Η Boeing χρησιμοποεί Blockchain

H Βoeing ξεκίνησε συνεργασία με τον πολυεθνικό αεροδιαστημικό όμιλο Honeywell, ώστε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα GoDirect, για την παρακολούθηση και την πώληση εξαρτημάτων αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε στο Διεθνές Forum Hyperledger 2020, στην Αριζόνα. H Boeing, πρόσθεσε εξαρτήματα και τμήματα αεροσκαφών, αξίας άνω του ενός δισεκατομμύριου δολαρίων, στην GoDirect Trade, την blockchain πλατφόρμα εφοδιαστικής αλυσίδας της Honeywell.
Η πλατφόρμα αυτή σχεδιάστηκε από την Honeywell με σκοπό τον εντοπισμό της προέλευσης των εξαρτημάτων και την εξασφάλιση ότι συμμορφώνονται με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα ασφαλείας.

Η Lisa Butters, γενική διευθύντρια της Honeywell, δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η συνεργασία των δύο εταιρειών και η Boeing ¨φόρτωσε¨ τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα της, απευθείας στο marketplace της GoDirect Trade. Η DLT πλατφόρμα συνδέει τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ένα ενιαίο βιβλίο συναλλαγών, όπου με διαφάνεια, παρακολουθούνται συνεχώς οι κινήσεις των τμημάτων των αεροσκαφών.

Τα μέρη των αεροσκαφών τυπικά πρέπει να διαθέτουν «πιστοποιητικά γέννησης» (birth certificates) και έγγραφα ποιότητας, που θα πιστοποιούν τον αρχικό τους κατασκευαστή και την τρέχουσα συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας. Η μεταφορά αυτών των εγγράφων είναι μια επιπρόσθετη εργασία, αφού πρέπει η μετακίνηση τους να είναι ¨φυσική¨, από τον έναν τόπο στον άλλον, για να εισαχθούν στον λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη. Η ηλεκτρονική μεταφορά τους θεωρείται ως τώρα σχεδόν αδύνατη, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να πλαστογραφηθούν.

H τεχνολογία blockchain επιλύει αυτό το πρόβλημα. Η πλατφόρμα GoDirect περιλαμβάνει μια εξατομικευμένη έκδοση του Hyperledger Fabric’s (open-source κώδικα), που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια.
Κάθε λίστα συνδέεται με εικόνες του τμήματος του αεροσκάφους που προσφέρεται προς πώληση και τα αντίστοιχα έγγραφα. Ο αγοραστής μπορεί να ελέγχει την προέλευση των ανταλλακτικών αλλά και να είναι σίγουρος ότι τα έγγραφα δεν είναι πλαστά. Αν υπολογίσει κανείς ότι, τυπικά, τα τμήματα των αεροσκαφών μεταπωλούνται ως και 4 φορές προτού τεθούν εκτός λειτουργίας, καταλαβαίνει τα οφέλη που προσφέρει η blockchain για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των σχετικών εγγράφων.

«Ως σήμερα», δήλωσε η Lisa Butters, «μόλις το 3% των – αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- μεταχειρισμένων τμημάτων αεροσκαφών, που πωλούνται ετησίως, γίνεται online. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει.» Στο πρώτο έτος λειτουργίας της, η GoDirect Trade έχει περίπου 6.500 εγγεγραμμένους χρήστες, που αντιπροσωπεύουν 2.400 εταιρείες και διευκόλυνε πωλήσεις 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα στο 2020, η Butters αναμένει ότι η πλατφόρμα θα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις 25 εκατομμυρίων δολαρίων, 100 εκατομμύρια ως το 2021 και 1 δισεκατομμύριο ως το 2022.

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/michaeldelcastillo/2020/03/07/honeywell-is-now-tracking-1-billion-in-boeing-parts-on-a-blockchain/?fbclid=IwAR1DH9oLCcbbqePLapHB4TD6iXK2zNLCDIzPSGQ5f6CqePahyR7F9iDzQXg#5bca350978bf


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.