Είναι η ελεύθερη πτώση της χρηματοπιστωτικής αγοράς το σκάσιμο της φούσκας του χρέους των τελευταίων 50 ετών?

Οι χρηματοπιστωτικές και οι κρυπτο αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς ο πανικός του Coronavirus εντείνεται και οι επενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους.
Κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, φαίνεται πώς ίσως να είναι μια επική φούσκα χρέους που αρχίζει να ξεφουσκώνει. Δύο δεκαετίες βετεράνος της Wall Street και Διευθύνων Σύμβουλος της AvantiBT, η Caitlin Long, ρίχνει μια ματιά σ’ αυτή τη μεγαλύτερη εικόνα, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την τρέχουσα μακροοικονομική κατάρρευση.

Caitlin Long @CaitlinLong (14/03/2020·Twitter Web App)

«Η έκρηξη του Covid-19 έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές που έχουν εκκαθαρίσει τις θέσεις τους υπέρ των σκληρών μετρητών, που είναι πάντα προτιμότερα από άλλα περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους ακραίων συγκρούσεων. Οι αγορές ψηφιακών στοιχείων έχουν πέσει σχεδόν κατά 40% μόνο αυτό το μήνα και οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, όπως η S&P500, έπεσαν κατά 26%, σε σχέση με την ίδια ημέρα του προηγούμενου μήνα.»

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ… ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ

Οι αγορές έχουν καταρρεύσει και άλλες φορές και κάθε φορά υπήρχε αρκετή ικανότητα ισολογισμού για να αναπληρωθεί εκ νέου το σύστημα, προσθέτοντας περισσότερο χρέος σε αυτό, σύμφωνα με την Long.
Προσθέτει δε, ότι ο δυτικός κόσμος έχει δημιουργήσει μια φούσκα χρέους εκπληκτικών αναλογιών τα τελευταία 50 χρόνια, που τώρα ξεφουσκώνει, όπως προσπάθησε να κάνει και το 2008 ή και κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια.
Τα περιουσιακά στοιχεία που εξακολουθούσαν να υφίστανται, δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί με χρέη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες ήταν φερέγγυες και γι ‘αυτό συνέχισαν να έχουν αξία τα fiat νομίσματά τους.

Το χρέος έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Όταν το χρέος επεκτείνεται, αυξάνεται η ρευστότητα, η οποία σε μεγάλο βαθμό αυξάνει τις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Συχνά αναφέρεται, εδώ και πολύ καιρό, ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση της πίστωσης, δημιουργώντας νέο χρέος, μέσω νομισματικών κινήτρων για να γεμίσουν την τρύπα.

Σύμφωνα με την Long:
Αυτό που πραγματικά κάνουν, είναι η ανατροφοδότηση του χρέους, δημιουργώντας νέο δημόσιο χρέος, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τη διόρθωση των χρηματοοικονομικών στοιχείων, που αναπόφευκτα συνοδεύει τη συρρίκνωση των πιστώσεων (γνωστή και ως αποπληθωρισμός του χρέους). Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει τώρα.

Οι αριθμοί, τα δεδομένα της αγοράς αλλά και η πρόσφατη πολιτική της FED, όπως η πτώση των επιτοκίων στο μηδέν την Κυριακή, στηρίζουν αυτή τη θεωρία μιας τεράστιας, υπό κατάρρευση, φούσκας χρέους.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ Bitcoin?

Σε αντίθεση με τις ελπίδες για ένα ασφαλές καταφύγιο, το Bitcoin συνετρίβη μαζί με τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου, με μαζικές πωλήσεις που οδήγησαν στη χαμηλότερη τιμή μίας περιόδου περίπου δώδεκα μηνών.

Ο αναλυτής του χώρου, ο PlanB (PlanB@100trillionUSD) , σχολίασε σε απάντησή του στο παραπάνω tweet της Caitlin Long, ότι:

«Το BTC μπορεί να γίνει το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει ακόμη υποθηκευθεί, προσθέτοντας ότι, όλη αυτή η μόχλευση / χρέος έχει εκκαθαριστεί από την πτώση, όλα τα μοχλευμένα χρέη έχουν ρευστοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν εδώ (ενν. στα κρυπτονομίσματα) «διακόπτες του κυκλώματος». Αντίθετα από τις χρηματιστηριακές αγορές, δεν υπάρχουν επαναγορές μετοχών και καμία διάσωση, οπότε το σύστημα αυτοκαθαρίζεται, πράγμα που είναι καλό.
Σε αντίθεση με το χρήμα fiat, το οποίο είναι ουσιαστικά το χρέος της κεντρικής τράπεζας, το Bitcoin δεν είναι το χρέος κανενός, καθώς είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στον κομιστή του, όπως ο χρυσός. «

Προς το παρόν πάντως, το BTC και τα κρυπτονομίσματα συμπεριφέρονται σαν τις μετοχές εν μέσω του εντεινόμενου πανικού και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει μέχρι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον Covid-19.

πηγή: Martin Young – 17/03/2020 – https://micky.com.au/how-financial-market-free-fall-could-be-a-50-year-debt-bubble-burst/Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.