ΤΟ BITCOIN ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕ ΔΕΙΚΤΗ SHARPE ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1

Ο σχολιαστής του Bitcoin στο Twitter, ο πολύ γνωστός και σε μας PlanB, ισχυρίστηκε ότι το BTC είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει δείκτη Sharpe μεγαλύτερο από 1.
Ο δείκτης Sharpe περιγράφει το αυξημένο ποσοστό απόδοσης που λαμβάνει ο επενδυτής που κατέχει έναν τίτλο υψηλού ρίσκου και μεταβλητότητας.

ΡΙΣΚΟ VS. ΑΠΟΔΟΣΗ
Για να γίνει κατανοητός ο δείκτης Sharpe, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του, τις αποδόσεις που λαμβάνει όταν κατέχει έναν τίτλο ή ένα περιουσιακό στοιχείο χαμηλού ρίσκου σε σύγκριση με την κατοχή ενός πιο ριψοκίνδυνου περιουσιακού στοιχείου που έχει όμως υψηλότερες αποδόσεις.
Για παράδειγμα, ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο θεωρείται το αμερικανικό ταμείο Treasury T-Bill, το οποίο υποστηρίζεται από την πλήρη πίστη και εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης Sharpe, είναι η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του στοιχείου Α (υψηλές αποδόσεις & υψηλό ρίσκο) μείον το στοιχείο Β (χαμηλότερες αποδόσεις & χαμηλό ρίσκο), π.χ. στοιχείο Α :Bitcoin και στοιχείο Β: Treasury T-Bill. Επομένως, όταν ένα στοιχείο έχει δείκτη Sharpe >1, τότε η απόδοσή που εισπράττει ο επενδυτής, είναι μεγαλύτερη από το ρίσκο που αναλαμβάνει κατέχοντάς το (απόδοση>ρίσκο).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δείκτες Sharpe μετρούν μόνο τις αποδόσεις, με βάση το ύψος του κινδύνου και δεν συνυπολογίζεται στην πραγματικότητα η μεταβλητότητα του κάθε στοιχείου.

Συγκεκριμένα, το τουιτ του PlanB αναφέρει:
Το Bitcoin είναι το μοναδικό στοιχείο με δείκτη Sharpe> 1 (επιστροφή> κίνδυνος)! Στα κλασικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, χρυσός) ο κίνδυνος & η απόδοση είναι εξισορροπημένα. Ακόμη και οι FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google)… δεν πλησιάζουν καν το btc. Σημείωση: Έχω παραλείψει τα πρώτα έτη του bitcoin (2009-2012) και έχω επικαιροποιήσει τα δεδομένα.

PlanB@100trillionUSD

#Bitcoin is the only asset with a «Sharpe ratio» > 1 (return>risk)! Classic asset (stocks, bonds, gold) risk & return basically flat. Even FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) .. not even close to btc. Note I skipped bitcoin’s first years (2009-2012) and updated data.
6:56 PM – Jan 25, 2020

Ο PlanB θεωρεί, ότι το Bitcoin έχει εξαιρετικά υψηλό δείκτη Sharpe σε σχέση με τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων, σε πολύ πιο δημοφιλή περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της FAANG, τα οποία κυριαρχούσαν την τελευταία δεκαετία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο, όταν βλέπουμε ότι ο PlanB παρακάμπτει ακόμη και τα πρώτα χρόνια του ιστορικού των τιμών του Bitcoin, όταν το αρχικό κρυπτονόμισμα, πέρασε από την αξία των 0,83 δολ. (2009) στην αξία των 424 δολ. (2012). Ο PlanB δεν προσμέτρησε τα στοιχεία τιμών από το 2009-2012.
Ο TALEB ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ
Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας του The Black Swan, ο Nassim Nicholas Taleb, πρώην χρηματιστής και αναλυτής κινδύνου, ο οποίος είναι ένας μακροχρόνιος σχολιαστής του Bitcoin, απάντησε, επίσης με σχετικό τουιτ, λέγοντας ότι ο Sharpe Ratio, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αξιόπιστα στο BTC.

Ο Taleb είναι ένας λαμπρός χρηματιστής και στατιστικολόγος, αλλά δυστυχώς, δεν επεξεργάστηκε καλά τον ισχυρισμό του ότι ο δείκτης Sharpe και το Bitcoin δεν ταιριάζουν. Πολλοί άλλοι χρηματιστές που συμμετείχαν στον διάλογο, φάνηκε να συμφωνούν με την αρχική δημοσίευση του PlanB και να αναπαράγουν τη θετική τους εκτίμηση για το αποτέλεσμα του δείκτη Sharpe και το Bitcoin .
Η αστάθεια του Bitcoin είναι θρυλική, με το κρυπτονόμισμα να υφίσταται συχνά διορθώσεις έως και 80%. Είναι αυτή η αστάθεια που κάνει πολλούς επικριτές του να λένε ότι το Bitcoin δεν έχει μέλλον ως νόμισμα, επειδή είναι υπερβολικά αναξιόπιστο για το εμπόριο.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές και οι χρηματιστές βγάζουν σοβαρά κέρδη μέσω της μεταβλητότητας και οι τίτλοι ή τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλό δείκτη Sharpe, είναι πολύ ελκυστικά για αυτούς και για τους κερδοσκόπους.
Οι συνήγοροι του Bitcoin θέτουν το ερώτημα: πώς ένα νέο κρυπτονόμισμα, με μία πολύ μικρή κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το οποίο προήλθε από ένα έργο ανοικτού πηγαίου κώδικα, που κυκλοφόρησε ανώνυμα, μπορεί να γίνει το αποθεματικό νόμισμα όλου του κόσμου, χωρίς μεταβλητότητα;
Εξάλλου, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μεταβλητότητα εντοπίζεται κυρίως στην πτώση. του Bitcoin.

Πάντως, είτε με ανεξέλεγκτη ταλάντευση των τιμών είτε με ήπια πορεία, πολλοί χρηματιστές και Hodlers είναι ακόμα κερδισμένοι.

Πηγή: RICARDO MARTINEZ | 25/01/2020 |https://bitcoinist.com/bitcoin-is-the-only-asset-with-sharpe-ratio-more-than-1-planb/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.