Η πανδημία του COVID-19 δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Ο φόβος και το άγχος έχουν φτάσει στα ύψη και σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε όλο σχεδόν τον κόσμο, αισθάνονται ότι ο κορωνοϊός έχει βλάψει την ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, στα όρια τους και πασχίζουν για να κοιμηθούν τη νύχτα.
Παρακολουθήσαμε την Κίνα που έλαβε ακραία μέτρα για να αντεπεξέλθει στην κρίση του κορωνοϊού. Παρακολουθήσαμε πως η Ιταλία κλείδωσε τη χώρα και οι άνθρωποι έτρεχαν σε πιο ασφαλείς περιοχές. Παρακολουθήσαμε στη συνέχεια τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, που έλαβε πρώτος μέτρα στις ΗΠΑ και έκλεισε την Πολιτεία. Παρακολουθήσαμε στη συνέχεια, πως η Νέα Υόρκη έγινε το επίκεντρο της κρίσης.
Σε μέρη, όπως το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έκανε καλή δουλειά σε σχέση με τη διάδοση του ιού, όταν ένιωσαν άνετα και επέστρεψαν στις δουλειές τους, είδαν να ξεκινά ένας νέος κύκλος μολύνσεων από τον ιό. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί σε όλο τον κόσμο. Στην Αυστραλία, είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ακόμα και για έξι μήνες. Έχουν κατανοήσει το πρόβλημα.
Μία οικονομική ύφεση αναμενόταν από όλους μέχρις ότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε επίσημα ότι βρισκόμαστε σε ύφεση. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε συντριβή.
Έχουμε δει τις πόλεις- φάντασμα στην Κίνα και πώς η οικονομία της είχε τόσο έντονα επενδύσει σε μια φούσκα ακινήτων που θα έσκαγε κάποια μέρα. Έχουμε δει το εθνικό χρέος να εκτοξεύεται, εδώ στις ΗΠΑ. Όλα αυτά όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ο φόβος, η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες υπερβαίνουν τον οικονομικό όλεθρο. Στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1920 και του 1930, καθώς ήρθε η Μεγάλη Ύφεση, δεν ανησυχούσαμε για το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που ήταν εκτός εργασίας, επειδή οι θέσεις εργασίας του θεωρήθηκαν μη ουσιαστικές. Κάπως έτσι αρχίζουν και τα προβλήματα μας σήμερα.
Ένας συνάδελφος μου από την CoinGenius, πραγματοποίησε ένα πείραμα. Πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας του και ζήτησε να αποσύρει 100.000 δολάρια. Ήταν για προσωπικούς λόγους, είπε στον υπάλληλο της τράπεζας. Δεν του έδωσαν το ποσό των μετρητών και του είπαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την πράξη. Εσείς γνωρίζατε ότι όταν καταθέτετε χρήματα στην τράπεζά σας, μεταφέρετε και την κυριότητα αυτών των χρημάτων στην τράπεζα;
Τώρα, προσθέστε και τον κορωνοϊό στη συνταγή και αυτόματα η κατάσταση γίνεται τραγική. Στις ΗΠΑ, ο νόμος για την «παραγωγή άμυνας» έχει κινητοποιήσει επιχειρήσεις – από την Hanes μέχρι την Tesla – στον αγώνα κατά του COVID-19, και ο νόμος Stafford έχει δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, άνευ προηγουμένου εξουσίες.
Η κατάσταση θα αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μόλις τελειώσει αυτό, ο κόσμος θα φαίνεται πολύ διαφορετικός. Η Κίνα θα έχει πιο ήπια δύναμη, περισσότερο κοινωνικό κεφάλαιο και περισσότερη οικονομική ισχύ, καθώς ανοίγει ήδη την παραγωγή, τη ναυτιλία και τις μεταφορές. Ο ιός είναι απλά ένας καταλύτης, για κάτι που έρχεται εδώ και πολύ καιρό: μια παγκόσμια οικονομική κρίση και μια νέα παγκόσμια τάξη.
Όπως έμαθα το 2001, το 2008, το 2011 και ξανά τώρα, όταν υπάρχει ακραία πίεση στην αγορά και όλος ο πίνακας (ενν. στην αίθουσα του χρηματιστηρίου) είναι κόκκινος – ο Dow Jones Industrial Average είναι κάτω, τα Treasurys είναι κάτω, το Bitcoin (BTC) ήταν κάτω και το αργό πετρέλαιο είναι κάτω- οι άνθρωποι κάνουν στην άκρη και περιμένουν τις εξελίξεις.
Εάν η επιλογή σας είναι να πουλήσετε το Bitcoin στα 2.000 δολάρια για να ταΐσετε την οικογένειά σας ή για να μη χάσετε το σπίτι σας, πουλήστε το Bitcoin στα 2.000 δολάρια. Δεν έχει σημασία αν νομίζετε ότι θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω, γιατί αν δεν είστε εδώ αύριο, τότε δεν έχει σημασία που θα πάει η τιμή του.
Ενώ όλοι προς το παρόν έχουν κάνει στην άκρη και τηρούν στάση αναμονής, σύντομα θα υπάρξει μια μεγάλη ανακατανομή. Μέχρι τότε, το δολάριο των Η.Π.Α. θα ενισχυθεί, αλλά η πορεία θα αντιστραφεί μόλις το βάρος του χρέους της χώρα,ς αρχίσει να πλημμυρίζει τα πρωτοσέλιδα. Με τα Treasurys να αποδίδουν αρνητικές αποδόσεις, τα ασφαλή καταφύγια ξαφνικά, δεν φαίνονται τόσο ασφαλή. Η ανακατανομή θα επέλθει ταχύτερα από ότι το 2008.
Ο βασισμένος στο χρέος κόσμος που δημιουργήσαμε, δεν μπορεί να σωθεί. Θα είναι επώδυνο. Η πρόκληση για μένα, ως έμπορος/ χρηματιστής, είναι να αναπτύξω μια θέση που την αισθάνεστε δυνατή, βασισμένη σε υγιή δεδομένα και αναλύσεις και όχι σε συναισθήματα.
Ακόμα και σ’ αυτή τη περίπτωση όμως, τα δεδομένα προκαλούν συναισθήματα. Αλλά πρέπει να εστιάσετε στην εκπαίδευση και στο σχέδιό σας και να επιμείνετε στη θέση σας. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς, επειδή οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τραβήχτηκαν στην άκρη για να δουν τι θα ακολουθήσει.
Τα κεφάλια που έπεσαν στην αγορά ως κίνητρα για να μετριαστούν τα αποτελέσματα της κρίσης του κορωνοϊού, είναι αξίας 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί αναμένουν να αυξηθούν σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για πολλά δολάρια ΗΠΑ.
Τώρα συγκρίνετε αυτό το ποσό, με τα 21 εκατομμύρια Bitcoin που θα υπάρχουν, πολλά από τα οποία εν τω μεταξύ θα χαθούν.
Όπως ο χρυσός και το ασήμι, το Bitcoin είναι ένα εμπόρευμα. Αξίζει ακριβώς τόσο, όσο είναι πρόθυμοι οι άνθρωποι να πληρώσουν για αυτό. Οι άνθρωποι πιθανότατα θα είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν πολύ περισσότερο σ’αυτό, στον αντίποδα αυτής της κρίσης.
Η Wall Street θα εξετάσει στο τέλος εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, και έχουν επιλογές εκτός από τον χρυσό και το ασήμι. Τώρα, έχουν το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Έχουν προετοιμαστεί, από τις πρόσφατες εξελίξεις, για να εξετάσουν αυτά τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.
Ακούμε συζητήσεις για την ψηφιοποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ και μιλάμε για τις εφοδιαστικές αλυσίδες που βασίζονται σε blockchain. Πάρα πολλοί εργάζονται από το σπίτι και έχουν την αίσθηση της παραγωγικότητας από εφαρμογές όπως το Slack και το Zoom. Στη συνέχεια, θα δουν το όφελος των κρυπτονομισμάτων καθώς η ψηφιακή επανάσταση θα εδραιωθεί.
Έχω μιλήσει με οικογενειακά γραφεία και με hedge funds, σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουν την αξία του Bitcoin. Αρκετοί θεσμικοί υποστηρικτές, αγόρασαν το Bitcoin όταν έπεσε στην περιοχή των 4.000 δολαρίων. Περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο πρόκειται να εισρεύσει στο χώρο, μάλλον ως παιχνίδι διαφοροποίησης, αν όχι ως αποθήκευση αξίας. Ψάχνουν να διαφοροποιηθούν από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Θέλουν το δολάριο των ΗΠΑ αλλά επίσης και αγαθά όπως τα πολύτιμα μέταλλα και τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.
Λέγοντας τα παραπάνω, δεν θεωρούμε ότι το Bitcoin τώρα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Παραμένει ένα κερδοσκοπικό στοιχείο. Γι ‘αυτό σε περιόδους ακραίου πανικού, θα συνεχίσει να χάνει σε αξία όπως και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Τα κρυπτονομίσματα, μέσα από αυτή τη διαδικασία ωρίμανσης, θα γίνουν πιο θελκτικά, αλλά και μαζί με αυτά, η βασική τους τεχνολογία: η blockchain.
Στην Καλιφόρνια, αυτές τις μέρες είδαμε να κυκλοφορούν πλαστά κιτ δοκιμών και μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό στην αγορά. Μια αλυσίδα εφοδιασμού βασισμένη σε blockchain, θα μπορούσε να εγγυηθεί την απαραίτητη διαφάνεια
Οι πληροφορίες για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να διαμοιραστούν αποτελεσματικότερα, με ένα σύστημα βασισμένο σε blockchain. Επί του παρόντος, οι αρμόδιες αρχές σε διαφορετικές περιοχές διαβάζουν συγχρόνως μόνο κομμάτια των διαθέσιμων πληροφοριών.
Η ενσωμάτωση της blockchain στην επιχείρηση της πληροφόρησης, θα μπορούσε να κάνει αυτό το υλικό διαθέσιμο σε όλους, σε πραγματικό χρόνο.
Καθώς θα ανακάμψουμε από αυτή την κρίση, το κοινό θα απαιτήσει πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Θα θελήσει τη διαφάνεια που κομίζει η blockchain.
Οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα συνεργαστούν σε έργα ανοιχτού κώδικα, που θα θέσουν το πρότυπο για την επόμενη δεκαετία. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την ψηφιακή πολυήμερη ψηφοφορία (ενν.: στις εκλογές των ΗΠΑ) αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, στα εκλογικά κέντρα, λόγω του ιού.
Τέτοιες ρυθμίσεις της εκλογικής διαδικασίας, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημοκρατία μας. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας μέσω ενός ψηφιακού blockchain συστήματος, θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο της εκλογικής απάτης.
Μια άλλη πρόκληση είναι η διατήρηση της θετικής στάσης κατά τη διάρκεια αυτών των προβληματικών χρόνων. Οι άνθρωποι είναι ίσως τα πιο κοινωνικά πλάσματα. Χρειαζόμαστε την κοινωνική επαφή και πρέπει να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια.
Ευτυχώς, η τεχνολογία μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό. Εάν φοβάστε, είστε ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί, αν νοιώθετε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας και δεν σας πιάνει ο ύπνος τη νύχτα, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σ’ αυτό. Χρησιμοποιείστε τις νέες τεχνολογίες για να έλθετε κοντά με άλλους ανθρώπους και να ανταλλάξετε πληροφορίες σχετικά με τη ρευστή κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε όλοι.
Πηγή: Jeremy Born – 09/04/2020 – https://cointelegraph.com/news/fear-greed-and-the-evolution-of-money-in-the-age-of-the-coronavirus-pandemic
Ο Jeremy Born είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CoinGenius, μιας πλατφόρμας δεδομένων και ανάλυσης για συναλλασσόμενους ή εμπορευόμενους κρυπτονομίσματα.
Είναι ο διοργανωτής της εικονικής συνάντησης κορυφής «Ο φόβος, η απληστία και η μετεξέλιξη των χρημάτων» που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου, στην οποία θα συμμετέχουν ομιλητές όπως οι Brock Pierce, Nick Spanos, Vinny Lingham, Tron Black, Miko Matsumura και άλλοι.
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.