ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Τα Fiat νομίσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη παρουσίασαν απότομη πτώση μετά τον πανικό του κορωνοϊού, με την Νορβηγική Κορώνα να πέφτει πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα. Το μεξικάνικο πέσο και το αυστραλιανό δολάριο έφτασαν κοντά στο ίδιο ποσοστό πτώσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με πολλά άλλα νομίσματα fiat να κάνουν επίσης κατακόρυφη βουτιά.
Αν και το USD παραμένει ισχυρό, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην πτήση από άλλες αγορές και ότι ο προμαχώνας της δύναμης των fiat, μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει την ατελείωτη εκτύπωση και την απερίσκεπτη δημιουργία πίστωσης μέσω της QE για πολύ ακόμα.

‘Απεριόριστα χρήματα’

Ανακοινώνοντας ένα ανοιχτής διάρκειας πρόγραμμα QE τη Δευτέρα, για την άνευ προηγουμένου αγορά ενεργητικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία «στις απαιτούμενες ποσότητες», σηματοδοτώντας την αρχή μιας πρακτικά απεριόριστης προσπάθειας χαλάρωσης, η οποία θα συμπεριλάβει κινήσεις σε εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά.
Δεδομένου ότι οι εντολές αναγκαστικού κλεισίματος οργανισμών και επιχειρήσεων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εξακολουθούν να καταστρέφουν τις οικονομίες, τα εθνικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο τρικλίζουν από το τεράστιο σοκ που προκαλείται από τον coronavirus πανικό και τα περιοριστικά μέτρα. Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, μπορεί να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη, αλλά αρκετά νομίσματα fiat διηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Cash Crisis: National Currencies Plunge in the Wake of Coronavirus

Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΚΟΡΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΧΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΑΓΟΡΕΣ.

Η νορβηγική κορώνα έχει πλέον χτυπήσει το ιστορικό χαμηλό της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, χάνοντας το 25% της αξίας της από τα τέλη Δεκεμβρίου και πάνω από 20% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, από τις 9 έως τις 20 Μαρτίου.
Άλλα νομίσματα έχουν ακολουθήσει την ίδια τροχιά κατά το εν λόγω ενδεκαήμερο διάστημα, με το μεξικάνικο πέσο και το αυστραλιανό δολάριο να μειώνονται κατά 17% και 13% αντίστοιχα.

Larry Cermak@lawmaster : Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μερικά βασικά νομίσματα έχασαν ακόμα και 20% έναντι του δολαρίου. Και τα νομίσματα αυτά, έχουν ιστορικά αρκετά χαμηλή μεταβλητότητα. Η βρετανική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Τα εισαγόμενα προϊόντα ξαφνικά θα γίνουν πολύ πιο ακριβά. 1091:39 PM – Mar 23, 2020Twitter – 41 people are talking about this

View image on Twitter

Τα NZD, GBP, SEK και άλλα νομίσματα fiat δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα. Η βρετανική λίρα (και έναντι του ευρώ) έχει καταρρεύσει σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από το 1985.

Αναφερόμενος σε μια έκθεση του Bloomberg, της 19ης Μαρτίου, ο Ευρωπαίος επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Toronto-Dominion Bank, ο Ned Rumpeltin, συνόψισε:

Κατ’ ελάχιστον, νομίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή ώθηση για να ρευστοποιήσετε ό,τι μπορείτε – προτού να μην μπορείτε – καθώς οι αίθουσες συναλλαγών του Λονδίνου είναι πιθανότατα έτοιμες να κλείσουν πριν περάσει πολύς καιρός.

Οι φόβοι των διακοπών και των αναστολών διαπραγμάτευσης, δεν είναι αδικαιολόγητοι. Ο Μάρτιος είδε τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο, να περιορίζονται στη λειτουργία τους ή να προσαρμόζονται σε νέους κανόνες συναλλαγών, με μια προσωρινή αναστολή όλων των συναλλαγών στις Φιλιππίνες, στις 17 Μαρτίου, και το άνοιγμα του NYSE χθες, για πρώτη φορά σε 228 χρόνια, σε άδεια αίθουσα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ;

Μέσα σε όλο το χάος, το δολάριο ΗΠΑ αυξάνεται έναντι άλλων νομισμάτων. Ενώ το δολάριο παραμένει ισχυρό για τώρα, ορισμένοι δεν είναι βέβαιοι ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά με την ανεπιτυχή επέμβαση στην αγορά που συμβαίνει σήμερα και μιλάμε για πακέτα παθητικών κινήτρων.
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Chuck Schumer, περιέγραψε το σχέδιό του για την “unemployment on steroids” Κυριακή:

Μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας λόγω αυτής της κρίσης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει τον πλήρη μισθό σας, για 4 έως 6 μήνες.

Tom Elliott@tomselliott .@SenSchumer on Dems’ Coronavirus “stimulus”: «You lose your job because of this crisis OR ANY OTHER REASON, the federal government will pay you your full salary for 4 to 6 months.»
6521:21 AM – Mar 22, 2020Twitter –1,131 people are talking about this

Ενώ πολλοί φαντάζονται ότι ο υπερπληθωρισμός είναι ένα φρικτό οικονομικό φαινόμενο, που προορίζεται αποκλειστικά για χώρες εκτός των ΗΠΑ, ένα άρθρο του Art Cashin, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, επισημαίνει ότι «ο υπερπληθωρισμός, απαιτεί από μια κεντρική τράπεζα να διαπράξει πρόθυμα, μία οικονομική αυτοκτονία».

Αν και ο Cashin πίστευε ότι αυτό ήταν απίθανο για τις ΗΠΑ σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι περιγραφές του για τον υπερπληθωρισμό στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, τώρα ηχούν παράξενα οικείες σε κάποιους:

Τα πράγματα δεν πήγαν άσχημα αμέσως. Ναι, το έλλειμμα αυξήθηκε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του γεννήθηκε από ξένους και εγχώριους αγοραστές ομολόγων … αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι αγοραστές ομολόγων είπαν – «Εντάξει, πρόκειται για μία μεγάλη χώρα και αυτό [το έλλειμμα] είναι ίσως απλώς ένα πλήγμα στην ταχύτητα της οικονομίας».

«Όταν τα πράγματα άρχισαν να αποσυντίθενται, κανείς δεν τόλμησε να κλείσει τη στρόφιγγα», συνεχίζει ο Cashin. «Φοβόταν ότι η παύση της νομισματικής ηρωίνης θα οδηγούσε σε ταραχές, εμφύλιο πόλεμο και, το χειρότερο από όλα, στον κομμουνισμό.
Έτσι, συνειδητοποιώντας ότι αυτό που έκαναν ήταν καταστρεπτικό, συνέχισαν να το κάνουν από φόβο ότι η διακοπή θα ήταν ακόμα πιο καταστροφική ».

Cash Crisis: National Currencies Plunge in the Wake of Coronavirus
Στην κορύφωση του γερμανικού υπερπληθωρισμού, τον Νοέμβριο του 1923, το 1 δολάριο ΗΠΑ ανερχόταν σε 4.200.000.000.000 γερμανικά μάρκα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ FIAT ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ αβέβαιο, καθώς οι κυβερνήσεις εξορκίΖΟΥΝ ΤΗΝ Επώδυνη οικονομική πραγματικότητα

Ενώ είναι ακόμα αβέβαιο αν μια τέτοια μοίρα περιμένει το δολάριο ΗΠΑ, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε τις ομοιότητες. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν προϊόν της καταστροφής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με παρατεταμένες επιπτώσεις στη Γερμανία.

Με μια οικονομία που είχε αποδυναμωθεί από τον πόλεμο και δεν ήταν σε θέση να παράγει, η απάντηση ήταν «να τυπώσουμε περισσότερα χρήματα». Κοιτάζοντας την πρόσφατη διακήρυξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι είναι «πρόεδρος του πολέμου» και ότι η καταπολέμηση του ιού Covid-19 είναι τώρα «ένας πόλεμος – ένας διαφορετικός πόλεμος από ότι είχαμε ποτέ», εγείρει υποψίες για τον αναγκαστικό τερματισμό της σύγχρονης οικονομίας, όπως την ξέρουμε.
Τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να ανέλθουν στους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχουν ανησυχίες, ωστόσο, σύμφωνα με τον ηγέτη των Η.Π.Α., ο οποίος υποστηρίζει:

Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται ποτέ να αθετήσεις τις υποχρεώσεις σου επειδή τυπώνεις τα χρήματα, λυπάμαι που σας το λέω, OK; (!?!)

Όπως οι έξυπνοι οικονομολόγοι μπορούν γρήγορα να αποδείξουν, μπορείτε να εκτυπώσετε άπειρα χρήματα, αλλά δεν μπορείτε να εκτυπώσετε τα σπάνια περιουσιακά στοιχεία, τους πόρους, το εργατικό δυναμικό και την τεχνογνωσία που αντιπροσωπεύουν τα χρήματα.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι τώρα μετακινούν την αξία τους προς την κατεύθυνση της απόκτησης ασφαλέστερων και σκληρότερων επενδυτικών στοιχείων, όπως το bitcoin ή ο χρυσός.

Πηγή:Graham Smith – 24/03/2020 – https://news.bitcoin.com/cash-crisis-national-currencies-plunge-coronavirus/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.