DCA: η «βαρετή» λογική επένδυση σε Bitcoin, που θα μπορούσε να διπλασιάσει τα χρήματά σας σε 2,5 χρόνια

Το Dollar Cost Averaging (DCA)* ως μέθοδος επένδυσης σε κρυπτονομίσματα μπορεί να μην είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να κερδοσκοπήσει κανείς στην τιμή του bitcoin, αλλά είναι ένας από τους πιο συνετούς, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.
Χρησιμοποιώντας έναν απλό online υπολογιστή DCA, μπορείτε να επιλέξετε ένα σχέδιο αγοράς μικρών ποσοτήτων bitcoin σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενώ η τεχνική αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε κάποιες ευκαιρίες αγοράς όταν η τιμή είναι στα κάτω της, αλλά σας προστατεύει από την καταναγκαστική αγορά FOMO* κατά τη διάρκεια των κορυφώσεων της τιμής. Ουσιαστικά στηρίζεται στον αρχαίο μύθο του Αισώπου, με τον λαγό και τη χελώνα!

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ DCA

«Το DCA (μετ. μέσος όρος κόστους του δολαρίου), μπορεί να μην είναι η πιο «σέξι» επένδυση… αλλά θα μπορούσε να είναι το πιο δυνατό πράγμα που διαβάσατε, ΑΝ την εφαρμόσετε» δηλώνει ο χρήστης της μεθόδου ManLikeAJ, σε μία πρόσφατη ανάρτησή του στο read.cash, με τίτλο: Dollar Cost Averaging – The Most Underrated Approach to Investing.

Η βασική ιδέα του DCA είναι να χαλιναγωγήσει την «εκ φύσεως» σχεδόν επιθυμία του ανθρώπου να πλουτίσει σε μία νύχτα και να τον οδηγήσει σε μια πιο μετρημένη προσέγγιση. Δεν λείπουν οι άνθρωποι στο χώρο, που έχουν δει τις αγορές στην κορυφή και αγόρασαν σχεδόν από ψυχαναγκασμό και στη συνέχεια γύριζαν δεξιά και αριστερά για να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κρυπτο-αποθεμάτων τους, όταν οι τιμές άρχιζαν να διανύουν περίοδο διόρθωσης.
Αντ ‘αυτού, επενδύοντας μικρά, εφικτά ποσά μακροπρόθεσμα, τα χτυπήματα τείνουν να εξομαλύνονται. Και σε πολλές περιπτώσεις, η μέθοδος βάζει τους «επενδυτές χελώνα» πολύ πιο μπροστά σε κέρδη από τους «επενδυτές λαγούς».

dcabtc.com

Το Dcabtc.com παρέχει μια ωραία μικρή πηγή για τον υπολογισμό (σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα των τιμών) του ποσού που θα μπορούσατε να κερδίσετε εάν αξιοποιούσατε το DCA στις επενδύσεις σε BTC.
Για παράδειγμα, η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι κάποιος που ξεκίνησε να επενδύει 10 δολάρια την εβδομάδα πριν από τρία χρόνια και συνέχισε να το κάνει αυτό κάθε εβδομάδα για τα τρία αυτά χρόνια, θα έχει υπερδιπλασιάσει την επένδυσή του μέχρι το τέλος της περιόδου, με κέρδος 119,49%. Αυτό σημαίνει ότι σε 2,5 χρόνια κάποιος θα μπορούσε να δει τα 1,500 δολάρια του να γίνονται 3,000, με βάση τις τιμές της αγοράς αυτού του διαστήματος.

Είναι γεγονός οτι αυτό δεν μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο τα τρελά κέρδη του BTC, από τις τούρμπο- αγορές με τις πιστωτικές κάρτες που έλαβαν χώρα το 2017, αλλά ο επενδυτής πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να πουλήσει και το τελευταίο σατόσι του για να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος όταν έλθουν οι ισχνές αγελάδες…

ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ή ΠΑΙΓΝΙΑ ΤΥΧΑΙΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ?

Όπως λέει ο ManLikeAJ: Εγώ ο ίδιος υπερεκτίμησα τον εαυτό μου στο παρελθόν, έχασα τη δουλειά μου και έπειτα έπρεπε να πουλήσω και το τελευταίο BCH μου, για να επιβιώσω. Δεν θέλω ποτέ να το ζήσω πάλι και έτσι προσπαθώ να παραμείνω πειθαρχημένος, με ένα μικρό ποσό που ξέρω ότι δεν θα μου λείψει και να μην προχωρήσω σε συναισθηματικές αγορές όταν οι τιμές ταλαντεύονται.

Το Dcabtc.com παρουσιάζει ένα σενάριο, όπου δύο χαρακτήρες, ο John και η Alice, αποφασίζουν να επενδύσουν χρησιμοποιώντας μεθόδους μη DCA και DCA, αντίστοιχα. Ο John αγοράζει 5.000 δολάρια σε BTC την 1η Ιανουαρίου 2018, όλα με μία κίνηση. Η τιμή εκείνη τη στιγμή, ήταν 13.800 δολάρια, οπότε καταλήγει να κατέχει 0.362 BTC.
Η Alice, αντί να επενδύσει ολόκληρο το ποσό εκείνη την ημέρα, αποφασίζει να αγοράζει 500 δολάρια κάθε μήνα, για 10 μήνες. Δέκα μήνες αργότερα, η Alice κατέχει 0,61 BTC. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από του John, παρόλο που και οι δύο επενδύουν το ίδιο ποσό.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το DCA, αλλά ο κύριος παράγοντας που υπογραμμίζεται από τους υποστηρικτές του, είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος, δεν υπάρχει τελικά κανένας τρόπος να προβλεφθούν οι αγορές, οι οποίες υπόκεινται σε κάθε είδους μεταβλητές.
Αν και μερικά ωραία κατώτατα όρια θα μπορούσαν να χαθούν με τη μέθοδο αυτή, ωστόσο, μερικές περιπτώσεις αγοράς σε πολύ υψηλή τιμή μπορούν να χαθούν επίσης περιορίζοντας τις απώλειες.
Όταν το BTC εξετάζεται από μια επαρκή απόσταση, η μέση τάση είναι πολύ θετική, οπότε μπορούν να επωφεληθούν οι τακτικές και λελογισμένες επενδύσεις.
Το DCA δεν αποκλείει την αξιοποίηση της τεχνικής ανάλυσης, όπως επισημαίνει το dcabtc.com: Αν έχετε κάποια εμπειρία συναλλαγών, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση της στρατηγικής σας στο DCA, κάνοντας χρήση κάποιων απλών εργαλείων. Αν επιλέξετε αυτή τη διαδρομή, θα αγοράζετε Bitcoin κάθε φορά που ένα σύνολο απλών εργαλείων τεχνικής ανάλυσης, σας δίνει ένα σήμα, αντί για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

ROI τριών διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση για διάστημα τριών ετών, με μόχλευση DCA. Πηγή: dcabtc.com

DCA ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Ή ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Το Dcabtc.com παρουσιάζει μια ωραία επιλογή σύγκρισης των κερδών με τη χρήση DCA στο bitcoin και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία από ένα επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο και μια επενδυτική στρατηγική. Η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι στο διάστημα που επιλέχθηκε, το BTC ήταν η επένδυση με τις καλύτερες επιδόσεις, με περίπου ROI 119%. Ο χρυσός απέδωσε κέρδος περίπου 25% και το USD περίπου 18%.

Ακόμη και για τα κρύπτο που δεν έχουν ακόμα το ιστορικό ROI του πυρηνικού bitcoin, το DCA μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του επενδυτή.
Για παράδειγμα, πολλοί βλέπουν αξία στο δίκτυο Bitcoin Cash λόγω των χαμηλών αμοιβών, της ενεργητικής ανάπτυξης και της ισχυρής κοινότητας, η οποία στοχεύει να παραμείνει στο αρχικό ηθικό πιστεύω του bitcoin, δηλ. της οικονομικής ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους.
Σε περίπτωση που οι BCH haters αποδειχθούν σωστοί και δεις ολόκληρη τη δεξαμενή να αδειάζει κάποια μέρα, το DCA θα μπορούσε να μετριάσει τις απώλειες από αγορές σε υψηλές τιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επένδυσης, για τους υποστηρικτές του BCH.
Αντίθετα, εάν η αφήγηση «κράτα και μην ξοδεύεις» των maximalists δεν καταλήξει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο προϊόν αξίας, το DCA σε συνδυασμό με τις έξυπνες αποσύρσεις, θα μπορούσε να βάλει ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Επειδή η επένδυση συνεπάγεται πάντοτε κινδύνους (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε κυβερνητικό fiat χρήμα), το DCA δεν είναι μια μαγική σφαίρα, αλλά μια γενικά συνετή προσέγγιση του κινδύνου που ένας επενδυτής έχει ήδη θεωρήσει χρήσιμο και αποφάσισε να πάρει.
Έτσι, για τους παίκτες εκεί έξω, μη φοβάστε, θα μπορούσατε ακόμα να τα χάσετε ή να τα κερδίσετε όλα, απλώς λίγο πιο αργά.

πηγή: https://news.bitcoin.com/dca-bitcoin-investment-double/

*FOMO: Φόβος της απώλειας. Οι επενδυτές με την FOMO αγοράζουν κρυπτονομίσματα (συναισθηματικά και όχι λογικά) υπό το φόβο μήπως χάσουν ευκαιρίες για κέρδη.

*Dollar Cost Averaging (DCA): μετ. Φέρνοντας το κόστος σε δολάρια στο μέσο όρο


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.