ΠΩΣ Η BLOCKCHAIN ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Αναμφισβήτητα, ο καφές είναι ο βασιλιάς των μη αλκοολούχων ποτών. Τα μεγέθη της βιομηχανίας του καφέ και οι επιχειρηματικές δυνατότητες στον κλάδο, ξεφεύγουν από κάθε άλλο ανταγωνιστή.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι χρήστες του καφέ, καταναλώνουν περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο φλιτζάνια ανά έτος. Ο αριθμός τους είναι καταπληκτικός και σηματοδοτεί τη σημασία αυτής της βιομηχανίας σε μία ποικιλία από εμπλεκόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η εφοδιαστική αλυσίδα στη βιομηχανία του καφέ.

Τα σημαντικά μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία προσφοράς του καφέ στους πελάτες, περιλαμβάνουν τους αγρότες που καλλιεργούν τον καφέ, τους προμηθευτές, διάφορους οργανισμούς και φορείς, τους διανομείς και τους λιανοπωλητές.
Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι σύνθετη και η προσθήκη περισσότερων μεσαζόντων – όπως είναι οι παράγοντες στις περιπτώσεις που το προϊόν εισάγεται ή εξάγεται- καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη τη διαδικασία. Προσθέστε σε αυτό, την αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους των καταναλωτών, προς τις πρακτικές βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης και η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.
Η πιο απογοητευτική πτυχή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι τα περιθώρια κέρδους που λαμβάνουν οι γεωργοί για τον καφέ τους και τώρα, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, σχεδιάζονται μέτρα με τη συνδρομή της τεχνολογίας blockchain.
Γνωρίζουμε καλά τα διάφορα πλεονεκτήματα που προσφέρει η blockchain και ο παγκόσμιος τεχνολογικός γίγαντας, η IBM, κάνει εξαιρετική δουλειά στην ενσωμάτωση της blockchain, ώστε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του καφέ ανά την υφήλιο.

Η Πρωτοβουλία «Thank My Farmer»

Η εταιρεία (ΙΒΜ) συνεργάστηκε με τη Farmer Connect και έφτιαξε μια νέα εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, με την ονομασία «Thank My Farmer». Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή blockchain, βοηθά τους καταναλωτές να ανιχνεύσουν την προέλευση του καφέ, για να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα των σπόρων και το περιβάλλον στο οποίο παράγεται ο καφές. Χρησιμοποιώντας αυτήν την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον αγρότη οικονομικά, μέσω μίας δωρεάς.
Αυτή η πλατφόρμα όχι μόνο βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίσουν την προέλευση του καφέ, αλλά είναι και ένα εργαλείο για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στους παραγωγούς.
Έτσι, χάρις στην μοναδική στο είδος της εφαρμογή της Farmer Connect, παρέχεται διαφάνεια στην ιχνηλασιμότητα του καφέ εφ’ όσον σχεδιάστηκε με τη στενή συνεργασία με αρκετές παγκόσμιες ομοσπονδίες και οργανώσεις παραγωγής καφέ και τα στοιχεία που παρέχει είναι αξιόπιστα. Η πλατφόρμα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain της IBM και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αναμένεται να κάνει θαύματα για ολόκληρη τη βιομηχανία καφέ.
Τα διακριτά χαρακτηριστικά της blockchain, τα οποία περιλαμβάνουν το ανοιχτό βιβλίο και τη μεταβλητότητα, θα βοηθήσουν πολύ στη διασφάλιση της γνησιότητας και της διαφάνειας των δεδομένων που αφορούν ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας καφέ.
Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μοιραστούν σε όλη την αλυσίδα και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
Αυτή η βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα, είναι επίσης πολύ χρήσιμη για τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να γνωρίζουν την κατάσταση, σε πραγματικό χρόνο, των δραστηριοτήτων παραγωγής και μεταφοράς στην αλυσίδα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση της blockchain στη βιομηχανία καφέ, έχει διπλά οφέλη: παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν την πηγή των σπόρων του καφέ τους για να είναι σίγουροι για την ποιότητά του, ενώ επίσης, βοηθά τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας να ελέγξουν την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, όλων των διαφορετικών ενεργειών που συνδέονται με την παραγωγή και τη διανομή του καφέ.
Η blockchain βοηθά επίσης τους αγρότες να λαμβάνουν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους, επιπρόσθετα με τη δημιουργία καναλιών για την καλύτερη ροή των χρημάτων (πληρωμές) αλλά και των πληροφοριών, με πιο αποτελεσματικό και ευνοϊκό τρόπο.

Πηγή: David Cox – 01/02/2020 – https://www.cryptonewsz.com/how-is-blockchain-changing-the-coffee-industry/57727/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.