Η GitHub σχεδιάζει τη διαφύλαξη σε χρονοκάψουλα του κώδικα του Bitcoin για 1.000 χρόνια

Η θυγατρική της Microsoft, η Github, αποκάλυψε πρόσφατα το «Πρόγραμμα Archive», μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διατήρηση των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για 1.000 χρόνια. Η νεοεμφανιζόμενη προσπάθεια σκοπεύει να αποθηκεύσει φωτογραφικά στιγμιότυπα της τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα, στο νορβηγικό νησί Svalbard, 250 μέτρα κάτω από τη γη. Η πλατφόρμα διαχείρισης κώδικα και η πλατφόρμα συνεργασίας σχεδιάζει επίσης να αποθηκεύσει το λογισμικό Bitcoin Core.
Οι αρχειοφύλακες θα χαράξουν τον κώδικα του blockchain σε κυλίνδρους ταινίας και θα εγκιβωτίσουν το έργο σε χαλύβδινη κάψουλα!

Ο βασικός κώδικας του Bitcoin καθώς και άλλα Open Source έργα Crypto θα αποθηκευτούν υπόγεια σε μια χρονοκάψουλα

Η Github σκοπεύει να αποθηκεύσει τον κώδικα βάσης του Bitcoin Core, στα βάθη μιας ορεινής περιοχής που βρίσκεται στη Νορβηγία. Το έργο είναι ένα πρόγραμμα με τη λογική της χρονοκάψουλας (time capsule concept) και η Github το ονομάζει Archive Program (Πρόγραμμα Αρχείων).
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αποθήκευση ορισμένων τεχνολογιών ανοικτού κώδικα υπόγεια, για 1.000 χρόνια, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές στο μέλλον. Η Github αναφέρει ότι η αποστολή του προγράμματος είναι η «διατήρηση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τις μελλοντικές γενιές». Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με το Ίδρυμα Long Now, το Αρχείο Διαδικτύου, το Λογισμικό Heritage Foundation, το Arctic World Archive, τη Microsoft Research, τη Βιβλιοθήκη Bodleian και τις Βιβλιοθήκες του Stanford, για να εξασφαλίσουν τη μακρόχρονη διατήρηση του παγκόσμιου λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Θα προστατεύσουμε αυτήν την ανεκτίμητη γνώση, αποθηκεύοντας πολλαπλά αντίγραφα, σε μία συνεχιζόμενη ανπιχτή διαδικασία, σε διάφορες μορφές και τοποθεσίες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μακροχρόνιου αρχείου, σχεδιασμένου να διατηρείται τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Film Reels and Steel: Github Plans to Archive Bitcoin Code for 1,000 Years
Το Archive Program θα έχει τον κώδικα και τα στοιχεία θα είναι αποθηκευμένα στο παγωμένο ορεινό τοπίο που βρίσκεται στο νορβηγικό νησί Svalbard. Άλλοι κώδικες που βασίζονται σε κρυπτογράφηση και θα αποθηκευτούν επίσης, είναι το Ethereum, το Dogecoin και το Lightning Network.

Το αποθετήριο του Bitcoin Core δεν θα είναι το μοναδικό έργο που βασίζεται σε κρυπτογράφηση, το οποίο προστέθηκε στην πρωτοβουλία του Github για την χρονική κάψουλα. Επίσης, θα αποθηκευτούν και άλλα έργα blockchain, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κωδίκων του Ethereum, του Dogecoin και του Lightning Network.
Η εταιρεία που συνεργάζεται με την Github, πιστεύει στην αρχειοθέτηση του λογισμικού σε διάφορες μορφές εφήμερων μέσων και σε πλατφόρμες φιλοξενίας. Το πρόγραμμα ονομάζεται «LOCKSS», το οποίο σημαίνει «Lots Of Copies Keeps Stuff Safe» δηλαδή Πολλά Αντίγραφα Κρατούν το υλικό Ασφαλές.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η μακροζωία των βασικών κωδίκων, όπως το Bitcoin Core, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει «πολύ πιο μακροπρόθεσμα μέσα για την αντιμετώπιση του κινδύνου απώλειας δεδομένων με την πάροδο του χρόνου».

Film Reels and Steel: Github Plans to Archive Bitcoin Code for 1,000 Years
Σύμφωνα με την Github, ο κώδικας Bitcoin Core θα χαραχθεί σε κυλίνδρους μεμβράνης και θα αποθηκευτεί σε χαλύβδινη κάψουλα. Η χρονοκάψουλα θα είναι κατασκευασμένη να διατηρηθεί για τουλάχιστον 1.000 χρόνια και θα βοηθήσει να σταματήσουν οι καταστροφές απώλειας δεδομένων όπως το Roman concrete,και τα σχεδιαγράμματα Saturn V.

Το Archive Program ελπίζει οι ιστορικοί του μέλλοντος να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Open Source λογισμικό χωρίς να ανησυχούν για την απώλεια τεχνολογικών δεδομένων στον αρχαίο κώδικα

Υπάρχει ένα σημαντικό ιστορικό προηγούμενο που δείχνει ότι χαμένες τεχνολογίες και ο εγκαταλελειμμένοι κώδικες μπορεί να οδηγηθούν σε καταστροφή. Το πρόγραμμα Archive έχει ως στόχο να σταματήσει τα λάθη που έχει κάνει η κοινωνία στο παρελθόν, όπως τα σχεδιαγράμματα του Saturn V, το αντι-ελονοσιακό DFDT και το ρωμαϊκό σκυρόδεμα.
«Όπως κάθε αντίγραφο ασφαλείας, το Πρόγραμμα GitHub Archive προορίζεται επίσης για απρόβλεπτα σήμερα μελλοντικά γεγονότα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μπορούν να μάθουν για μας από τα έργα ανοιχτού κώδικα και τα μεταδεδομένα», αναφέρει ο ιστότοπος του Προγράμματος Archive.
«Θα μπορούσαν να θεωρήσουν την εποχή μας, ως εποχή του πανταχού παρόντος ανοιχτού κώδικα, των εθελοντικών κοινοτήτων και του νόμου του Moore. Συνεργαζόμαστε ήδη με τις Βιβλιοθήκες του Stanford για να βοηθήσουμε στην αρχειοθέτηση των επιμελημένων χώρων αποθήκευσης μαζί με το πολιτιστικό και άλλο πλαίσιο στο οποίο ενυπάρχουν, ως βασικά στοιχεία της ευρείας ιστορικής και κοινωνικής έρευνας και ανάλυσης», πρόσθεσε η Github.

Film Reels and Steel: Github Plans to Archive Bitcoin Code for 1,000 Years
Αρχικά, ο Satoshi Nakamoto άνοιξε το βασικό κώδικα Bitcoin χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαχείρισης πηγής και την πλατφόρμα συνεργασίας Sourceforge. Λίγα χρόνια αργότερα, ο κώδικας βάσης μεταφέρθηκε στο Github.

Μετά την ανακοίνωση, οι προγραμματιστές λογισμικού και οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος συζήτησαν το θέμα στα κοινωνικά μέσα και τα φόρουμ.
«[Το Πρόγραμμα του Αρχείου], και οι κατσαρίδες, θα είναι ζωντανά πολύ καιρό μετά τον θάνατο όλων μας από τον coronavirus», σχολίασε ένας χρήστης του twitter.
Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα, την 1η Απριλίου, κάποιοι σκέφτηκαν ότι η είδηση ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο.

Πηγή:Jamie Redman – 01/04/2020 – https://news.bitcoin.com/film-reels-github-bitcoin-code-1000-years/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.