Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο. Οι Αρχές προωθούν νομοθεσία που επιχειρεί να οργανώσει και να εντάξει, εντός πλαισίου νομιμότητας, τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, κυρίως τα ανταλλακτήρια και τις φάρμες εξόρυξης.
Παράλληλα, η Κανονιστική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη «βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων», όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ο χώρος αυτός, παρέχει τη δυνατότητα στις Αρχές να ελέγχουν τα κεφάλαια που διακινούνται και τα πρόσωπα ή τις οντότητες που τα διακινούν, έτσι ώστε να προσδιοριστεί το φορολογητέο έσοδο του κράτους.
Ο τραπεζικός τομέας επίσης βρίσκεται σε διεργασίες, μελετώντας το αντικείμενο, το οποίο, εφόσον δεν δείχνει να υποχωρεί, προσπαθεί να υιοθετήσει και να το εντάξει στις δραστηριότητές του, με τα δικά του μέτρα και σταθμά.
Ας δούμε κάποιες τελευταίες εξελίξεις από όλο τον κόσμο.
ΙΡΑΝ: 1.000 και πλέον άδειες χορηγούνται για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιρανικού Οργανισμού ΤΠΕ, ο Amir Hossein Saeedi Naeini, αποκάλυψε την κατάσταση της εξορυκτικής βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων της χώρας, σύμφωνα με την Financial Tribune.
Σε συνέντευξή του στο Ibena, είπε ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια νέα βιομηχανία, αλλά πολλοί άνθρωποι στο Ιράν αναπτύσσουν δραστηριότητα σ’ αυτή. Με την προϋπόθεση ότι πρέπει να λάβουν σχετική άδεια, ο Naeini έδωσε την πληροφορία ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Εμπορίου, έχει εκδώσει περισσότερες από 1.000 άδειες για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε όλη τη χώρα.
Εμπόδιο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Naeini πιστεύει ότι η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την ιρανική οικονομία. Ωστόσο, εξήγησε, ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη δραστηριότητα αυτή στο Ιράν.
Ενώ «έχουν δημιουργηθεί αρκετές και μεγάλες, βιομηχανικού τύπου, εγκαταστάσεις εξόρυξης», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και οι αυστηροί κανονισμοί, καθιστούν τον κλάδο λιγότερο ελκυστικό για τους μικρούς επενδυτές.
Πηγή: https://news.bitcoin.com/
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: έλεγχος στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 1.200 δολαρίων ενώ βλέπει ευκαιρίες στη νομιμοποίηση και όχι κινδύνους
Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανία, θα παρακολουθούνται αυστηρά από το κράτος, αν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά για τα fiat χρήματα που συνήθως προτιμούν να χρησιμοποιούν οι εγκληματίες και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι. Η νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα στο Κίεβο, καθώς η κυβέρνηση έχει δείξει να κατανοεί σαφώς, ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.
Ανταλλακτήρια και Τράπεζες για τη συλλογή και διατήρηση δεδομένων των χρηστών
Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δραστηριότητες στα κρυπτονομίσματα και άλλες οντότητες που ασχολούνται με ψηφιακά στοιχεία, θα εξεταστούν και θα ελεγχθούν από τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Oksana Markarova, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.
Όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα αξίας 30.000 hryvnias και πάνω (δηλ. περίπου 1.200 δολάρια), θα υποβληθούν σε κυβερνητική επίβλεψη τόνισε, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους νέους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, οι άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και οι τράπεζες, θα υποχρεωθούν να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να παρέχουν στις Αρχές, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των πελατών τους, τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη, καθώς και την προέλευση των ψηφιακών νομισμάτων κάθε συναλλαγής.
Τα δεδομένα θα συλλέγονται μόνο μία φορά, αν ο χρήστης διεξάγει τον ίδιο τύπο συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Εάν μια συγκεκριμένη συναλλαγή εγείρει υποψίες, ο φορέας εκμετάλλευσης της πλατφόρμας, υποχρεούται να ειδοποιήσει την Υπηρεσία Δημοσιονομικής Παρακολούθησης (SFMS).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
DEUTSCHE BANK: ΤΑ CRYPTO ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΟΤΏΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ, ΤΩΡΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
Οι ερευνητές της Deutsche Bank λένε ότι τα μετρητά δεν θα καταστούν παρωχημένα στο εγγύς μέλλον, ακόμη και με την αυξανόμενη τάση προς τα κρύπτο και άλλες μορφές ψηφιακών νομισμάτων. Σε έκθεση του Ιανουαρίου 2020, που δημοσίευσαν οι ερευνητές της Deutsche Bank, υποστήριξαν ότι παρά τη δημοτικότητα των κρύπτο και τον προφανή πόλεμο στις πληρωμές με μετρητά από ορισμένες χώρες, το τέλος της εποχής μετρητών δεν είναι κοντά.
Ένα απόσπασμα από την έκθεση αναφέρει: Τα μετρητά είναι απίθανο να εξαφανιστούν και μάλιστα σύντομα. Ωστόσο, έχει ξεκινήσει μια πραγματική επανάσταση ψηφιακών πληρωμών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα μετρητά χάνουν έδαφος ως μέθοδος πληρωμής. Πολλές χώρες έχουν πρόσφατα αποσύρει χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, της τάξης των 100 ευρώ και πάνω και εφαρμόζουν πολιτικές που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής, με ψηφιακές λύσεις.
Στην Ασία, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν γίνει ο κανόνας τα τελευταία χρόνια, με τις πλατφόρμες όπως η Alipay και η WeChat να βλέπουν μεγάλους αριθμούς συναλλαγών.
Για την Κίνα, ο πόλεμος στα μετρητά συμπλέει απόλυτα με τις προσπάθειες των Αρχών του Πεκίνου, να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών των πολιτών τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές της Deutsche Bank υποστηρίζουν ότι το τέλος των μετρητών δεν είναι κοντά, καθώς πολλές εκθέσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν μετρητά εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο.
Ακόμα και οι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Warren Buffett, φαίνεται να αυξάνουν τα μετρητά τους. Σύμφωνα με αναφορές στα τέλη του 2019, το Berkshire Hathaway του Buffett, καθόταν σε ένα χρηματικό πακέτο ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστού της εταιρείας από το 2008.
ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Μετά την εμφάνιση του Libra από το Facebook, αρκετές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τους τράπεζες CBDCs).
Την περασμένη εβδομάδα, οι κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ελβετίας συνασπίστηκαν για να σχηματίσουν ένα think tank με θέμα τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την έκδοση CBDC.
Πηγή: https://bitcoinist.com/deutsche-bank-crypto-wont-kill-cash-anytime-soon/