Ο χρυσος και το Bitcoin δοκιμάζονται, ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να εξουδετερώσουν την κατατρόπωση των χρηματαγορών

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προετοιμάζονται για το χειρότερο, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει την ισορροπία της τις τελευταίες επτά ημέρες.
Στις 11 Μαρτίου, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,25%. Εν τω μεταξύ, οι τραπεζίτες της Wall Street και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο και μερικοί κερδοσκόποι αναμένουν πτώση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες κατηγορούνται ότι καταστρέφουν πρόωρα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής τους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, αποφάσισε στις 12 Μαρτίου να μην μειώσει τα επιτόκια. Στις τιμές του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων, έχει επίσης ασκηθεί έντονη πίεση, για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ, Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Ήταν μια κακή εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς το ξέσπασμα του coronavirus δημιούργησε πολύ φόβο και πωλήσεις πανικού. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των Η.Π.Α. έχασαν πολύ σε αξία και οι αγορές της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Ασίας αισθάνθηκαν το κύμα της οικονομικής καταιγίδας.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average, μειώθηκε πάνω από 2.300 μονάδες (σημ. το χρόνο δημοσίευσης του άρθρου), δηλαδή υπέστη τη χειρότερη πτώση από το 1987.
Την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να ακολουθήσει την κίνηση της Federal Reserve και να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 bps . Η τράπεζα έχει τώρα επιτόκιο 0,25% ενώ αμέσως μετά τη μείωση του επιτοκίου, η βρετανική λίρα έπληξε το αμερικανικό δολάριο.

Gold and Bitcoin Markets Tested, While Central Banks Try to Quell Stock Market Rout
Ο διοικητής της Bank of England (BoE), Mark Carney, μείωσε το βασικό επιτόκιο της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης την 11η Μαρτίου, εκφράζοντας ανησυχίες για την απειλή του κορωναϊού. Η BoE έχει τώρα ποσοστό 0,25%.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν παρόμοια με την εκείνη που είχε η μείωση του επιτοκίου της Fed στις αγορές των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να απευθυνθεί στο κοινό και να εξηγήσει ότι η τράπεζα θα προσφέρει φθηνά δάνεια στις τράπεζες, ως μορφή τόνωσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Fed και την BoE, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, αποφάσισε να μην μειώσει τα επιτόκια.

Gold and Bitcoin Markets Tested, While Central Banks Try to Quell Stock Market Rout

Είναι πιθανό η ΕΚΤ να υπαναχώρησε, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που είχαν οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διάφοροι οικονομολόγοι πιστεύουν επίσης, ότι οι κεντρικές τράπεζες απλώς ξεμένουν από μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Ο οικονομολόγος της Wall Street, Henry Kaufman, ο οποίος αποκαλείται και με το εύγλωττο παρατσούκλι «Dr. Doom», δήλωσε στον Τύπο ότι κατά τη γνώμη του, οι κεντρικές τράπεζες εξαντλούνται από πυρομαχικά στη μάχη ενάντια σε μία βαθιά ύφεση.
Ο 92χρονος, πρώην οικονομολόγος του Salomon Brothers, είναι γνωστός για την πρόβλεψη οικονομικών γεγονότων σε όλη τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Ο Kaufman αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες περικοπές των επιτοκίων που εφαρμόζει η Fed και η BoE «δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση

Erik Voorhees✔ @ ErikVoorhees How long until The Fed is literally printing toilet paper to help alleviate the crisis? (μετ. για πόσο καιρό ακόμα η Fed θα τυπώνει, στην κυριολεξία, κ@λοχαρτο, για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης;)
1,087 Twitter Ads info and privacy 283 people are talking about this

Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Trump, χαρακτήρισε την πρόσφατη κίνηση της Fed «αξιολύπητη» και ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι καλύτερο: Η αξιοθρήνητη και αργή κίνηση της Federal Reserve, με επικεφαλής τον Τζέι Πάουελ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα και τα μείωσε πολύ αργά.. θα έπρεπε να είχε μειώσει το επιτόκιο της Fed μας, στα επίπεδα των ανταγωνιστικών για μας χωρών«, δηλώνει ο Trump με ένα tweet.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μ.β., το τέλος της ανόδου για την S&P’S, μείωση των επιτοκίων της PBOC και υποχώρηση για την ιταλική αγορά ακινήτων.

Η Goldman Sachs λοιπόν, βλέπει σύντομα μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ επισήμανε επίσης πρόσφατα, ότι αναμένει πτωτική πορεία για την αγορά S&P, μετά από 11 χρόνια.
Στην Ιταλία, όπου η έκρηξη του κορωνοϊού έχει κλειδώσει ολόκληρη τη χώρα, η υπουργός Οικονομίας, κα. Laura Castelli, δήλωσε στους δημοσιογράφους του BBC, ότι οι πληρωμές των δόσεων των στεγαστικών δανείων, θα ανασταλούν σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σκοπεύει επίσης να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, δήλωσε στους επενδυτές την Πέμπτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura, Ting Lu. «Χωρίς εξαίρεση, αυτές οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, θα εφαρμοστούν σχεδόν αμέσως από την Τράπεζα της Κίνας, οπότε αναμένουμε από τη PBoC να ανακοινώσει μια στοχοθετημένη περικοπή RRR τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως πριν ή κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου»

ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

Η ιαπωνική οικονομία επίσης αισθάνεται την πίεση του πληθωρισμού και οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού εξαπλώνονται. σε αρκετές αναφορές σημειώνεται ότι οι γιαπωνέζοι γραφειοκράτες πιέζουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια και να αυξήσει τα κίνητρα, αλλά οι επιλογές πολιτικής έχουν περιοριστεί.
Όπως και αρκετές κεντρικές τράπεζες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της BoJ εισήγαγαν ένα σημαντικό αριθμό πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης.

Gold and Bitcoin Markets Tested, While Central Banks Try to Quell Stock Market Rout

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Τόκιο είδαν σημαντικές απώλειες όλη την εβδομάδα, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει κλιμακούμενους φόβους για το κορωνοϊό. Τη Δευτέρα, ο δείκτης Nikkei κατέληξε σε χαμηλό 14μηνου, με τιμές που είχαν να εμφανιστούν από το 2016.
Μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά και το ρούβλι μειώθηκαν επίσης εκθετικά. Το ρούβλι έπεσε κατά 4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και ο δείκτης Moex μειώθηκε κατά 6%. Ο δείκτης RTS της Ρωσίας, υποχώρησε κατά 1.000 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια.


Andreas  ✔@aantonop

Boeing is probably going to be one of the first «too big to fail» corporations that will require us to embrace corporate socialism with a bailout. It will be presented as an «emergency» and it will be 100% bipartisan.
The bailouts are coming again. They won’t come for you.1,910Twitter – 576 people are talking about this

μετ.: Η Boeing πιθανότατα πρόκειται να είναι μία από τις πρώτες εταιρείες «πολύ μεγάλες για πέσουν» που θα απαιτήσουν από εμάς να αγκαλιάσουμε τον εταιρικό σοσιαλισμό, με ένα bailout. Θα παρουσιαστεί ως «έκτακτη ανάγκη» και θα είναι 100% διμερές. Τα bailouts (διασώσεις με δημόσιο χρήμα) έρχονται και πάλι. Δεν θα έρθουν για σένα. (Ανδρέας Αντωνόπουλος στο Twitter)

Είναι το Bitcoin μία επένδυση ρίσκου ή ένα απόθεμα αξίας σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας;

Μέσα σε όλη την τρέλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, δηλαδή πάνω από 5.000 νομίσματα, έχασε 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις ημέρες.
Οι τιμές του BTC σημείωσαν πτώση πάνω από 20% σε ένα 24ωρο και μειώθηκαν κάτω από το ορόσημο των 6.000 στις 12 Μαρτίου.
Η πτώση από τα 9.100 δολ. σε λιγότερο από 6.000, μέσα σε λίγες μέρες, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία όσων πιστεύουν ότι το BTC είναι ένα απόθεμα αξίας (SoV).

Η συζήτηση για το SoV έχει γίνει δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα φόρουμ που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες ημέρες και οι υπέρμαχοι του SoV, ήταν λιγομίλητοι.
«Τόσο κράτησε η άποψη για το bitcoin ότι είναι ένα ασφαλές επενδυτικό στοιχείο» έγραψε σε ένα tweet, ο David Pinski. «Φαίνεται ότι τα σκληρά νομίσματα που ονομάζονται fiat, εξακολουθούν να είναι βασιλιάδες. Ακόμη και το σύνολο των κρυπτονομισμάτων. Σκαλίστε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ο Pinski.
«Τα μετρητά μοιάζουν με το ασφαλές καταφύγιο σήμερα«, γράφει ο λογαριασμός Twitter του Moneypages. «Χρυσός κάτω ~ 5%, Bitcoin κάτω ~ 22%. Αυτό θα είναι μια δοκιμή για τα κρυπτο και τον ισχυρισμό τους ότι είναι ένα στοιχείο αξίας αποθήκευσης «

Από την άλλη, ο Barry Silbert✔@barrysilbert, απαντά επίσης με ένα tweet: Αγοράζω. Γι αυτό εφευρέθηκε το bitcoin
I’m buying. This is why bitcoin was invented Twitter – 980 people are talking about this

Σίγουρα, αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τρέχουσα οικονομική καταιγίδα θα είναι μια πραγματική δοκιμή για το bitcoin.
«Θέλετε να μάθετε πως θα φαινόταν η χρηματιστηριακή αγορά χωρίς τα limit down και τους διακόπτες κυκλώματος και το κουδούνι κλεισίματος της συνεδρίασης; Πάτε να δείτε το bitcoin αυτή τη στιγμή», έγραψε σε ένα tweet ο συντάκτης της Wall Street Journal, Paul Vigna, την Πέμπτη.
Κάποιος ρώτησε τον Vigna εάν θεωρεί ότι είναι «ενδιαφέρον που οι αγορές των κρυπτο ευθυγραμμίζονται με τις παραδοσιακές αγορές, έστω και καθ’ υπερβολή;»

Ο Vigna απάντησε: If bitcoin was really aligned [with] traditional markets, it would have sold off like this much sooner. As the riskiest asset, bitcoin would’ve been the first to go. Just my opinion.
(μετ. Αν το bitcoin ήταν πραγματικά ευθυγραμμισμένο [με] τις παραδοσιακές αγορές, θα είχε ξεπουληθεί πολύ νωρίτερα. Ως το πιο επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο, το bitcoin θα ήταν το πρώτο που θα πήγαινε. Απλά η γνώμη μου.)

Άλλοι άνθρωποι πιστεύουν ειλικρινά ότι το BTC είναι το καλύτερο στοιχείο αξίας αποθήκευσης, διότι παρά την οπισθοχώρηση των τιμών, εξακολουθεί να τα καταφέρνει αξιοσημείωτα καλά.
«Εάν είχατε αγοράσει το bitcoin ακριβώς πριν από 1 χρόνο, με τιμή 3.779, θα φτάνατε στο 96% πάνω, σε δολάρια», σχολίασε ο Crypto Mad Max.
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Upload, Kim Dotcom, εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του, τα κρυπτονομίσματα χρειάζονται περισσότερους χρήστες, σε αντίθεση με μια πληθώρα κερδοσκόπων: Οι θεσμικοί επενδυτές αποχωρούν από το Bitcoin. Αυτό είναι καλό. Τα Crypto χρειάζονται περισσότερους χρήστες, όχι περισσότερους κερδοσκόπους.
Η μαζική χρήση επιταχύνεται από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, τα Crypto χρειάζονται πιο εύχρηστες και ασφαλείς εφαρμογές, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν για πραγματικά πράγματα σε πραγματικό χρόνο, με χαμηλά τέλη «, ανέφερε ο Dotcom την Πέμπτη.

«Gold Doesn’t Hold» – ΜΕ ΤΙς ΤΙΜΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ 1.600 ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός είδε μια γρήγορη άνοδο στις πρώτες πρωινές ώρες στις 12 Μαρτίου, αλλά οι τιμές μειώθηκαν κατά 50 δολ. στις 2:30 EST. Η ουγκιά έπεσε κάτω από την περιοχή των 1.600 δολαρίων, στα 1.589 δολάρια, αλλά ξαναπήγε πάνω από την ψυχολογική ζώνη των 1.600 δολ, λίγο μετά.
Στις 4 μ.μ. EST, ο χρυσός βυθίστηκε πάλι και άγγιξε το χαμηλό των 1.570 δολαρίων ανά ουγκιά και κυλούσε γύρω από την περιοχή για περίπου μία ώρα κατά τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου

Gold and Bitcoin Markets Tested, While Central Banks Try to Quell Stock Market Rout

Τις τελευταίες εβδομάδες, ολόκληρος ο κόσμος βρισκόταν στα άκρα, λόγω της έκρηξης του κορωνοϊού και της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε. Μέσα στο χάος, είναι σαφές ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν το άγνωστο, καθώς η οικονομία ήταν σχετικά καλά μετά την κρίση του 2008.
Το ίδιο το Bitcoin γεννήθηκε από τις φλόγες της οικονομικής κατάρρευσης του 2008, αλλά ποτέ δεν γνώρισε μια πλήρη ύφεση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ασία, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική προσπαθούν να διευκολύνουν την κατάσταση, με τη νομισματική πολιτική και τα κίνητρα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής δήλωσε στο κοινό, ότι θα προωθήσει 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια των ιδιωτικών τραπεζών την Πέμπτη. Χρησιμοποιώντας τα κίνητρα, η Fed σχεδιάζει να αγοράσει τίτλους, και άλλα συμβόλαια με «ώριμη ημερομηνία λήξης».
Είναι αρκετά σαφές και περίπου προδιαγεγραμμένο τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες για να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια οικονομική καταστροφή, αλλά οι άνθρωποι αναρωτιούνται τώρα πώς θα αντιδράσουν τα κρυπτονομίσματα στην πιθανότητα μίας οικονομικής κατάρρευσης.

πηγή: Jamie Redman – 13/03/2020 – https://news.bitcoin.com/gold-bitcoin-markets-tested/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.