους), το SpringRole (εναλλακτική λύση LinkedIn σε blockchain), η Steemit (πλατφόρμα blogging), το DTube (υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο σε blockchain) κλπ.

Η υλοποίηση έργων Blockchain από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις

Ακριβώς επειδή τα ανθεκτικά στη λογοκρισία και αποκεντρωμένα προϊόντα, θα είναι μερικά από τα θέματα τεχνολογίας με επίκεντρο τον χρήστη, που θα βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος φέτος, οι κολοσσοί παραγωγής λογισμικού και οι κυβερνήσεις, θα πιέσουν για ενοποίηση.
Έργα Blockchain που υλοποιούνται από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη π.χ. στην IBM (Hyperledger), στην Amazon (Amazon Managed Blockchain) και στη Microsoft (Azure Blockchain Service).
Οι περιφερειακοί γίγαντες παραγωγής λογισμικού, επίσης μπαίνουν στο παιχνίδι, καθώς η Reliance της Ινδίας ανακοίνωσε τα σχέδια της να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα blockchain στον κόσμο και η Baidu, στην Κίνα, να ξεκινήσει το έργο Xuperchain.
Αναμένεται ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, θα υιοθετήσουν μια ομοσπονδιακή μέθοδο blockchain, έτσι ώστε το δίκτυο να μην είναι καθαρά συγκεντρωμένο (στην εταιρία) αλλά να μοιράζεται σε κόμβους που θα συμμετέχουν σε μια κοινοπραξία προ-εγκεκριμένων παικτών (όπως π.χ., το Libra consortium του Facebook). Αυτή η ομοσπονδία, είναι ένα υβρίδιο μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων blockchain.
Το Blockchain-as-a-Service (BaaS) θα είναι επίσης μια λύση που θα βρει πελάτες σε μικρότερες εταιρείες, που αναζητούν υπηρεσίες blockchain.

Τα CBDC των Κεντρικών Τραπεζών και η έκδοση κυβερνητικών Stablecoins

Το 2019 είδαμε τις κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών να διερευνούν τη δυνατότητα των CBDC, δηλαδή την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας (ψηφιακές εκδόσεις κυρίαρχων νομισμάτων) και τις πολυμερείς συζητήσεις για το Libra του Facebook, στο πλαίσιο αυτό, σε συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι συζητήσεις αυτές θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το τρέχον έτος. Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την έκδοση του, κρατικής υποστήριξης , ψηφιακού γιουάν μέσω της PBoC (Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας), που κατασκευάστηκε πάνω σε μια εγκεκριμένη και ελεγχόμενη από το κράτος blockchain.
Ορισμένες χώρες που έχουν ήδη εκδώσει δικά τους κρυπτονομίσματα, π.χ. η Βενεζουέλα (Petro) και τα Μπαρμπάντος (Δολάριο Μπαρμπάντος) και αναμένονται περισσότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, μέσα στο 2020.

Η ανάπτυξη εργαλείων και υπηρεσιών, με τη χρήση της Blockchain τεχνολογίας, για τον εντοπισμό και περιορισμό των Fake News

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να μάθουν τις ειδήσεις, τα ψεύτικα νέα και οι στημένες φάρσες, έχουν πολλαπλασιαστεί, σε πολλές πλατφόρμες, ειδικά όταν σχετίζονται με την πολιτική.
Αποδεικτικά στοιχεία για ψεύτικες ειδήσεις που επηρέασαν την κοινή γνώμη πριν από τις προεδρικές Αμερικανικές εκλογές, έχουν ήδη έρθει στο φως. Αυτό έχει καταστήσει αναγκαία την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να εντοπίσουν την παραπληροφόρηση, χωρίς προκατάληψη.
Με την ακεραιότητα των δεδομένων να αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της blockchain, είναι η ιδανική λύση για να αποδεικνύεται η προέλευση των ειδήσεων, ενώ παραμένει ουδέτερη ως προς το περιεχόμενο που επαληθεύει.
Οι New York Times χρησιμοποιούν ήδη το πλαίσιο αποκλεισμού Hyperledger της IBM, για την εξακρίβωση της ταυτότητας των φωτογραφιών των ειδήσεων- γεγονότων, σε πειραματική βάση. Καθώς έρχονται στο φως τα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής περιόδου, (που ονομάζεται The News Provenance Project), θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους φορείς του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, να υιοθετούν την blockchain, για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων. Ορισμένες πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει παρόμοιες λύσεις είναι Civil και Amber.

Να τεθούν τα θεμέλια για το αποκεντρωμένο Web (Web 3.0)

Καθώς η ανάπτυξη και η εξάπλωση των αποκεντρωμένων εκδόσεων των παραδοσιακών πλατφορμών επιταχύνεται, θα δούμε τα θεμέλια του αποκεντρωμένου ιστού, να χτίζονται το 2020. Ένα ανθεκτικό στη λογοκρισία διαδίκτυο, που μπορούν να καταλάβουν οι υπολογιστές, γνωστό και ως Web 3.0.

Ο όρος Web 3.0., αναφέρεται ουσιαστικά σε μια νέα γενιά υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου, που μπορούν να διαβαστούν και να ερμηνευθούν από μηχανές. Αλλά σε αντίθεση με το διαδίκτυο που έχουμε συνηθίσει, πολλές υπηρεσίες Web 3.0 δεν θα είναι δωρεάν.

Παρόλο που θα υπάρξει πίεση από κράτη και ίσως διάφορους οργανισμούς και νομικές οντότητες, αυτό το νέο διαδίκτυο θα τροφοδοτείται από δημόσια φιλοξενούμενα hotspots (π.χ., Helium), από αποκεντρωμένες ιστοσελίδες (π.χ . Unstoppable Domains), από εναλλακτικές λύσεις έναντι του TCP/IP (π.χ. Tachyon) και από άλλα υβριδικά σχήματα (π.χ. Sentivate)- όλα σε δημόσια κατανεμημένες blockchain.

Πηγή: 15/01/2020 – https://bitcoinist.com/blockchain-trends-to-lookout-for-in-2020/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.