Bitcoins αξίας 300.000 δολαρίων ανακτήθηκαν, από το σπάσιμο της κρυπτογράφησης ενός zip φακέλου

Ένας κρυπτογράφος έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο. σχετικά με το πώς έσπασε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο zip, για να ανακτήσει μια χαμένη σειρά Bitcoin κλειδιών. Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρούνται τα κλειδιά ασφαλή και ο κάτοχος τους, να θυμάται πάντα τους κωδικούς πρόσβασης.

Ο συγγραφέας, Mike Stay, έχει Ph.D. στην επιστήμη των υπολογιστών και ένα εκτεταμένο υπόβαθρο στο χώρο της κρυπτογραφίας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.
Συζητά για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε σε επαφή και προσλήφθηκε για να σπάσει ένα κρυπτογραφημένο αρχείο zip, από έναν άνθρωπο που διάβασε ένα άρθρο του πάνω στο θέμα, γραμμένο σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Ο φάκελος, μορφής zip, περιείχε τα ιδιωτικά κλειδιά για πορτοφόλια Bitcoin που είχε αγοράσει το έτος 2016, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης του φακέλου!

Συγκεκριμένα, ο Mike Stay δήλωσε:

Τον Ιανουάριο του 2016, είχε αγοράσει (ενν. ο εργοδότης του) περίπου 10K ή 15K δολάρια σε Bitcoin και έβαλε τα κλειδιά σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο zip. Τώρα, άξιζαν πάνω από 300K δολάρια και δεν μπορούσε να θυμηθεί τον κωδικό πρόσβασης. Ευτυχώς, είχε ακόμα τον αρχικό φορητό υπολογιστή και ήξερε ακριβώς πότε έγινε η κρυπτογράφηση. Επειδή το InfoZip σπέρνει την εντροπία του χρησιμοποιώντας χρονική σφραγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ( για το σπάσιμο του κωδικού) σημαντικά – «μόνο» 10 quintillion – και έκανε την επιτυχία του εγχειρήματος αρκετά εφικτή, δηλαδή ήταν θέμα μερικών μηνών εργασίας και μία μεσαίου μεγέθους εγκατάσταση από GPU. Κάναμε σύμβαση και πήγα να δουλέψω.

Ο Stay επισημαίνει ότι κατάφερε να «ξαναθυμηθεί» τις παλιές δεξιότητές του και με κάποια βοήθεια να σπάει το αρχείο zip, μέσα σε λίγες μέρες.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έσπασε ο κώδικας των κλειδιών και δεν παρενέβη σε κανένα σε κανένα άλλο στοιχείο του πρωτοκόλλου Bitcoin. Αντίθετα, απλώς βρήκε τον κωδικό πρόσβασης σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο zip, που θα μπορούσε να περιέχει οποιαδήποτε πληροφορία.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κρυπτογράφηση πίσω από το Bitcoin και τα περισσότερα άλλα κορυφαία altcoins είναι εξαιρετικά ασφαλής και το να προσπαθήσει κανείς να σπάσει τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες διαθέσιμες τεχνικές θα ήταν μάταιο. Παρόλα αυτά, παραμένει ο κίνδυνος κλοπής ή απώλειας, εάν τα κλειδιά δεν αποθηκευτούν σωστά.

Δυστυχώς, πολύ συχνά οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων αποθηκεύουν κλειδιά και κωδικούς πρόσβασης σε μη κρυπτογραφημένα αρχεία ή ακολουθούν άλλες χαλαρές διαδικασίες, που θέτουν τα νομίσματά τους σε κίνδυνο. Μερικές φορές, όπως περιγράφεται στην ιστορία του Stay, δεν εξακολουθούν να φυλάσσουν τους κωδικούς πρόσβασης. Είναι γνωστό, ότι σχεδόν όλες οι κλοπές κρυπτονομισμάτων και η απώλεια τους, οφείλονται σε σφάλμα του κατόχου τους..

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα Bitcoins χάνονται ακόμα και σήμερα ανεπανόρθωτα. Σε ορισμένες εκτιμήσεις, το ποσό είναι τόσο υψηλό, σχεδόν το 25% όλων των υφιστάμενων. Ίσως το πιο εικαζόμενο ποσό, αμέσως μετά τα απολεσθέντα κλειδιά, είναι το πάνω από ένα εκατομμύριο Bitcoins, που είναι γνωστό ότι ανήκει στον Satoshi Nakamoto. Αυτά παρέμειναν αμείωτα για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Craig Wright, μια θεωρία που συνήθως γίνεται ευρέως πιστευτή, είναι ότι ο Satoshi, όποιος κι αν είναι, δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα νομίσματα αυτά, εξ αιτίας της απώλειας των κλειδιών.

Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις ενδεδειγμένες οδηγίες ασφαλείας κατά την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια και τα αρχεία να κρυπτογραφούνται, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές. Ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διασφαλιστεί συνολικά η ασφάλεια όλων των κατόχων, ο ακατάλληλος προσωπικός χειρισμός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να χάσετε την πρόσβαση στα κεφάλαια σας.

Πηγή: Trevor Smith – 04/04/2020 – https://bitcoinist.com/bitcoin-worth-usd-300000-recovered/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται αυτούσια και μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.