Νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα «τυφλά σημεία» των κρυπτονομισμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε μελέτη στην οποία εντοπίζονται ορισμένα «τυφλά σημεία», από άποψη νομοθετικής κάλυψης της εποπτείας των κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση εντοπίζει τα stablecoins, τη συγκέντρωση κεφαλαίων με την έκδοση token και την απειλή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ως τα σημεία εκείνα που, εξ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, απαιτούν ρυθμιστική απάντηση.

η εξορυξη κρυπτονομισματων εντοπιζεται ωσ μεσο ξεπλυματοσ βρωμικου χρηματοσ

Στην έκθεση υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως όχημα από εγκληματικές οργανώσεις για τη δημιουργία «καθαρού χρήματος»

“ Τα νεο-εξορυχθέντα νομίσματα, εξ ορισμού, είναι «καθαρά», οπότε αν κάποιος (π.χ. μια τράπεζα) είναι πρόθυμος να τα μετατρέψει σε fiat ή άλλα κρυπτονομίσματα, τα κεφάλαια που προκύπτουν είναι επίσης καθαρά. Ένα πρώτο ρυθμιστικό βήμα, θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια χαρτογράφησης της χρήσης αυτής της τεχνικής και, στη συνέχεια, εάν αποδειχθεί πράγματι ένα σημαντικό τυφλό σημείο, να εξετάσει τα κατάλληλα αντίμετρα “

Πολλά άλλα τυφλά σημεία, εντοπίζονται στους ισχύοντες κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων μεταξύ των ανταλλακτηρίων και τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που ασχολούνται με πωλήσεις token.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστήνει επίσης να διευρυνθεί ο νομικός ορισμός των κρυπτονομισμάτων ώστε να συμπεριληφθούν και τα token, για την εξάλειψη των παράνομων δραστηριοτήτων συγκέντρωσης κεφαλαίων.

το ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ κοινοβουλιο συστηνει τη δημιουργια παρατηρητηριου για την ασφαλεια εναντι παρανομων ενεργειων

Για να καταπολεμηθούν οι νέοι κίνδυνοι από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι νομοθέτες της ΕΕ συστήνουν τη δημιουργία περιφερειακής ρυθμιστικής αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT) .
Το Κοινοβούλιο τόνισε ότι ένα ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο για την AML, θα είναι αποτελεσματικό μόνο εάν είναι στελεχωμένο με «άρτια καταρτισμένο προσωπικό πληροφορικής, ικανό να αναλύσει τους κινδύνους που προκαλούν οι νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.«

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ STABLECOINS, ΘΕΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Η έκθεση επισημαίνει, ότι πολλά stablecoins είναι στην κυκλοφορία, τα περισσότερα από τα οποία χαρακτηρίζονται ως «τοπικά ίχνη». Ωστόσο, το Κοινοβούλιο σημειώνει, ότι η εμφάνιση παγκόσμιων stablecoins, όπως το Libra του Facebook, θέτει μοναδικές προκλήσεις στους νομοθέτες.

Τα παγκόσμια stablecoins, περιγράφονται στην έκθεση ως «χτισμένα πάνω από υπάρχουσες, μεγάλες ή/ και διεθνείς βάσεις χρηστών», προειδοποιώντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώνονται πολύ γρήγορα για να επιτύχουν ένα παγκόσμιο ή άλλο ουσιώδες αποτύπωμα».

Οι ανησυχίες του Κοινοβουλίου, απηχούν τις παρατηρήσεις του οικονομολόγου John Vaz, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στην Cointelegraph ότι «το Libra ξεκινάει με μια πολύ μεγάλη «δυνατότητα domain», περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα», προσθέτοντας:

“Στοχεύουν σε μια αγορά που είναι έτοιμη για αυτούς – οι άνθρωποι κάνουν ήδη συναλλαγές μέσω Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram. Έχουν την κυκλοφορία μηνυμάτων και αυτοί οι άνθρωποι (οι χρήστες social media) κάνουν ήδη οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα fiat χρήματα.”

Πηγή: Samuel Haig – 13/04/2020 – https://cointelegraph.com/news/eu-lawmakers-want-to-create-a-new-regulator-for-crypto-blind-spots


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.