Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, εν μέσω της κρίσης του COVID-19

Καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις θέτουν τα θεμέλια για μια νέα κοινωνία ολικής επιτήρησης. Μπορούμε να σταματήσουμε την παγκόσμια πανδημία χωρίς να θυσιάσουμε την ελευθερία μας; Πιστεύω ότι μπορούμε, αρκεί η τεχνολογία που αναπτύσσουμε σήμερα να διατηρήσει τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και των ιδιωτικών δεδομένων και να μην καταστρέφει τις ελευθερίες μας εξαιτίας του παγκοσμίου πανικού.

Η αναστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να φαίνεται εξυπηρετική, αλλά ιστορικά, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης χωρίς ημερομηνία λήξης, οδηγεί σε νέες μορφές φασισμού.
Ωστόσο, από την κινεζική λογοκρισία των γιατρών κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, μέχρι την παράλογη έλλειψη ετοιμότητας για μία πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ακριβώς αυτή η διαχρονική έλλειψη προετοιμασίας των κυβερνήσεων, που έχει επιδεινώσει την καταστροφή.

Όταν οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τις δυνάμεις που αποκτούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεν τις αφήνουν ποτέ εύκολα. Υπό το πρόσχημα της παρακολούθησης και ιχνηλασίας της εξάπλωσης της νόσου, η κρατική μαζική επιτήρηση μέσω της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων κινδυνεύει να γίνει κανόνας.
Η αλγοριθμική επιλογή υπερβαίνει πλέον τις ακαδημαϊκές σπουδές, καθώς οι αδιαφανείς αλγόριθμοι μπορ

ούν και θα αποφασίσουν, ποιος μπορεί να ταξιδέψει και να εργαστεί σε μέρη όπως η Κίνα και χωρίς αμφιβολία σύντομα θα αποφασίζει ποιος θα ζει και ποιος θα πεθαίνει από τον ιό. Είναι αυτός ο κόσμος που θέλουμε να κληρονομήσουν τα παιδιά μας;

Το παράθυρο για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα διαφυλάττει την ιδιωτική ζωή, κοντεύει να κλείσει. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τεχνολογίες που αξιοποιούν τη συλλογική νοημοσύνη της ανθρωπότητας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του COVID-19, χωρίς να θυσιάσουμε την ελευθερία μας.

η μαζικη παρακολουθηση προκειται μονο να χειροτερεψει μετα την κριση του COVID-19

Ακριβώς όπως η σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής βγήκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση. Όμως, αντί της βιοϊατρικής επανάστασης που απαιτείται για να θεραπεύσουμε πραγματικά τον COVID-19, αυτό που είδαμε είναι, να εστιάζουμε στην ανίχνευση των μολυσμένων, ακόμη και όταν η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι αυτό έρχεται πολύ αργά για να είναι αποτελεσματικό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Στην Κίνα, ο δημόσιος έλεγχος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός έχει δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αυξήσει την επιτήρηση, καθώς οι πολίτες εγκαθιστούν εφαρμογές αυτοελέγχου για δικό τους καλό.
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αυξημένων θερμοκρασιών ή για «ύποπτους» πολίτες χωρίς προστατευτικές μάσκες, και δεν υπάρχει κανένα σημάδι απόσυρσης αυτής της τεχνολογίας όταν ή αν η πανδημία εκλείψει.

Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την κρίση, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες του να εγκαταστήσουν λογισμικό υποκλοπής spyware στα τηλέφωνά τους, το οποίο αναφέρει απευθείας στις κρατικές υπηρεσίες το σημείο που βρίσκονται.
Στο Ισραήλ, οι αρχές έχουν προχωρήσει περαιτέρω, ανακοινώνοντας ότι η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας – η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας – θα παρακολουθήσει τους Ισραηλινούς που καταστέλλουν τον ιό μέσω των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας τους, εκτελώντας «μία από τις πιο ολοκληρωμένες, εθνικής εμβέλειας, ασκήσεις επιτήρησης, σε όλο τον κόσμο».

Ομοίως με τον τρόπο που η 9/11 οδήγησε την Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (στις ΗΠΑ) να νομιμοποιήσει την παρακολούθηση των δεδομένων των πολιτών, ο COVID-19 παρείχε μια εξαιρετικά πρόσφορη δικαιολογία για την επέκταση της επιτήρησης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Google, τη Microsoft, την IBM και τους υπόλοιπους.

Ενόσω η προσοχή όλων έχει περισπαστεί από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να καθιερώσει την υποχρεωτική δια νόμου συλλογή των μηνυμάτων των πολιτών, εξ αποστάσεως και μέσω των συσκευών τους, περνώντας τον Νόμο EARN IT, μέσω του Κογκρέσου.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι το σπάσιμο της κρυπτογράφησης είναι απαραίτητο, ακόμη και για να σταματήσει η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊο, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες έλεγε ότι «ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από τη γρίπη» πριν από λίγες μόνο εβδομάδες.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, ΧΩΡΙς ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΡΦΟ

Φαίνεται να είμαστε καταδικασμένοι αν δεν συλλέξουμε τα δεδομένα που χρειάζονται για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό, αλλά εξίσου καταδικασμένοι αν κατασκευάσουμε μια συσκευή μαζικής παρακολούθησης του πληθυσμού, για να το πετύχουμε αυτό.
Υπάρχει κάποια διέξοδος;
Υπάρχει μια διέξοδος από αυτό το παράδοξο: πρέπει να οικοδομήσουμε την τεχνολογία χρησιμοποιώντας την ιδιωτική ζωή ως συστατικό μέρος του σχεδιασμού.
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι κρυπτογράφοι, οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν αποκεντρωμένες και ενισχυμένες ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής τεχνολογίες, που μας προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα της συλλογής προσωπικών δεδομένων, αλλά διατηρώντας τα δεδομένα μας ιδιωτικά.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Alex «Sandy» Pentland, του MIT: «Θέλουμε απαντήσεις, όχι δεδομένα».
Πότε θα κορυφωθεί ο κορωνοϊός; Οι φίλοι και η οικογένειά μου θα μολυνθούν; Πώς μπορούμε να σώσουμε τις περισσότερες ζωές;
Αυτό απαιτεί υπολογισμό στα δεδομένα, αλλά αυτά τα δεδομένα μπορούν να προστατευθούν χρησιμοποιώντας εργαλεία από κατανεμημένες υπολογιστικές συσκευές, κρυπτογράφηση και ακόμη και τεχνολογία blockchain.
Δυστυχώς, η χρηματοδότηση της τεχνολογίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τον δημόσιο τομέα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, όπως ακριβώς και η χρηματοδότηση μια ανταπόκριση στις ανάγκες μίας πανδημικής κρίσης.
Τα Venture capital της Silicon Valley, δεν έχουν ενισχυθεί ακόμη για να χρηματοδοτήσουν startups επιχειρήσεις που ασχολούνται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Εν τέλει, είναι πολύ πιο εύκολο και κερδοφόρο να συλλέγεις όλα τα δεδομένα χωρίς προφυλάξεις, από το να υπερασπιστείς τις πολιτικές ελευθερίες.

Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Τεχνικές όπως το διαφορικό απορρήτου, που προσθέτουν «θόρυβο» σε δεδομένα και αλλοιώνουν την εικόνα της ταυτότητας του πολίτη σε μια βάση δεδομένων, έχει ήδη αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε βάσεις δεδομένων εταιρειών όπως η Apple, η Google κ.α.
Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δίνει ένα καλό παράδειγμα: Η εφαρμογή TraceTogether για την παρακολούθηση των επαφών, κάνει το σωστό. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διατηρούνται στη συσκευή του χρήστη, αντί να συλλέγονται μαζικά από τους φορείς κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο, η ενίσχυση της τεχνολογίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι απλά πιο ακριβή, όπως είναι πιο ακριβό να χτίσεις γέφυρες που δεν καταρρέουν ή να δημιουργήσεις τεστ για τον COVID-19 που πραγματικά είναι αποτελεσματικά.

τελοσ την παρακολουθηση με την ενδυναμώση των ανθρωπων.

Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε το ένστικτό μας για ανθρώπινη αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει τον COVID-19.
Τα πάντα, από τα σχέδια έως τα εξαρτήματα, από τους χαμηλού κόστους αναπνευστήρες ανοιχτής πηγής μέχρι τις 3D εκτυπωμένες μάσκες προσώπου, που είναι ήδη στην παραγωγή, είναι ενδεικτικό για το τι είναι δυνατό να γίνει και ο αγώνας για το εμβόλιο είναι συνεχίζεται.
Παρόμοια με το Bitcoin (BTC) που επιλύει παζλ κατακερματισμού, μια προσπάθεια που είναι εμπνευσμένη, είναι η προσπάθεια του Folding@home, που χρησιμοποιεί υπολογιστικούς κύκλους χρηστών οικιακών υπολογιστών, για την προσομοίωση «δυνητικά θεραπευμένων πρωτεϊνικών στόχων από SARS-CoV2» για να βρεθεί μια θεραπεία.

Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε αυτές τις λύσεις που είναι βασισμένες στην «δύναμη των ανθρώπων» για να σταματήσουμε τη μαζική επιτήρηση.
Αντί για εξόρυξη όπως το Bitcoin, η Nym χρησιμοποιεί υπολογιστικούς κύκλους εθελοντών, από όλο τον κόσμο, για να αναμειγνύει τα πακέτα διαδικτύου των χρηστών μεταξύ τους, έτσι η κυκλοφορία τους μπορεί να είναι ανώνυμη μέσα στο πλήθος.
Ονομάζεται mixnet, αυτό το είδος σχεδιασμού μπορεί να υπερασπιστεί την ιδιωτική ζωή, ακόμη και ενάντια σε αντιπάλους τόσο ισχυρούς, όσο η NSA, που μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρο το δίκτυο, σε αντίθεση με το Tor και το VPNs.

Με την εξ αποστάσεως εργασία λόγω του coronavirus, οι εταιρείες εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας πληροφοριών γι αυτό πολλοί, όλο και περισσότεροι από εμάς, χρησιμοποιούν VPNs στο σπίτι.
Ωστόσο, τα δίκτυα VPN κρυπτογραφούν μόνο την κυκλοφορία σε έναν άλλο υπολογιστή και δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τη μαζική παρακολούθηση, καθώς το VPN απλώς τοποθετεί όλη την εμπιστοσύνη των χρηστών σε έναν άλλο υπολογιστή, που μπορεί εύκολα να μεταφέρει τα δεδομένα του χρήστη, σε μία κεντρική αρχή ή υπηρεσία.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, προτείνουμε τη χρήση τεχνολογίας blockchain για το συντονισμό ενός αποκεντρωμένου και παγκόσμιου δικτύου, για την πρόληψη της μαζικής παρακολούθησης και για την εξασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών ελευθεριών.

Ακόμα και η ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέρρευσε όταν αντιμετώπισε μαζικές πληγές, και ο κορωνοϊός μπορεί να σημάνει το τέλος της μετα-Σοβιετικής νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.
Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα να βγούμε ζωντανοί από αυτό, δεν θα είναι επειδή οι κυβερνήσεις μας έσωσαν μέσω της μαζικής επιτήρησης, είναι επειδή σώσαμε τους εαυτούς μας με την συλλογική νοημοσύνη της ανθρωπότητας και με εργαλείο το διαδίκτυο.
Η υποστήριξη των τεχνολογιών που προστατεύουν το ιδιωτικό απόρρητο, μας παρέχει αυτή την ευκαιρία, χωρίς να γίνεται ο αγώνας ενάντια στον COVID-19, μια πρόβα τζενεράλε για να γίνει πραγματικότητα το 1994 του Orwell.

πηγή: HARRY HALPIN – 26/03/2020 – https://cointelegraph.com/news/this-is-our-last-chance-to-protect-our-privacy-amid-the-covid-19-crisis


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.