«Τα κρύπτο μπορεί να σκοτώσουν το τραπεζικό δανεισμό», σύμφωνα με τον υποδιοικητή της τράπεζας της Αγγλίας

Σε μία οικονομία των κρυπτονομισμάτων, η παροχή πίστωσης μέσω του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να εξαφανιστεί, προειδοποίησε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Jon Cunliffe.
Αυτό θα ήταν μια αλλαγή με «βαθιές οικονομικές συνέπειες», πρόσθεσε, τονίζοντας τους κινδύνους από το Libra του Facebook και από τα παγκόσμια σταθερά κρυπτονομίσματα, τα stablecoins.

‘οικονομικεσ επιπτωσεισ εισ βαθοσ’

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Jon Cunliffe, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι τραπεζικοί δανεισμοί θα μπορούσαν να στεγνώσουν σε μία οικονομία των κρυπτονομισμάτων. Σε ομιλία του στο London School of Economics, εξήγησε ότι υπάρχει ένα «νέο κύμα τεχνολογικής ανάπτυξης που επιτρέπει τη συναλλακτική χρήση χρημάτων, όχι κάποιας κεντρικής ή εμπορικής τράπεζας, αλλά μάλλον μιας νέας μορφής περιουσιακού στοιχείου, αποκαλούμενης κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο.’

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Jon Cunliffe, πιστεύει ότι η οικονομία των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να στεγνώσει τον τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Cunliffe, ο οποίος διετέλεσε ως ο Βρετανός απεσταλμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε αναφερόμενος στα stablecoins: «Υπάρχει σίγουρα η δυνατότητα με τα stablecoins, που συνδέονται με πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να καταστεί κυρίαρχη τάση για τους ανθρώπους να μεταφέρουν τα χρήματά τους, όλα ή μερικά από αυτά, από τους τρέχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς στα «πορτοφόλια» που παρέχονται από μη τραπεζικά ιδρύματα», ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, υπεύθυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προσθέτοντας:
Σε έναν τέτοιο κόσμο και ανάλογα με το πώς και εάν τα stablecoins υποστηρίχθηκαν από άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, η παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία, μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσε να γίνει ασθενέστερη ή και να εξαφανιστεί. Αυτή θα ήταν μια αλλαγή με βαθιές οικονομικές συνέπειες.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ LIBRA ΤΟΥ Facebook ΚΑΙ ΤΑ Stablecoins

Η Τράπεζα της Αγγλίας, έχει ήδη προειδοποιήσει για το Libra και άλλους νέους τρόπους πληρωμής, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά προτού τους δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη του κ. Cunliffe στο Reuters, «οι Αρχές χρειάστηκε να εξασφαλίσουν ότι το οποιοδήποτε stablecoins που χρησιμοποιείται ως χρήμα θα πληροί τα πρότυπα που εφαρμόζονται στα χρήματα των εμπορικών τραπεζών και θα έχει περάσει άλλες δοκιμές σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός, η προστασία των δεδομένων και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το Libra. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί οικονομικών της G20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, εξέδωσαν δήλωση μετά την πρώτη τους συνάντηση για το τρέχον έτος, σχετικά με τα stablecoins. «Επαναλαμβάνουμε τη δήλωσή μας του Οκτωβρίου του 2019, σχετικά με τα λεγόμενα «παγκόσμια stablecoins» και άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις, ότι οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται καταλλήλως, πριν αρχίσουν να λειτουργούν και την υποστήριξη μας στις προσπάθειες του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε σχέση με αυτές τις ρυθμίσεις«, αναφέρει η δήλωση.
Τα παγκόσμια stablecoins είναι stablecoins που έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν από την ημέρα της εμφάνισής τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες προειδοποίησαν επανειλημμένα για τους κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει το Libra του Facebook.

Η Τράπεζα Διεθνούς Διακανονισμού (BIS), δημοσίευσε τον περασμένο Οκτώβριο ένα ερευνητικό έγγραφο μία ομάδας εργασίας που σύστησε η G7, με τίτλο «Διερεύνηση των επιπτώσεων των παγκόσμιων stablecoins». Στο έγγραφο επισημαίνεται πώς αυτά τα νομίσματα, θα μπορούσαν να «αυξήσουν τις ευπάθειες στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα» μέσω διαφόρων καναλιών.

Πρώτον, το έγγραφο υποδεικνύει ότι οι καταθέσεις λιανικής των τραπεζών ενδέχεται να μειωθούν, εάν οι χρήστες, μόνιμα σε παγκόσμια κλίμακα, διατηρούν stablecoins σε «κάποιου τύπου» καταθετικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από πιο δαπανηρές και ασταθείς πηγές χρηματοδότησης.
Δεύτερον, η «εύκολη διαθεσιμότητα των stablecoins μπορεί να επιδεινώσει το κύμα φυγής (των καταθετών) από τις τράπεζες, σε περιόδους κατά τις οποίες η εμπιστοσύνη σε μία ή περισσότερες τράπεζες δέχεται πλήγματα», αναφέρει η έκθεση.
«Τρίτον, εάν οι νέοι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στο παγκόσμιο οικοσύστημα stablecoins, καταλάβουν ένα σημαντικό τμήμα της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας διαμεσολάβησης, αυτό θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την κερδοφορία των τραπεζών, ενδεχομένως να οδηγήσει τις τράπεζες να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους ή να συνάψουν συμβάσεις χορήγησης πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Πηγή:Kevin Helms – 29/02/2020 – https://news.bitcoin.com/cryptocurrency-bank-lending/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.