Το κορυφαίο πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας χρησιμοποιεί blockchain για την καταπολέμηση των fake news

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 η διασφάλιση της αξιοπιστίας των πληροφοριών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα fake news για τον κορονοϊό αποτελούν άμεση απειλή για την ζωή και την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι Αρχές σε πολλά κράτη, επιβάλλουν πρόστιμα και φυλάκιση σε όσους διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, ένα μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων στην Ιταλία, ελπίζει ότι θα σταματήσει την διάδοση των fake news, εφαρμόζοντας τεχνολογία blockchain.

Η ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata) είναι το κoρυφαίο πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας. Είναι ένας συνεταιρισμός που αποτελείται από τις κυριότερες εθνικές εφημερίδες και χρηματοδοτείται οικονομικά από δημόσιους πόρους. Γνωστή για την ουδέτερη της προσέγγιση -θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ιταλικών ειδήσεων διεθνώς- ξεκίνησε ένα σύστημα παρακολούθησης των ειδήσεων, βασισμένο σε τεχνολογία blockchain.

Mε σκοπό να υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη, μεταξύ της εταιρείας και των αναγνωστών, η ANSA δημιούργησε το ANSAcheck, ένα blockchain-powered tool, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εξακριβώνουν την πηγή και το ιστορικό των ειδήσεων που δημοσιεύονται στις πλατφόρμες της, ακόμη κι αν διανεμηθούν σε άλλες εδόσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ANSA, θα μπορεί και η ίδια πλέον να παρακολουθεί την χρήση των ειδήσεων της και να διασυνδέει φορείς, παράγοντες, πρακτορεία, εκδότες και ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύστημα ανίχνευσης ΑNSAcheck αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία EY Advisory SpA (ΕΥ). Eίναι ένα σύστημα παρακολούθησης ειδήσεων, βασισμένο στην τεχνολογία blockchain και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στον χώρο των εκδόσεων στην Ιταλία. Σε κάθε άρθρο ειδήσεων παρέχεται η ετικέτα παρακολούθησης «Notizia d’origine certificata» («News of Certified Origin»). Οι αναγνώστες με ένα απλό κλικ στην ετικέτα, μπορούν να ανακαλύψουν ολόκληρο το ιστορικό της είδησης, ημερομηνία και ώρα εγγραφής ή δημοσίευσης, καταχωρημένα blog για σχετικά γεγονότα, καθώς και συναφείς συνδέσμους.

ΤΟ ANSAcheck βασίζεται στο ETHEREUM

Tο σύστημα ANSAcheck χρησιμοποιεί την τεχνολογία EY Ops Chain Traceability της Ernst & Young, η οποία βασίζεται στο blockchain του Ethereum. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα εφαρμόζει τεχνολογία smart contract, δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σειρά ειδήσων, επιτρέποντας την επαλήθευση κατά την δημοσίευση στον ιστότοπο ANSA.it.

Η EY Ops Chain ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καταγράφουν τις δραστηριότητες τους σε blockchain, χρησιμοποιώντας tokens και smart contracts. Η εφαρμογή αυτή, στον εκδοτικό χώρο, θα επιτρέψει την δημιουργία και διανομή των ειδήσεων με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη του αναγνώστη.

Ο Stefano de Alessandri, Διευθύνων Σύμβουλος της ANSA, ανέφερε ότι το πρακτορείο ειδήσεων έχει αντιληφθεί τη συχνή χρήση τους ομόματός του, για την κυκλοφορία ψευδών πληροφοριών. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο, το οποίο υλοποιήθηκε ως εγγύηση για όλους τους αναγνώστες μας και τους πελάτες του Οργανισμού,Από σήμερα μπορούμε να πιστοποιούμε την προέλευση των ειδήσεων και -ταυτόχρονα- να στηρίζουμε τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων μας.»

Πηγή: https://cointelegraph.com/news/italys-top-news-agency-uses-blockchain-to-fight-fake-coronavirus-news?fbclid=IwAR0Hi_ORAthGwAxi6rTlpRQc4sp0HrLI7dH5jZKmu3KC3yMKCqhzdHagSns


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.