Η στρατηγική ποσοτικής χαλάρωσης της FED, επιφυλάσσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τα crypto;

Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς και δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή κανενός, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve) παίζει το δικό της ρόλο για να ανακουφίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε στην παγκόσμια οικονομία. Εκτυπώνει περισσότερα χρήματα.

«Υπάρχει άπειρο χρηματικό ποσό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα», δήλωσε ο Neel Kashkari, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, στον κ. Scott Pelley του CBS, στις 22 Μαρτίου, προσθέτοντας: «Θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν αρκετά μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.»

Η ίδια η Federal Reserve των ΗΠΑ, ενίσχυσε το μήνυμα αυτό, στις 23 Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι θα «συνεχίσει να αγοράζει τίτλους του Δημοσίου και τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια από οργανισμούς, στα ποσά που απαιτούνται, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;

Οι αντιδράσεις σε αυτές τις διαβεβαιώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης (ή QE), ήταν γρήγορες από ορισμένα μέρη της κοινότητας των κρύπτο: «Με αυτά τα λόγια, το τελευταίο κατάλοιπο του «#capitalism» πέθανε στις ΗΠΑ», γράφει η Caitlin Long, η οποία ίδρυσε την πρώτη εγγενώς κρύπτο τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η νομισματοποίηση του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών εκ μέρους της Fed, είναι πλέον απεριόριστη».

Ο Mati Greenspan, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Quantum Economics, δήλωσε στην Cointelegraph: «Η Fed δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να αγοράσει ολόκληρη την αγορά» εάν είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση των αγορών.
Εν τω μεταξύ, από τη νομοθετική πλευρά, το πακέτο κινήτρων του Κογκρέσου, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει μέτρα όπως τα «χρήματα από το ελικόπτερο» – δηλ. Πληρωμή 1.200 δολαρίων σε κάθε ενήλικα που πληρώνει φόρο και έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 75.000 δολάρια. «Ο πληθωρισμός είναι, λίγο πολύ, ένα πρώιμο συμπέρασμα στην παρούσα φάση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Garrick Hileman, επικεφαλής ερευνών στο Blockchain.com, είπε στην Cointelegraph: «Η ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών στην κρίση του COVID-19 είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed και της Bank of England,χρησιμοποιούν όρους όπως «απεριόριστο», «ατελείωτο» και «ριζοσπαστικό». Χρησιμοποίησαν μια τέτοια εξαιρετική γλώσσα, με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουν την κατάπτωση των αγορών μετοχών και ομολόγων. «Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το έχουν πάει πολύ μακριά.»

το δολαριο ειναι κυριαρχο

Είναι όμως ο πληθωρισμός πραγματικά επικείμενος; Όχι, αν κάποιος λάβει υπ’ όψη του ότι η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά. Όπως δήλωσε ο CEO της Civic, Vinny Lingham, στην cointelegraph: «Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Όλοι πρέπει να ανατιμήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και πρέπει να το κάνουν σε δολάρια ΗΠΑ».

Ο Lingham μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική. Είδε τι συνέβη με τον υπερπληθωρισμό στη γειτονική Ζιμπάμπουε, όπου «η ζήτηση για σταθερό νόμισμα ξεπέρασε οτιδήποτε άλλο». Με τους ανθρώπους να βρίσκονται στην αιχμή της τρέχουσας πανδημίας, ολόκληροι επιχειρηματικοί τομείς έχουν κλείσει σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι πωλούν περιουσιακά στοιχεία είτε πρόκειται για μετοχές, συλλογές, κλασικά αυτοκίνητα είτε για Bitcoin (BTC). Ο Lingham πρόσθεσε:

“Αν ζούσα στη Νότια Αφρική, μπορεί να είχα κρατήσει χρήματα με τη μορφή μίας πλάκας χρυσού που αποτιμάται σε Rands. Τώρα τον πουλάω για Rand και μ’ αυτά αγοράζω δολάρια ΗΠΑ.. Καθώς το Rand υποτιμάται, το δολάριο γίνεται ισχυρότερο.” 

Υπό αυτές τις συνθήκες, «εάν η Federal Reserve εκτυπώσει άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, είναι ΟΚ», δήλωσε ο Lingham. Ο Greenspan συμφωνεί ότι το αμερικανικό δολάριο ήταν το πιο οικονομικό ενεργητικό του κόσμου κατά τις τελευταίες εβδομάδες και θεωρητικά, η Fed θα μπορούσε να εκτυπώσει τρισεκατομμύρια περισσότερα από αυτά που προτείνει σήμερα και ίσως να μην υπάρξει υπερπληθωρισμός.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το «σημείο στάσης» – δηλαδή σε ποιο σημείο θα είναι περισσότερο από όσο πρέπει. «Δεν θα γνωρίζουμε οτι συμβαίνει [ο υπερπληθωρισμός] παρά μόνο όταν θα είναι πολύ αργά».

το BTC ωσ μεσο αποθηκευσησ αξιασ

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα κρυπτονομίσματα; Πολλοί στον κόσμο των κρύπτο, υποθέτουν ότι το Bitcoin, με την καθορισμένη μέγιστη προσφορά του – 21 εκατομμύρια BTC – πρόκειται να πάρει κεφάλι, αν η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες εκτυπώσουν πάρα πολλά χρήματα.
«Αν και αυτή η υπόθεση δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικό χρόνο, εκτός από τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Greenspan. Αν είχατε αγοράσει BTC σε χαμηλή τιμή, με bolivar Βενεζουέλας και το είχατε πουλήσει στη μέγιστη τιμή του πάλι εισπράττοντας bolivar, θα είχατε βγει κερδισμένος.
Δεν είναι ξεκάθαρο όμως ότι η περίπτωση αυτή μπορεί να γενικευθεί. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, το BTC και άλλα κρυπτονομίσματα, έχουν βυθιστεί δραματικά, ακριβώς όπως οι μετοχές – κάτι που έχει καταστρέψει κάπως τον ισχυρισμό ότι το Bitcoin αποτελεί ένα σκληρό μέσο αποθήκευσης αξίας.

Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, δεν είναι ευνοϊκό για οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, παρατήρησε ο Lingham. Τα Bitcoin συσχετίζονται θετικά με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ο Greenspan δήλωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ του BTC και της χρηματιστηριακής αγοράς, έφθασε πρόσφατα σε υψηλό σημείο 0,6 – με το 1,0 να αντιπροσωπεύει τέλεια θετική συσχέτιση. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, το BTC θα αποτιμάτο κάπου ανάμεσα στα 12.000 έως 15.000 δολάρια, όπως εκτίμησε ο Lingham.

Ο Ariel Zetlin-Jones, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Tepper School of Business του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, δήλωσε στην Cointelegraph πως αντιλαμβάνεται ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων:

“ Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν ξαφνικά γίνει τόσο μεταβλητές, όσο οι αγορές Bitcoin και η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας η οποία συνεπάγεται μαζική διεύρυνση της προσφοράς χρήματος, η οποία, ελλείψει άλλων σοβαρών κρίσεων (το οικονομικό shutdown λόγω της πανδημίας) συνήθως προκαλούν μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού”

Ωστόσο, ο Zetlin-Jones δεν βλέπει αυτές τις εξελίξεις να προκαλούν την ανάδειξη του Bitcoin ως κορυφαίο στοιχείο αποθήκευσης αξίας, διότι μακροπρόθεσμα: «Το Bitcoin είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία αξίας στον κόσμο, με τη μεταβλητότητα της τιμής του περισσότερο από πέντε φορές τόσο από το χρυσό όσο και από τις αμερικανικές μετοχές»
Ο Kevin Dowd, καθηγητής οικονομίας και χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στην Cointelegraph:

“Το BTC προσφέρει ένα εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης αξίας και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Το θέμα είναι: Πόσο καλό είναι; Όλα εξαρτώνται από το πότε αγοράζετε και πότε πουλάτε, επομένως η επένδυση παραμένει έρμαια της τύχης σε μεγάλο βαθμό”

Σύμφωνα με τον Hileman, τον πρώτο «ακαδημαϊκό των κρυπτονομισμάτων» του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι τιμές του χρυσού και του Bitcoin πρέπει αμφότερες να αυξηθούν:

“Ακόμη και πριν από την κρίση του COVID-19, αισθανθήκαμε το πρωτοφανές επίπεδο δημόσιων και ιδιωτικών χρεών, που έκαναν το Bitcoin και τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία εν γένει, ελκυστικά. Ιστορικά, οι υφέσεις και οι μεγάλες δημοσιονομικές και νομισματικές επεκτάσεις, έχουν οδηγήσει ανοδικά την τιμή των «σκληρών στοιχείων», όπως ο χρυσός. […] Δεν βλέπουμε το λόγο, γιατί αυτή η φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική”

το μελλον των crypto;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μετρηθεί ο αντίκτυπος της QE στα κρυπτονομίσματα, είπε ο Greenspan. «Το αρχικό σοκ της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησε σε παράλυση είναι ακόμα πολύ φρέσκο. «Η μακροπρόθεσμη τάση δεν έχει ακόμη αναδυθεί.»

Επιπλέον, το BTC είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της όλης ιστορίας, αν και έχει διατηρήσει την αξία του καλά, σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Greenspan στο Cointelegraph.

Οι άνθρωποι αγωνίζονται και πολλά άτομα πωλούν ότι μπορούν, δήλωσε ο Lingham. «Μέχρι να υπάρξει υπερβάλλον κεφάλαιο, το Bitcoin θα βρίσκεται στο ίδιο καλάθι με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Δεν θα υπάρξει τρελή βιασύνη για να εισέλθει (κόσμος) στα κρυπτονομίσματα, παρά μόνον αν το δολάριο των ΗΠΑ υποχωρήσει «- και τότε, ίσως.

«Θα με εξέπληττε αν το BTC τα σκούπιζε όλα λόγω της τρέχουσας κρίσης, αλλά πάλι, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα», δήλωσε ο Dowd, ο οποίος υποστήριξε στο παρελθόν, ότι η τιμή του Bitcoin πρέπει μακροπρόθεσμα να μηδενιστεί – κυρίως επειδή το μοντέλο εξόρυξης, ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν είναι βιώσιμο.

Εν τω μεταξύ, βραχυπρόθεσμα: «Η εισροή χρημάτων τείνει να πλημμυρίσει όλες τις αγορές και αυτό περιλαμβάνει και τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Greenspan. «Οι μετοχές θα είναι πρώτες σε προτίμηση, αλλά [το δημοσιονομικό κίνητρο] είναι επίσης πιθανό να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του BTC.»

μια περισσοτερο αποκεντρωμενη παγκοσμια οικονομια

Ωστόσο, η σημερινή κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν το χώρο των κρυπτονομισμάτων και της blockchain, προς το καλύτερο. Ο Zetlin-Jones είπε στην Cointelegraph ότι μόλις αρχίσει η ανάκαμψη, πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος:

«Θα χρειαστούμε μια πιο ισχυρή οικονομία. Μία οικονομία όπου οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα εξαρτώνται λιγότερο από έναν μόνο παραγωγό, όπου οι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται λιγότερο από τη λειτουργία μιας και μόνο επιχείρησης, όπου οι πολίτες θα εξαρτώνται λιγότερο από μια και μόνο πηγή υγειονομικής περίθαλψης».

Πρόκειται για αποτελεσματικές κινήσεις προς μια πιο αποκεντρωμένη παγκόσμια οικονομία, στην οποία η τεχνολογία blockchain φαίνεται μοναδικά έτοιμη να διαδραματίσει βασικό ρόλο, δήλωσε ο Zetlin-Jones. «Θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη ζήτηση για λύσεις blockchain και συνεπώς να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των blockchains και των συνυφασμένων με αυτές κρυπτονομισμάτων τους.»

Πηγή:  Andrew Singer – 01/04/2020 – https://cointelegraph.com/news/feds-quantitative-easing-strategy-holds-long-term-benefits-for-crypto


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.