ΕΛΒΕΤΟΙ: στροφή στα κρυπτονομίσματα για αποταμίευση, υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Τα κρυπτονομίσματα μετατρέπονται σταδιακά σε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους αποταμιευτές στην Ελβετία, σύμφωνα με νέα έρευνα – δημοσκόπηση. Το φιλικό περιβάλλον για αυτά που επικρατεί στο αλπικό κράτος και η αυξανόμενη ρυθμιστική σαφήνεια, τα καθιστά μια σχετικά εύκολη προσθήκη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Πολλοί Ελβετοί πολίτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να κάνουν τακτικά αποταμίευση, αλλά οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν προσφέρουν πλέον προστασία από τον πληθωρισμό.

Το 13% των νέων Ελβετών, πιστεύουν ότι τα CRYPTO θα είναι πιο σημαντικά στο μέλλον

Εδώ και μερικά χρόνια, τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν έδαφος στην Ελβετία. Η Crypto Valley στο καντόνι του Zug, έχει ήδη προσελκύσει περισσότερες από 800 εταιρείες που δημιουργούν περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας.
Η επέκταση του τομέα της blockchain, με τη διευκόλυνση από πλευράς νομοθεσίας και κανονισμών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις ελβετικές τράπεζες ώστε να συνεργαστούν με τις εταιρείες fintech και να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, στους πελάτες τους.
Η εποπτική αρχή της Ελβετικής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς, ενέκρινε δύο τράπεζες κρυπτονομισμάτων τον περασμένο Αύγουστο.

Η Τράπεζα Migros, με έδρα τη Ζυρίχη, έχει γίνει το πλέον πρόσφατο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα στο πεδίο των συμφερόντων της. Πρόσφατα μάλιστα, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε, σχετικά με τη συμπεριφορά αποταμίευσης διαφόρων ηλικιακών ομάδων, η οποία κατέδειξε την αυξανόμενη δημοτικότητα των αποκεντρωμένων ψηφιακών νομισμάτων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αποθηκεύουν τα κεφάλαια τους σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Η έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο έρευνας Intervista για λογαριασμό της Migros, αποκαλύπτει ότι το 7% των ερωτηθέντων, στις δύο ηλικιακές ομάδες: α) 18 έως 29 ετών και β) 30 έως 55 ετών, κατέχουν τώρα κρυπτονομίσματα.
Επιπλέον, το 13% των νεότερων συμμετεχόντων (ομάδα α), πιστεύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά για αυτούς ή δηλώνουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στον κλάδο μελλοντικά, σε σύγκριση με το 7% της β’ ομάδας που δηλώνει το ίδιο.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές είναι πιο απαισιόδοξοι και παραμένουν επιφυλακτικοί στη νέα αυτή κατηγορία επενδύσεων, όπως αναφέρει η Swissinfo αυτήν την εβδομάδα, με ένα μόνο κλάσμα των ατόμων άνω των 55 ετών (το 0,5%) να αναμένουν ότι τα κρυπτονομίσματα, μακροπρόθεσμα, θα εκτιμηθούν και θα αναπτυχθούν σημαντικά.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, το 1% κατέχει ήδη κρυπτονομίσματα.

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ, ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1.000 ΦΡΑΓΚΑ ΤΟ ΜΗΝΑ

Η Intervista, πραγματοποίησε μία online δημοσκόπηση, με περισσότερους από 1.500 ερωτηθέντες, ηλικίας 18 ετών και άνω, από τις γαλλόφωνες και γερμανόφωνες περιοχές της Ελβετίας, καθώς και από το ιταλόφωνο καντόνι του Ticino.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι Ελβετοί όλων των ηλικιών, είναι καλοί αποταμιευτές. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών και το 80% των ατόμων άνω των 55 ετών, αποταμιεύουν σε τακτική βάση. Αυτό αποτελεί το 88% του ενήλικου Ελβετικού πληθυσμού.
Το 67% των νέων, το 52% των ατόμων ηλικίας 30 έως 55 ετών και το 61% των ατόμων άνω των 55 ετών, αποταμιεύουν ως και 1.000 ελβετικά φράγκα κάθε μήνα.

Η πλειοψηφία των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, επέλεξε να χρησιμοποιήσει λογαριασμούς αποταμιεύσεων ακόμη και για μακροπρόθεσμους σκοπούς και το ένα τρίτο αυτών, διατηρεί πάνω από το 70% των κεφαλαίων του σε τέτοιου τύπου λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι δεν τους προσφέρεται πλέον προστασία έναντι του πληθωρισμού.
Το επιτόκιο που έχει καθορίσει η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, κινείται σε αρνητικό έδαφος εδώ και χρόνια και σήμερα βρίσκεται στο -0,75%. Οι νέοι επικαλούνται δύο βασικούς λόγους για τους οποίους δεν μεταβαίνουν σε επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές: πρώτον ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον χώρο (52%) και δεύτερο ότι διαθέτουν περιορισμένα κεφάλαια (48%).

Επιτόκιο αποταμιεύσεων προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό. Πηγή: Intervista

Πολλοί από τους νέους Ελβετούς, φοβούνται μήπως κάνουν λάθος κίνηση με τις εναλλακτικές επενδύσεις. Η έλλειψη γνώσης θεωρείται ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, από τους ερωτηθέντες ηλικίας 18 έως 29 ετών. Ταυτόχρονα, αυτή η ηλικιακή ομάδα, είναι αρκετά ανοιχτή στο να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και να καλύψει αυτό το κενό, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.
Το 41% εξ αυτών, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα οικονομικά και τα επενδυτικά θέματα, σε σύγκριση με το 37% στην ηλικιακή ομάδα των 30 έως 55 ετών και το 32% στις ηλικιακές ομάδες άνω των 55 ετών.
Η περιέργεια είναι αυτό που οδήγησε πολλούς στην ανακάλυψη του Bitcoin, και αυτό ανοίγει μια άλλη ευκαιρία για τα κρυπτονομίσματα, να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές, ειδικά μεταξύ της νέας γενιάς στην Ελβετία.

Πηγή: Lubomir Tassev – 19/02/2020 – https://news.bitcoin.com/swiss-savers-view-cryptocurrencies-as-option/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.