Η ΕΚΤ αναμένει χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη από ότι στην παγκόσμια οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποστεί πιο σοβαρή ύφεση από την παγκόσμια οικονομία. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα βιώσουν «βαθιά ύφεση», η οποία συνεπάγεται πρωτοφανείς ανάγκες χρηματοδότησης, άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos

Βαθιά ύφεση, συρρίκνωση της οικονομίας

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία σε συνέντευξη που δημοσίευσε την Κυριακή η ΕΚΤ. Εκφράζοντας την εκτίμησή του για την παγκόσμια κατάσταση της οικονομίας καθώς η κρίση του κορονοϊού συνεχίζεται, είπε:

Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και η ευρωπαϊκή οικονομία, σε ακόμη πιο σοβαρή ύφεση. Η τελική πτώση του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

Πρόσθεσε δε ότι: Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν υπολογίσει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% έως 3% για κάθε μήνα που εφαρμόζονται μέτρα αποκλεισμού. Έτσι, σε ενάμισι μήνα θα είναι περίπου 5% και σε τρεις μήνες το διπλάσιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποστεί πιο σοβαρή ύφεση από την παγκόσμια οικονομία.

Πιστεύει ότι στο πιο πιθανό σενάριο, η ζώνη του ευρώ θα δείξει κάποια σημάδια ανάπτυξης που θα ξεκινήσουν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2021 για να δούμε μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση όμως, το 2021 δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει όλη την ύφεση του 2020«. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ συνέχισε:

Ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, από μια πολύ πιο ισχυρή θέση από ότι πριν από δέκα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι έχει ζητήματα κερδοφορίας και η βαθιά ύφεση θα επηρεάσει την κατώτατη γραμμή της.

«Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα φερεγγυότητας», ισχυρίζεται. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα κατά τις αρχικές ημέρες αυτής της κρίσης, αλλά δεν προκλήθηκαν από τον τραπεζικό τομέα. Η κατάσταση έχει επανέλθει σε κάποιο βαθμό στην κανονική, αν και όχι εντελώς, ενώ οι τιμές έχουν ανακτηθεί εν μέρει και η μεταβλητότητα έχει χαλαρώσει «.

οι επιπτωσεισ στισ ευρωπαϊκεσ χωρεσ και τα εργαλεια τησ εκτ

Ο De Guindos εξήγησε ότι η ΕΚΤ έχει παρέμβει σε τρία επίπεδα. «Πρώτον, παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες… και ξεκινήσαμε μία δέσμη μέτρων προσωρινής διευκόλυνσης των εξασφαλίσεων», ανέφερε λεπτομερώς. «Και τέλος, έχουμε επεκτείνει τις πράξεις νομισματικής πολιτικής μας.»

Αναμένοντας μια βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη από την παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ παρενέβη σε τρία επίπεδα. Θα χρειαστεί χρηματοδότηση από 1 έως 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε: «Το 2020, οι αγορές ομολόγων (κυρίως του δημόσιου χρέους) θα φθάσουν τα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, για να αποφευχθεί η διάλυση της ζώνης του ευρώ«, και συνεχίζοντας τόνισε:

Οι χώρες θα βιώσουν μια βαθιά ύφεση που θα έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά τους. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης, μεταξύ 1 τρισ. έως και 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό των οποίων πιθανότατα δεν έχουμε ξαναδεί.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η ΕΚΤ διαθέτει σήμερα τρία βασικά εργαλεία. Το πρώτο είναι η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία διαθέτει 25 δισ. Ευρώ. Το δεύτερο είναι το ευρωπαϊκό όργανο προσωρινής υποστήριξης για τον μετριασμό του κινδύνου της ανεργίας σε ένα πρόγραμμα επείγουσας ανάγκης (SURE), το οποίο θα προσφέρει δανεισμό ύψους 100 δισ. ευρώ για την αποφυγή απωλειών θέσεων εργασίας.

Το τρίτο είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος «παρέχει προληπτικές πιστώσεις χαμηλών προϋποθέσεων και έχει ήδη διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αυξηθούν έως και 400 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Guindos. «Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη, οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον ESM για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ισοδύναμο με το 2% του ΑΕΠ τους και έτσι να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν ήδη προβλέψει μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση. Οι τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Deutsche Bank έχουν επίσης προβλέψει σημαντική ύφεση.

πηγή:  Kevin Helms – 14/04/2020 – https://news.bitcoin.com/ecb-recession-europe/?utm_source=OneSignal%20Push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push%20Notifications


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ΕΚΤ αναμένει χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη από ότι στην παγκόσμια οικονομία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.