Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας παρέχουν οι φορείς παρακολούθησης και καταγραφής της αγοράς κρυπτονομισμάτων, υπάρχουν πάνω από 5.000 κρυπτονομίσματα σήμερα και πάνω από 20.000 διαφορετικά είδη αγορών. Το BTC είναι το παλαιότερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα και το μεγαλύτερο μέρος όλων των άλλων, αναφέρονται συνήθως ως «altcoin».
Ο όρος αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα χιλιάδες ενεργά κρυπτονομίσματα, που στοχεύουν να δουλεύουν παράλληλα με το bitcoin ή/και μεταξύ τους ή να ανταγωνίζονται για το ποιο θα κυριαρχήσει.
ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ALTCOIN ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΕΚΘΕΤΙΚΑ
Η δημιουργία του Satoshi υπάρχει πάνω από 11 χρόνια και πλέον υπάρχουν 5.098 εναλλακτικά κρυπτονομίσματα (altcoins) δίπλα στην εφεύρεση του δημιουργού. Οι ιστορικοί της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αποδέχονται σχεδόν καθολικά, το Namecoin ως το πρώτο altcoin ενώ ο όρος «altcoin» φέρεται να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τον developer Andrew Chow.

Το Namecoin πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Απριλίου 2011 και το έργο του στοχεύει στην αποκέντρωση της καταχώρισης τομέα (domain) στο ίντερνετ. Μεταξύ του 2011 και του 2014 – πριν από τη «μόδα» του 2015 – ο ρυθμός των εμφανίσεων Altcoin άρχισε να αναπτύσσεται εκθετικά.
Ακολουθώντας το Namecoin, οι bitcoiners υπήρξαν μάρτυρες της γέννησης του ripple, του litecoin, του peercoin, του feathercoin, του mastercoin, του counterparty και του unobtainium.
Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποίησαν το λογισμικό βάσης του BTC και οι προγραμματιστές τους έχουν αλλάξει μερικές μικρές λεπτομέρειες, π. χ. το einsteinium, το litecoin, το dash, το zcash και το novacoin.
Υπάρχουν επίσης τα forks του Ethereum (ETH), όπως το ubiq, το ethereum classic και το wanchain. Το Bytecoin έχει ένα μοναδικό κώδικα βάσης και έχει επίσης μια πληθώρα από forks, συμπεριλαμβανομένων των monero, boolberry, και electroneum.
Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 5,098 ενεργά altcoins. Αν ενδιαφέρεστε να δείτε ποια είναι, μπορείτε να το κάνετε στη σχετική λίστα του markets.bitcoin.com.
Το Ripple έχει το fork stellar και το NXT έχει forks όπως τα nem, ardor και burst. Αν συνεχίσετε το ταξίδι βαθύτερα στο «λαγούμι* του κουνελιού», θα συναντήσετε επίσης tokens που δημιουργήθηκαν από δίκτυα όπως το Tron, το Bitcoin Cash και το Ethereum, χρησιμοποιώντας token πρότυπα, όπως τα TRC20, SLP ή ERC20.
Ορισμένα fork γεννήθηκαν απευθείας από κώδικα φιλοξενημένο σε τοποθεσίες όπως το Github και μερικά δημιουργούνται από ένα blockchain που διακλαδώνεται σε δύο διαφορετικές αλυσίδες.
Εν ολίγοις, εάν κάποιος πάρει τον αρχικό κώδικα και εκτελέσει το λογισμικό με διαφορετικό τρόπο από τους κύριους κανόνες συναίνεσης, θα περάσει σε ένα νέο σύστημα blockchain.

Ένας αριθμός κρυπτονομισμάτων είναι νεκρά, αλλά αυτό δεν σταματάει τους προγραμματιστές από τη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καλύτερου Bitcoin!
Σήμερα, χιλιάδες ψηφιακών νομισμάτων υπάρχουν συγκεντρωμένα σε ιστότοπους αποτίμησης της αγοράς, όπως το coinmarketcap.com, το markets.bitcoin.com και το messari.io.
Από το σύνολο των κρυπτονομισμάτων που διακινούνται στην ελεύθερη αγορά, η αποτίμηση του συνόλου των 5000, αγγίζει περίπου τα 285 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα (σ.τ.μ. τη στιγμή συγγραφής του άρθρου). Το δίκτυο του BTC κατέχει περίπου το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, με καθαρή αξία στα 183 δισ. Δολάρια.
Ένα ιστορικό στιγμιότυπο του Δεκεμβρίου του 2013 από το coinmarketcap.com, δείχνει ότι τα κορυφαία κρυπτονομίσματα της αγοράς, ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά.
Το BTC είχε αποτίμηση ύψους, μόνο, 13 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2013 και τα υποκείμενα altcoins, ήταν εντελώς διαφορετικά νομίσματα από τον κατάλογο των σημερινών δέκα πρώτων.
- Η πρώτη δεκάδα των τελευταίων μηνών του 2013 περιελάμβανε τα: BTC, LTC, XRP, PPC, NMC, MEC, FTC, WDC, XPM, FRC και NVC.
- Η πρώτη δεκάδα στον κατάλογο, τον Φεβρουάριο του 2020, περιλαμβάνει τα: BTC, ETH, XRP, BCH, BSV, LTC, EOS, USDT, BNB και XTZ.

Αν Satoshi Nakamoto ήταν μια ιδιοφυΐα, οι άνθρωποι πιθανόν αναρωτιούνται, γιατί υπάρχουν τόσες χιλιάδες ψηφιακά tokens στο κρυπτο- οικοσύστημα.
Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι και από πού προέρχονται, αλλά συχνά αναρωτιούνται, γιατί υπάρχουν τα altcoins. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχουν τα altcoins, κυρίως όμως, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν χρειάζονται ειδικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας.
Επίσης, μερικά άτομα ή ομάδες και προγραμματιστές, πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα κρυπτονόμισμα που να ξεπερνά το BTC ή έχουν δημιουργήσει ένα νόμισμα για να προσφέρουν συμβατότητα αλλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά από το BTC.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχουν altcoins και ο κύριος από αυτούς είναι, ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα, χωρίς την άδεια κανενός.
Μερικοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει altcoins για να ανταγωνιστούν το bitcoin και τα έργα τους ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου, περισσότερη αποκέντρωση ή εστιάζουν σε κάτι που το bitcoin δεν μπορεί να κάνει.
Για τις χιλιάδες altcoins που υπάρχουν σήμερα, όλοι οι δημιουργοί τους, θα σας αιτιολογήσουν ακριβώς γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ακόμα ένα κρυπτονόμισμα
Ορισμένα έργα ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καλύτερη ανωνυμία και ορισμένα νομίσματα αποσκοπούν στην εφαρμογή σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως η ψυχαγωγία.
Υπάρχουν ψηφιακά νομίσματα που παρέχουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους tokens και να αναπτύξουν ακόμα και έξυπνες συμβάσεις (smart contracts).
Τα Altcoins υπάρχουν γιατί ο Satoshi δεν μας αποκάλυψε μόνο το Bitcoin, αλλά, ο ανώνυμος δημιουργός, άνοιξε επίσης το κουτί της Πανδώρας για τον κόσμο της τεχνολογίας και της οικονομίας.
Τώρα που το κουτί είναι ανοιχτό, δεν υπάρχει επιστροφή και ούτε φαίνεται ότι ο ρυθμός της έκδοσης Altcoin να επιβραδύνεται σύντομα.
*(σ.τ.μ.) λαγούμι του κουνελιού: μεταφορά, δανεισμένη από το μυθιστόρημα «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λουίς Κάρολ
πηγή:Jamie Redman – 10/02/2020 – https://news.bitcoin.com/altcoins-why-over-5000/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.