ΕΞΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΣΤΉΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Έξι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, σχημάτισαν ένα κοινό Όργανο για να συνεργαστούν και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού νομίσματος των κεντρικών τραπεζών (CBDC) στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους. Αυτές είναι οι: Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Sveriges Riksbank (Σουηδία), Ελβετική Εθνική Τράπεζα καθώς και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Όλα αυτά τα μεγάλα ιδρύματα, έχουν προηγούμενη εμπειρία στη διερεύνηση των πιθανών πλεονεκτημάτων ή/και μειονεκτημάτων των ψηφιακών νομισμάτων. Η ομάδα εργασίας CBDC θα διευκολύνει τη συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακών νομισμάτων και θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή στοιχείων από προηγούμενες έρευνες και δοκιμών που διεξάχθηκαν. Ένα δελτίο τύπου από την Τράπεζα της Αγγλίας πρόσθεσε:

«Η ομάδα θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις χρήσης του CBDC: οικονομικές, λειτουργικές, τεχνικές επιλογές σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας, και θα υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Θα συντονίσει στενά τα αρμόδια όργανα και τα φόρουμ – ιδίως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς (CPMI). «

Η ομάδα θα διευθύνεται από τον επικεφαλής του BIS’ Innovation Hub, τον Benoît Cœuré (σ.τ.μ. γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος που ανέλαβε, μεταξύ άλλων, και τη διαδικασία του Brexit εκ μέρους της ΕΕ) , τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς, Jon Cunliffe. Θα συμμετέχουν δε, πολλοί άλλοι ανώτεροι συνεργάτες και στελέχη των οργανισμών, που έχουν εμπειρία στα ψηφιακά νομίσματα.
Η σύσταση της ομάδας, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Christine Lagarde, η οποία ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αφιερώσει σημαντικούς πόρους στη μελέτη των πλεονεκτημάτων των CBDC. Η Lagarde τόνισε ότι οι (Κεντρικές) τράπεζες πρέπει να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην πρωτοπορία, σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και να εμφανιστούν στην πρώτη γραμμή της ταχέως μεταβαλλόμενης οικονομικής ατμόσφαιρας.

Ενώ η δημιουργία του ομίλου αποδεικνύει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν στην έρευνα σχετικά με το κόστος και τα οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένες βασικές απουσίες από τον τη σύνθεση του ομίλου, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία στο αντικείμενο, οι τράπεζες όπως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και η Τράπεζα της Ταϊλάνδης, παραμένουν εμφανώς εκτός ομάδας.

πηγή:  David Cox – 22/01/2020 – https://www.cryptonewsz.com/six-central-banks-form-alliance-to-pursue-research-on-digital-currency/56066/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.